Disney kjøper LucasFilm

George Lucas selger imperiet sitt, inkludert Monkey Island-skaper LucasArts.

Mediegiganten Disney har bladd opp hele 4,05 milliarder dollar, eller cirka 23 milliarder kroner, for å kjøpe hele LucasFilm fra Star Wars-regissør George Lucas. Dette inkluderer alle LucasFilms eiendeler, inkludert teknologier og filmrettigheter. Star Wars er med andre ord nå i Disneys eie, og det samme er spillutgiveren LucasArts.

Det er et åpent spørsmål hva dette vil si for LucasArts, men Disney-sjef Robert Iger har kommet med noen interessante kommentarer. Han har sagt at selskapet ikke vil kansellere det kommende «mørke og voksne» LucasArts-spillet Star Wars 1313, men at de i fremtiden nok vil fokusere mest på sosiale spill og mobilspill basert på eksisterende Lucas-franchiser. Konsollspill er fortsatt en mulighet, men da mest sannsynlig gjennom lisensiering, skriver bransjenettstedet Gamasutra.

Robert Iger og George Lucas diskuterer oppkjøpet.

Med andre ord virker det sannsynlig at LucasArts' tid som utvikler og utgiver av storprosjekter for konsoll og PC er i ferd med å avsluttes. LucasArts er en av de eldste utgiverne i bransjen, og ble startet så langt tilbake som i 1982. Deres første spill var klassikerne Ballblazer og Rescue on Fractalus, som begge presset datidens teknologi til det ytterste. Senere ble selskapet kjent for sine pek-og-klikk-eventyrspill, som inkluderte alt fra Monkey Island og Day of the Tentacle til flere spill basert på Indiana Jones.

Disney har gjort mange forsøk på å komme seg inn i spillmarkedet, men de har alltid slitt med å få det helt store fotfestet. I dag driver de Disney Interactive Studios, som tidligere forsøkte å satse på kjernespillere med titler som racingspillet Split Second, men etter å ha nedlagt interne studioer som Black Rock og Propaganda Games fokuserer de nå stort sett på familievennlige spill.

I starten vil nok LucasArts og Disney Interactive Studios drives uavhengig av hverandre, men skal vi dømme etter andre slike oppkjøp tar det neppe veldig lang tid før noen begynner å tenke på sammenslåinger for å effektivisere driften.

Disney har forresten også røpet at det kommer en ny Star Wars-film i 2015. George Lucas vil fortsette å ha en rådgivende rolle i det Disney-eide LucasFilm, men det er Kathleen Kennedy som vil ta over jobben som president.

Les også: Sniktitt: Star Wars 1313
Les også: På eventyr med Indiana Jones

Siste fra forsiden