Er dette spesifikasjonene til neste Xbox?

Nettsted hevder å ha fått detaljene om «Durango».

Selv om Sony og Microsoft ikke offisielt har annonsert de kommende konsollene sine, er deres eksistens en dårlig skjult hemmelighet. Vi har hørt rykter, rapporter og lekkasjer, og alt tyder på avsløringer før eller under sommerens E3-messe, og kanskje til og med lanseringer før året er omme.

Nå hevder nettstedet VGLeaks å ha sikret seg informasjon om de endelige maskinvarespesifikasjonene til den neste Xbox-modellen. VGLeaks spesialiserer seg på å publisere lekkasjer fra spillindustrien, og reaksjoner fra andre journalister med mer kunnskap enn oss vanlige dødelige virker informasjonen ikke helt på jorde. Eurogamers Richard Leadbetter har analysert spesifikasjonene, som han mener virker troverdige, i en lengre artikkel.

Durango, som er kodenavnet på den neste Xbox-konsollen, kommer ifølge lekkasjen med en 64-bits, åttekjerners AMD-prosessor som skal kjøre på 1,6 GHz. Det skal være det samme som Sonys nestegenerasjonskonsoll, med kodenavnet Orbis, gjør.

Caffusing! Bilde: VGleaks.

Systemet skal ha 8 GB DDR3-minne (RAM) og 32 MB ESRAM som skal være direkte koblet til prosessoren. Dette er en betydelig økning i forhold til dagens konsoller. Spillutviklere har ofte sagt at de skulle ønske konsollene hadde mer minne, så her ser det ut til at de får ønsket sitt oppfylt.

Svakere enn Sonys konsoll?

Hva grafikk angår, mener Leadbetter at Durango kommer til kort i forhold til Orbis. Både Microsoft og Sony skal bruke Radeon-baserte brikkesett i sine nestegenerasjonskonsoller. Leadbetters kilder vil ha det til at PlayStations neste modell kjører med 18 kjerner («Radeon GCN compute units») som hver kjører på 800 Mhz, mens den ferkse lekkasjen indikerer at Durango kun har 12. Klokkehastigheten på kjernene skal være den samme på begge modellene.

Leadbetter skriver også at Durangos grafikkbrikker kan kjøre 1,23 teraflops, mens Sonys Orbis visstnok klarer hele 1,84 teraflops. Flops, eller «floating point operations per second», er et begrep som indikerer hvor mange multiplikasjonsstykker som kan kjøres hvert sekund. 1,23 teraflops betyr altså at systemet kan gjøre ca 1,2 billioner utregninger per sekund når det yter maksimalt.

Hva alt dette betyr i praksis gjenstår imidlertid å se, og vi har allerede opplevd at teoretisk kraftigere maskinvare ikke nødvendigvis betyr bedre ytelse på konsollfronten.

Dette skal være et utviklersystem for neste generasjons Xbox.

Lekkasjen røper også noen andre ting. Durango skal ha tre «hardware accelerator modules», som hver har ansvaret for ulike spesialoppgaver. Den ene har med lyd å gjøre, og skal inkludere teknologi som kansellerer bakgrunnsstøy for Kinect. Den andre skal være en maskinvarebasert video-enkode, med både HDMI input out output. Leadbetter mener denne vil tillate brukere å for eksempel ta opp TV-sendinger. Den siste modulen er det ingen informasjon om.

Ellers har Kinect visstnok fått en dedikert kobling, mens USB-portene har blitt oppgradert til 3.0-standard. Alle konsollene vil være utstyrt med en stor harddisk, som Leadbetters kilder indikerer vil være på minimum 500 GB, og de skal ha 6x Blu-ray-drev (som kan lese «dual layer»-plater på 50 GB) for de som ikke har latt seg frelse av digital distribusjon.

Det siste som bør nevnes, er at selv om Leadbetter visstnok har fått bevis på at informasjonen er ekte, kan den være opp til ni måneder gammel. Det er med andre ord mulig enkelte detaljer har blitt endret i etterkant. VGLeaks hevder forøvrig at de også har tilgang på spesifikasjonene til Sonys Orbis, og vil lekke disse snart.

Les også: «Durango» solgt på eBay
Les også: – Ny Xbox kommer neste november

Les også
Anmeldelse:

Siste fra forsiden