– Den nye konsollgenerasjonen vil ikke kurere et sykt marked

Tidligere BioWare-sjef med klar beskjed.

Han grunnla i 1995 BioWare sammen med Ray Muzyka, og de styrte selskapet helt til de tok i fjor høst farvel for å forfølge andre karrierer. At Greg Zeschuk har forlatt industrien betyr derimot ikke at han lar være å interessere seg for det som foregår.

De siste årene har nemlig mange spillselskaper, som THQ, Junction Point og LucasArts, måtte takke for seg grunnet dårlige tider. Mange har nok kanskje håpet på at en ny generasjon konsoller vil kunne gi markedet en adrenalinsprøyte, det har Zeschuk lite tro på.

– Den nye generasjonen vil ikke kunne kurere et sykt marked. Alle sammen holder på et håp for de nye konsollene, men jeg tror ærlig talt ikke de kommer til å bety så mye. Med mindre Microsoft og Sony drar noe magisk ut av hatten er jeg redd det stort sett blir det samme gamle. Det blir bare en ompakkning og jeg tror ikke det kommer til å endre dynamikken i markedet, forteller Greg Zeschuk i et intervju med GamesIndustry.

BioWare-spillet The Old Republic.

Ser noen positive trakter

Til tross for de litt dystre tankene trekker han også frem eksempler på de som klarer seg bra for tiden. Utgiveren Activision har hatt stor suksess de siste årene med serier som Call of Duty-serien og World of Warcraft, og blir trukket frem av Zeschuk som et av eksemplene.

– For å være ærlig så har Activison Blizzard gjort det virkelig bra i det siste. De har vært disiplinerte og beholdt fokus, men spørsmålet er hvor lenge de kan fortsette. De har vært avhengige av noen få titler, men ingen av dem kan vare evig og åpenbart vil de få problemer med å erstatte dem.

Han innrømmer også at han er imponert over Activisions barnespill Skylanders, som både har vært en kommersiell suksess og populær blant kritikere. Gamer.no’s anmelder gav spillet 8/10 og beskrev det som et «herlig barnespill, som også tilfredsstiller et kynisk gammelt spillhjerte.

EA-sjef gikk av

I mars meldte toppsjefen i EA, John Riccitiello, sin avgang. Årsaken var i følge han selv at selskapet hadde tapt for mye penger under hans kontroll. En av storsatsingene under både Riccitiello og Zeschuks styre var Star Wars: The Old Republic, som ble ryktet å være det dyreste spillet noen sinne laget. Zeschuk mener derimot at Riccitiello ikke var årsaken, men at han var et offer av dette såkalte «syke markedet».

– Du må virkelig ta et skritt tilbake og ta en titt på det store bildet. Spillsalgene daler betraktelig og det er ingen vei rundt det faktumet, konkluderer han.

Les også: Square Enix-sjefen går etter svake salgstall

Siste fra forsiden