Bohemia: – De arresterte var på ferie

De spionanklagede utviklerne skal ikke ha vært på jobb da de ble arrestert.

I går ble det klart at to utviklere fra Bohemia Interactive hadde blitt arrestert på den greske øya Lemnos, og anklaget for spionasje. De to skal ha blitt anholdt av politiet da de tok bilder av en militærinstallasjon, og det ble funnet både video og bilder fra militære installasjoner i sakene deres.

Bohemias neste spill, militærsimulatoren ArmA 3, finner sted nettopp på øya Lemnos, og teamet har drevet betydelig research for å sikre en realistisk gjengivelse av øya. Ifølge en kortfattet melding vi har fått fra sjefen hos det tsjekkiske utviklerstudioet, Marek Spanel, var imidlertid ikke de ansatte der på oppdrag for jobben:

Lemnos ligger i et område hvor det fortsatt er stor spenning. Bilde © OpenStreetMap-bidragsytere, CC BY-SA.

– Vi kan bekrefte at to av våre ansatte, våre kolleger og venner, har blitt arrestert mens de var på ferie på Lemnos. De besøkte øya med den hensikt å oppleve de vakre omgivelsene der.

Han fortsetter med å avvise at de hadde fått beskjed om å fotografere militære installasjoner, noe som er ulovlig i de fleste land:

– Siden vi startet selskapet i 1999 har Bohemia alltid skapt spill kun basert på offentlig tilgjengelig informasjon. Vi respekterer alltid loven, og vi har aldri instruert noen til å bryte loven i ulike land. Det samme gjelder ArmA 3.

Videre sier han at selskapet gjør det de kan for å støtte de to ansatte, samt deres familier og venner. Han avslutter:

– Vi håper virkelig at dette er en uheldig misforståelse av deres glød som kunstnere og skapere av virtuelle verdener.

I kjølvannet av nyheten om arrestasjonen har det også kommet frem at Bohemia tidligere har fått kritikk for å modellere militærbasen på øya i det kommende spillet sitt. Situasjonen mellom nabolandene Hellas og Tyrkia er fortsatt spent, og på Bohemias forum mente den greske spilleren «Cyplon» at tyrkiske militære nå kunne bruke ArmA 3 på å øve på en eventuell invasjon.

Sjansene er imidlertid små for at Bohemia Interactive har fått tak i informasjon om basen som tyrkerne ikke allerede har tilgang på.

Les også: Lanserer gratis ArmA-spill
Les også: Anmeldelse: ArmA II

Siste fra forsiden