Embracer Group

Embracer kjøpte opp store deler av spillbransjen – nå varsler selskapet jobbkutt og nedleggelser

Tomb Raider skal ikke være påvirket.

Crystal Dynamics

Det svenske megaselskapet Embracer Group har de siste årene kjøpt opp spillstudioer og utgivere over en lav sko. Strategien har imidlertid ikke gitt store avkastninger, og nå varsler Embracer både permitteringer, studionedleggelser og spillkanselleringer.

I et åpent brev forklarte toppsjef Lars Wingefors at nedbemanningstiltak iverksettes umiddelbart og vil fortsette frem til mars 2024. Selskapet har i dag over 17 000 ansatte, men hvem som rammes fra hvilke studioer er foreløpig uklart.

– Tiltakene inkluderer, men er ikke begrenset til, nedleggelser eller salg av noen studioer og kansellering eller midlertidig stans av noen spillutviklingsprosjekter. Det vil også inkludere redusert pengebruk på kostnader ikke knyttet til utvikling, som driftskostnader. Vi vil redusere utgivelser av tredjepartsspill og sette større fokus på interne serier og øke ekstern finansiering på storbudsjettsspill, skrev Wingefors.

Embracer eier blant annet Crystal Dynamics, Gearbox, THQ Nordic, Saber Group, Dark Horse Media, Plaion og rettighetene til Ringenes Herre- og Hobbiten-spill. Trolig vil mange av disse bli rammet, men både Ringenes Herre og Crystal Dynamics – som jobber med neste Tomb Raider – er foreløpig trygge.

– Vi vet at vi trenger å utnytte Ringenes Herre på omfattende vis, og gjøre det til en av de største spillseriene i verden. Det er noe vi selvfølgelig kommer til å gjøre. Det er en mye bedre bruk av ressurser enn noen av de andre prosjektene som teamene våre har jobbet med, sa Embracer-topp Matthew Karch (via Polygon).

Hva Crystal Dynamics angår tok utvikleren til Twitter og forsikret om at både Tomb Raider og samarbeidet med The Initiative på det nye Perfect Dark-spillet ikke blir påvirket av nedskjæringene.

Nyhetene kommer bare noen uker etter at en ny samarbeidsavtale gikk i vasken for Embracer. Ifølge nettstedet Axios hadde selskapet linet opp en avtale verdt 21 milliarder kroner, med en ikke kunngjort partner. Da det ble klart at avtalen ikke kom i mål sank Embracer Group-aksjen med hele 40 prosent.

LES OGSÅ: Saudi-Arabia fortsetter å kjøpe seg inn for store summer i spillbransjen »

Siste fra forsiden