Feature

De fem beste sportspillene akkurat nå

Høye køller, lange baller og bratte fjell er blant våre anbefalinger.

Her på Gamer.no har vi gjenopptatt en gammel artikkelserie der vi tar for oss de fem beste spillene i ulike kategorier. Først ut var Marius som gav oss en oversikt over det han mener er de fem beste rollespillene. Espen loset oss så gjennom de fem beste action-rollespill.

Nå står sportspillene for tur, en sjanger som er veldig mye lettere å definere enn de to foregående. Prøver spillet å gjenskape en eller annen idrettsgren på skjermen, er det et sportspill. Utvalget er heller ikke like omfattende, og de største og mest populære idrettsgrenene er også de det lages spill av.

Vi har valgt å utelukke slåssespill og racingspill, selv om begge sjangrene gjenskaper en idrett. Det kommer egne artikler om begge disse sjangrene på et senere tidspunkt.

FIFA 13

Messi er like god i spillform.

EA Sports har dominert fotballspillerne nesten uten konkurranse de siste årene. Det er ikke uten grunn. For hvert eneste år har serien blitt kraftig forbedret, og årets utgave er kanskje den beste av dem alle. Det er en kjent sak at fotballen er uforutsigbar. Med årets versjon ville utvikler EA Canada bringe noe av denne uforutsigbarheten inn i spillet, mer enn der har gjort tidligere. En av det store endringene er hvordan førsteberøringer er i spillet. I motsetning til tidligere versjoner er ikke ballen lenger limt til spillerens føtter. Selv de store stjernene bommer på en demping i ny og ne.

Den kunstige intelligensen er også forbedret, med større fokus på angrep. Spillere tar riktigere løp, og mer virkelighetsnære valg nå. Alt dette bidrar til å øke følelsen av autentisitet i årets spill. Ta med denne autetisiteten i et hav all ulike spillmodi, og du har kanskje det beste fotballspillet som noengang er laget.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

- FIFA 13 er et spill for fotballspillere og de som elsker sporten. Om det ikke er en fullverdig erstatter for virkeligheten, kommer det i hvert fall veldig nære.

Les mer om FIFA 13 Les også: FIFA 13 rives av hyllene Les også: – FIFA 13 vil gi mer variasjon i banespillet

NHL 13

Høyt tempo og høye køller på isen.

Nok et spill fra EA Canada på listen, denne gangen med høye køller, slåssing og tannløse menn på skøyteisen. NHL 13 byr på den største omveltningen spillet har hatt siden midten av 2000-tallet. Mye av æren for dette kan tilegnes det utvikleren har kalt «True Performance Skating». Kort fortalt er måten spillerne oppfører seg på isen endret. I tidligere versjoner har du kunnet snu spilleren på femøringen uavhengig fart, retning og moment. Dette er ikke lenger mulig, og kampene på banen er vesentlig mer autentisk enn tidligere.

For å tilpasse spillet endringen er den kunstige intelligensen kraftig forbedret. I likhet med FIFA byr også NHL på mange ulike spillmodi, både online og offline, og antall timer du kan putte i spillet er enormt. Kvalitet fra første skøyteskjær, og en velfortjent plass på listen.

Les også
Anmeldelse:

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

- Spillfølelsen på isen virker mer riktig og virkelighetsnær i NHL13. Endringene som har blitt gjort i fysikkmotoren, samt forbedring av den kunstige intelligensen gjør at kampene er mer like det man ser på TV. Presentasjon, lyd og grafikk holder samtidig en veldig høy klasse, og til tross for at det har lite å si på selve kampene, gir det et totalinntrykk av kvalitet.

Les mer om NHL 13 Les også: EA har avduket sine nyheter

PES 13

Tipper Ronaldo scorer på denne.

I de gode gamle dager var Pro Evolution Soccer og FIFA-serien til EA Sports arge konkurrenter. Etter noen år med formsvikt, er endelig Konami nærmere gammel storhet med det beste fotballspillet de har laget på mange år. Hvis du var av typen som ville ha en utfordring, og som ville spille en ordentlig forballsimulator, valgte du PES. Nå kan det se ut som det dominerende FIFA endelig skal få litt konkurranse igjen. PES 13 er lett å lære, men du verden så vanskelig å mestre. Det er knappetrykk og kombinasjoner som krever mange timer med trening før de endelig sitter. Øvelse gjør mester, og du verden for en følelse da det perfekte angrepet br avsluttet på en perfekt måte.

Til tross for manglende innhold, litt stivere animasjoner, færre lisenser og dårligere grafikk er dette et spillet uten tvil et meget sterkt spill. Forklaringen er at spillet er best der det virklelig gjelder, på gressmatta. Konami har greid å gjenskape "bare en kamp til-"følelsen, og dette gjør PES 13 til en verdig konkurrent for FIFA-serien, og en plass på denne lista.

Fra anmeldelsen på Gamer.no :

- Dette er et av de områdene der PES skiller seg mest fra konkurrenten. Det innehar en rekke elementer som er vanskelige å mestre, og som krever mange timers trening før de endelig sitter. Det å dempe ballen på kassa, avvente forsvareren som suser mot deg, ta en fancy piruett og fyre av et presist langskudd er definitivt noe du sjelden vil greie to ganger på rad. Desto deiligere er følelsen de få gangene du får det til.

Les mer om PES 2013 Les også: Sniktitt: PES 2013

SSX

Høye svev og bratte bakker i SSX.

Det eneste spillet som sniker seg inn på listen som ikke er en lagidrett. SSX handler i bunn og grunn om å forsere de farligste, bratteste og mest utrolige fjellsidene verden rundt. Og skulle Ikke det være nok, kan du gjøre de mest sinnsyke, over-the-top triks på vei nedover de halsbrekkende banene. Dette er SSX-galskap på sitt aller beste og mest underholdende. En av spillets største styrker er uten tvil i banedesignet. Alle de ulike plassene verden rundt er nydelig laget, og variasjonen er utrolig bra. Det er tidvis smertelig vanskelig, men balansert slik at du ved hvert nye forsøk til stadighet ser et håp om en vei litt lenger ned fjellskrenten. Legg til at du kan sammenligne og konkurrere mot alle venner over nett, så er det liten tvil om at SSX fortjener en plass på årets liste.

Fra anmeldelsen på Gamer.no :

- Det er så mange krumspring, avstikkarar og vanvittige hopp å ta fatt på i dette spelet at ein lett kan miste pusten. Tempoet er heilt absurd til tider, og dette sørgjer for at du knapt nok rekk tenkje framover, du må berre handle der og då. Din einaste sjanse til å planleggje noko som helst er å spele kvart nivå så mange gongar at du kan det utanåt. Det er akkurat slik det skal vere, men mykje, mykje større.

Les mer om SSX Les også: «SSX» gjør comeback i februar Les også: Tilbakeblikk: SSX

NBA 2K13

Hvem sa at hvite menn ikke kan dunke?

Glem Messi, Ronaldo og Beckham. Michael Jordan er kongen, og i spillform leker han med de beste. I en sport der EA ikke har fått det til, har 2K Games og utvikler Visual Concepts de siste årene gjenskapt basket på særdeles imponerende vis. Til tross for å være enerådende, og nærmest ha monopol på sporten forbedrer de spillet sitt kraftig hver eneste år. De har til og med fått med Jay-Z som produsent på årets versjon. Dette gir oss et av de beste, mest komplette og passende lydspor et sportsspill noengang har hatt.

De har endret kontrollene i spillet til årets versjon, der den høyre stikka nå kontrollerer dribling og skyting, ikke ulikt NHL 13. Det er en drøm å spille kamper i dette spillet, med fysikk og animasjoner som er skremmende virkelighetsnære. Og som en gammel Jordan-fan er det uten tvil kult å få spille som det legendariske Chicago Bulls-laget som dominerte på 90-tallet, eller det originale Dream Team fra OL 1992. NBA 2K13 gir oss en totalpakke, og er verdig en plass på denne listen.

Les mer om NBA 2K13

Lite å se fram imot

Det er dessverre ikke så mange sportspill som kommer i den nærmeste overskuelige framtiden. Jeg håper SSX kommer med et nytt spill som fortsetter den gode trenden. Dessverre er det foreløpig ingen informasjon om dette. Videre håper jeg også at Skate-serien skal fortsette. Til nå har det kommet tre spill som fortjener all verdens skryt, og jeg håper vi får se flere skatespill i framtiden. Av håndfaste, helt sikre spill jeg gleder meg til som ikke er på denne listen, er det et spill som kan, og bør nevnes.

Mye tekst, men det er der FM er best.

Rett over månedskiftet kommer Football Manager 13. Helt siden jeg var liten guttevalp, med et ønske om å bli proff i Leeds United, som den gang var gode, har jeg spilt uhensiktsmessig mange timer med managerspill. Ingen andre spill i denne sjangeren kan skilte med en detaljrikdom så enorm, en database av spillere så stor eller en så stor avhengighetsskapende følelse. Dette er uten tvil spillet for statistikknerder, fotballedere og sofaeksperter over det ganske land. Bring moderklubben til seier i Champions League, finn den neste Messi på løkka i indre Trøndelag, og spill bort kveld etter kveld i jakten på trofeer. Jeg håper årets versjon er like bra eller bedre enn de siste årene, for da kan de kalde vinternettene bare komme.

Les også: De fem beste rollespillene akkurat nå Les også: De fem beste action-eventyrene akkurat nå

Siste fra forsiden