Anmeldelse

Animal Crossing: New Leaf

Det er gøy på landet.

1: Side 1
2: Side 2

Å tilpasse sitt eget hus er en god videreføring av interiørdesignet fra tidligere i serien, men prosessen føles litt lang og intetsigende. Antallet gjenstander i «Nook's Homes» byttes ut daglig, men det er ingen mulighet til å bestille ting man kunne tenke seg å ha på huset. Du må bare satse på at du finner noe du trenger og liker. Hvis ikke må du vente til neste dag.

Velkommen til min ringe bolig.

Ut på tur, aldri sur!

Animal Crossing har alltid vært en sosial opplevelse og i New Leaf kan du selvsagt besøke dine venners landsbyer. Det er dette som er spillets flerspillermuligheter. Besøk gjør du enten via trådløs kommunikasjon mellom to 3DS-er, eller via Internett. For å besøke noen via nettet må dere ha utvekslet vennekoder først. Byen som skal besøkes må også være åpnet for besøkende. Utover å kikke på hverandres hus og utveksle frukt er det ikke så mye å gjøre med mindre man finner på noe selv.

Spillet setter noen leie begrensninger på deg når du får besøk. Du kan ikke donere ting til museet, men du kan fortsatt fange fisk og insekter. Du kan heller ikke flytte om på møbler og slikt når noen er inne i huset ditt. For min del virker disse begrensningene litt meningsløse i det store bildet.

I tillegg til å besøke andre spillere kan du også reise med båt til en nærliggende tropisk øy. Her kan du spille forskjellige typer minispill, både alene og i lag med andre. Minispillene dreier seg om alt fra å fange fisk og insekter til å slå en robot med en hammer et bestemt antall ganger. Deltagelse i disse belønner deg med medaljer som du kan bruke til å kjøpe sjeldne gjenstander. Her kan du også plukke opp en våtdrakt som lar deg svømme ut på havet og dykke etter skatter.

Disse øyene er også hjemstedet til sjeldne insekter og fisk, så om du ønsker å fylle ut museet ditt burde du ta en tur hit også. Hvis du har lyst kan du også ta med deg dine venner hit slik at dere kan konkurrere mot hverandre i minispillene. Utover dette er det ikke andre flerspillermuligheter, så slikt sett er opplevelsen litt avstumpet. Det er likevel mer enn hva man kunne gjøre tidligere i serien, så litt progresjon har i det minste skjedd.

Kommer likevel litt til kort

Til tross for mange positive trekk er det flere ting som holder Animal Crossing: New Leaf unna toppkarakterene. De unødvendige begrensningene når du spiller med andre er allerede nevnt, men det er mer som setter stopper for moroa her.

For det første har du veldig liten plass i inventaret ditt. Om du er en flittig samler tar det ikke lang tid før ryggsekken er full og du må selge eller donere vekk det du har med deg. Det skaper mye løping frem og tilbake mellom det du holder på med, noe som ødelegger den harmoniske flyten. Verktøyet du bærer rundt på tar selv opp plass, hvilket begrenser deg enda mer.

Selv om du kan stable visse gjenstander i bunker må du fortsatt åpne inventaret ditt og manuelt flytte hver enkel bit på en annen. Det skaper unødvendig mye ekstra å gjøre, og disse prosessene burde strengt tatt ha vært fjernet fra serien for lenge siden.

Kaller du meg stygg?

Du må også gå gjennom flere unødvendig innfløkte prosesser for å gjennomføre forskjellige ting. Alle dyrene du møter på er utrolig snakkesalige og hver gang de skal oppfylle en funksjon må du bla deg gjennom flere sider med overflødig tekst. Butikkene du besøker har hver sin velkomst- og avskjedsreplikk som gjentas gang etter gang, og det tar ikke lang tid før du har gått lei. Spillet har mye sjarm ved seg som dessverre drukner i disse øyeblikkene.

Konklusjon

Animal Crossing: New Leaf er absolutt et godt spill, men det bærer likevel preg av å bli holdt tilbake av gammel designfilosofi. Det er mye ved spillet som kan være til glede for både store og små, men opplevelsen blir til tider hemmet av fyllstoff som føles unødvendig. Større grad av effektivisering og en utvidelse av inventaret ditt hadde vært å foretrekke.

Til tross for dette er det nok sjarme og særegenhet ved opplevelsen som gjør de irriterende småtingene irrelevant. Helheten man sitter igjen med er totalt annerledes det aller fleste som finnes på markedet i dag. Det er noe avvæpnende herlig med hvor hverdagslig og enkelt alt sammen er. Holdningen er så avslappet og koselig at jeg ikke klarer å la være å like det. Animal Crossing: New Leaf treffer midt i hjerterota og velger å bli der. Er det ett spill jeg fortsatt spiller om et halvt år vil det være dette.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden