EA-sjefen går av

Mye omtalte John Riccitiello forlater stillingen sin denne måneden.

John Riccitiello har meldt sin avgang fra stillingen som administrerende direktør hos Electronic Arts. Riccitiello tok jobben i 2007, og på dette tidspunktet hadde Electronic Arts et dårlig rykte blant gamere. De var kjent for et fokus på dårlige lisensspill og årlige oppfølgere, og Riccitiello fikk til en grunnleggende kursendring som blant annet resulterte i titler som Dead Space og Mirror's Edge.

– Kvaliteten på spillene våre var lav, og kostnadene våre var høye. Jeg kunne se at en grunnlegende digital endring var på vei til industrien, som vi ikke var i nærheten av forberedt på. Det vanskeligste var at vi var i dyp fornektelse, sa han senere i et intervju med nettstedet MarketWatch.

Vanskelige år

Årene som fulgte har imidlertid vært vanskelige for giganten, med store tap og nedskjæringer. Selskapet har kvittet seg med et firesifret antall ansatte under Riccitiello, og den mest omtalte runden med oppsigelser kom da de annonserte at de ville si opp 1500 ansatte samme dag som de la rundt 1,4 milliarder kroner på bordet for å kjøpe sosialspillstudioet PlayFish – som forøvrig stengte sine norske kontorer i 2012.

Riccitiello hadde også ansvaret for storsatsningen Star Wars: The Old Republic, som ryktes å være verdens dyreste spill. Da det endelig ble lansert ble det ikke den suksessen EA forventet.

Nå har han altså sendt inn sin avskjedssøknad, og vil offisielt fratre stillingen 30. mars.

«Tøff avgjørelse»

– Det er en tøff avgjørelse jeg har tatt, men det handler om ansvarlighet. Fremgangen EA har hatt med å omstille seg til digitale spill og tjenester er jeg ekstremt stolt av. Men det ser nå ut som finansresultatene våre vil være i den lavere delen av, eller litt under, de antakelsene vi publiserte i Januar, og vi har ikke lykkes å nå de interne målene vi la for ett år siden. Electronic Arts eiere og ansatte forventer bedre, og jeg er ansvarlig for missen, sier John Riccitiello i et brev til styreformann Larry Prost.

John Riccitiello (bilde: EA).

Han fortsetter:

– Jeg har ledet Electronic Arts som ansvarlig direktør i seks år, og var operativ sjef (COO) i nesten syv år fra 1997. Jeg kjenner dette selskapet godt, og bryr meg om dets fremtidige suksess. Jeg går nå i full visshet om at EA er et storslagent selskap, med en enormt talentfull gruppe ledere og spillindustriens sterkeste spillportefølje. Jeg kunne ikke vært mer stolt av selskapets spill, fra Battlefield og FIFA til The Simpsons: Tapped Out og Real Racing 3, skriver han.

Videre skriver han at han er overbevist om at investeringene selskapet har gjort i spill for den neste konsollgenerasjonen vil gi dem en sterk posisjon i årene som kommer, og tror at lederne hos EA nå vil få en fersk start på det neste finansåret.

Sjefsanalytiker hos IHS Screen Digest, Piers Harding-Rolls, har kommentert Riccitiellos avgang overfor nettstedet Eurogamer. Han mener Riccitiello har gjort en god jobb med å omstille Electronic Arts foran den neste konsollgenerasjonen, og at selskapet er i en langt bedre posisjon nå enn det var for tre eller fire år siden.

– Derfor passer det godt med en endring i lederskapet for å forberede selskapet på den neste konsollgenerasjonen og drive den neste delen av selskapets omstilling videre. Vi ser ikke på dette som noe tegn på en endring i strategien, og det er fortsatt mye arbeid som må gjøres, sier han.

Les også
Anmeldelse:

Hvem blir den neste sjefen?

Det er ikke klart hvem som vil ta over Riccitiellos rolle i selskapet, men i en midlertidig periode vil styreformann Larry Probst overta som ansvarlig direktør. Probst har lang erfaring med å styre EA-skuten, og han var ansvarlig direktør fra 1991 til 2007. Enkelte tror karismatiske Peter Moore, som nylig ble forfremmet fra sjef for EA Sports til opererativ sjef, er en sannsynlig etterfølger, men analytikere tror også at EA kan se etter ledere fra andre industrier.

– Mens Peter Moore er den naturlige etterfølgeren til Riccitiello, og svært erfaren, kan det tenkes styret vil utvide sin jakt på ny ansvarlig direktør til andre kompatible industrier, hvis det føler at dette ville hjelpe i omstillingsperioden, sa Harding-Rolls.

Styreformann Larry Probst er i alle fall optimistisk på selskapets vegne:

– Når vi ser fremover er EAs strategi og fremtid bunnsolid. Vår virksomhet er bygd på mer enn et dusin kraftige, verdenskjente merkevarer. Vi er klare ledere i den raskest voksende kategorien i spillmarkedet – mobil – og vi er posisjonert til å ta ledelsen på den neste konsollgenerasjonen. Viktigst av alt er at vi har store reserver med talent – nye ansikter og industriveteraner som danner kjernen av EAs lederskap, mener han i en bloggpost på selskapets nettsted.

Les også: Riccitiello: – Vi har utvilsomt de beste spillseriene
Les også: EA-topp: – Alle EA-spel får mikrotransaksjoner

Siste fra forsiden