Feature

Vi kårer den beste digitale spillbutikken

Grundig test av 19 butikker som selger nedlastbare spill.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
5: Side 5

For PC-eiere er digital distribusjon blitt en del av hverdagen, og selv om det fortsatt selges betydelige mengder PC-spill over disk eller via postordre, har de store distribusjonsportalene lykkes i å kapre en stor del av markedet.

I 2011 presenterte vi for første gang en omfattende test av portaler for nedlastbare spill på PC. Den gangen kåret vi Direct2Drive til testens vinner, og Games for Windows til testens soleklare taper. I tillegg fant vi ut at det fortsatt kunne være mye penger å tjene for de som kjøpte spill på gamlemåten.

Nå er det på tide med en ny test. Vi har fått mange nye digitale aktører siden sist, mens forrige rundes vinner har blitt kjøpt opp av Gamefly og mistet mye av sin relevanse for norske kunder.

Denne gangen har vi testet følgende butikker: CDON, DLGamer.com, Elkjop.no, Gamefly, GamersGate, Games for Windows, Gamesplanet, Gamesrocket, Gamestop, Gametap, Get Games, GOGGreen Man Gaming, Komplett, Multigamer, Origin, Spaceworld, Steam og Viagame.

Våre kriterier

Testen omfatter altså de største utenlandske aktørene og en rekke norske tilbydere. Vi tok nok en gang utgangspunkt i aktører som tilbyr samme type spill som man kan finne i butikk.

Vi valgte å teste plattformene i tre kategorier:

  • Utvalg: Vi valgte ut seksten veldig forskjellige spill, nye, gamle, smale og brede. Hvor mange av disse fører butikken? Vi har også tatt en titt på det generelle utvalget til butikkene, og god indiedekning ble regnet som et pluss.
  • Pris: Hvor store prisforskjeller er det?
  • Brukervennlighet: Her ser vi på alt fra hvor lett er det er å kjøpe, laste ned og installere spillene, til hva slags rettigheter du får som forbruker. Hvordan selve nettstedet fungerer spiller også inn.

Slik har vi gjort prissjekken »

Mye penger å spare

Som i 2011 kom det frem store prisforskjeller mellom butikkene. Det kanskje mest ekstreme eksempelet er Crusader Kings II, som kostet 219 kroner hos Gametap og 549 kroner hos CDON.no. Det er en forskjell på over 300 kroner, altså nok til å kjøpe et ekstra fullprisspill hos mange av aktørene. Vi la også merke til at markedslederen Steam generelt er blant de dyreste aktørene, og havnet på jumboplass i det internasjonale selskapet. Kun de nordiske aktørene Elkjøp, CDON og Multigamer var dyrere.

Utvalget varierte også. Games for Windows Marketplace hadde ikke et eneste av testspillene våre, og mens amerikanske GameStop hadde rikelig av dem var flesteparten ikke tilgjengelige for kjøp her til lands. Origin utmerket seg også som svært svak, med kun 3 av 16 spill. På motsatt ende av skalaen finner vi Steam og Gamesplanet, som begge hadde hele 14 av testspillene.

Det var også store forskjeller ellers. Noen butikker tvinger deg til å bruke egne klienter for å spille spillene du har kjøpt, andre leverer spill med varierte DRM-typer – og selger blant annet koder som må aktiveres gjennom Steam og Origin.

De individuelle gjennomgangene av butikkene vi testet finner du på de neste sidene. For enkelthets skyld har vi laget en liten tabell med grunnleggende informasjon, som du kan sjekke her:

Les også
Anmeldelse:
* Eget program nødvendig ved spilling. ** Hva slags gavekort-løsning har butikken?

Testens vinner: Gamesplanet

Testens noe overraskende vinner ble britiske Gamesplanet, en portal vi knapt hadde hørt om før vi satte i gang årets testrunde. De var testens aller billigste tradisjonelle distribusjonsportal, og den tredje billigste aktøren om vi også tar med aktørene som også fokuserer på billige spillkoder. I gjennomsnitt var de 19% billigere enn normalen, og kjøper du spillene dine på Gamesplanet i stedet for på for eksempel Steam, kan du jevnt over spare langt over hundrelappen per spill. Det blir mye penger i det lange løp.

Gamesplanet.com vinner vår test.

Gamesplanet har også et svært solid utvalg. Av våre 16 testspill hadde butikken hele 14. Dermed deler de førsteplassen i denne kategorien med Steam. Utover testspillene hadde butikken 1614 titler i sortimentet da vi undersøkte, inkludert 72 til Mac. Gamesplanets spillutvalg virker variert, med både storspill og nisjespill, men de blir grundig slått flere aktører på indiespill. Her er nemlig utvalget heller labert.

Butikken scorer også høyt på brukervennlighet. Nettstedet fungerer fint, og det er lett å kjøpe og laste ned spill. Nedlastingen foregår ved hjelp av en klient, men du kan også laste ned installasjonsfilene manuelt. At Gamesplanet ikke har noen påtvunget klient er også et pluss. Klienter som Steam og Origin byr kanskje på mange fordeler og sosiale funksjoner, men det er samtidig en ulempe at man er nødt til å bruke dem for å spille det man har kjøpt. Og i denne testen forsøkte vi tross alt å finne den beste spillbutikken, ikke det beste sosiale nettverket for PC-spillere.

Det er dessuten et poeng at Gamesplanet – i likhet med de aller fleste andre aktørene – tilbyr flere spill som uansett må låses opp via Steam og Origin. Dermed kan selv de som absolutt må ha hele spillbiblioteket på Steam spare gode penger på å opprette en Gamesplanet-konto.

Les hele testen av Gamesplanet »

Testens taper: CDON

Det ville vært lett å bare plukke frem Games for Windows Live Marketplace som testens soleklare taper, men saken er at selv om det dukker opp et og annet nytt spill på tjenesten har Microsoft gitt opp for lenge siden. Games for Windows Live Marketplace er død og begravet, og det var kanskje bare like greit.

Andre svake aktører inkluderer Origin og GameStop, som begge hadde enorme hull i utvalget sitt. GameStop var tidligere kjent som Impulse, og har etter GameStop-oppkjøpet mistet nærmest all relevanse for europeere. Origin virker heller ikke relevant, som annet enn en tjeneste du må innom for å spille nye EA-spill.

CDON kommer dårligst ut.

Vi valgte imidlertid å utpeke nordiske CDON.no som testens taper. Den største årsaken til dette er prisene deres. I gjennomsnitt lå de 28% høyere enn normalen, og ser vi på spillene hver for seg, er CDON ofte det dyreste alternativet og så godt som alltid blant de dyreste. Prisnivået hos CDON er ganske enkelt absurd høyt, og det faktum at de aller fleste spillene i testutvalget er langt billigere når du kjøper dem i fysisk boks fra samme butikk sier litt.

CDON gjør det heller ikke godt på utvalg. De hadde kun halvparten av spillene i vår test, og manglet storspill som Far Cry 3, Dishonored og Need for Speed: Most Wanted. Men CDON har totalt rundt 1300 spill i sortimentet, og selv om de i likhet med mange andre har glemt at det finnes noe som heter indiespill skal de ha skryt for å tilby flere barnespill på norsk. Butikken var heller ikke blant de dårligste på brukervennlighet – der var opplevelsen helt på det jevne, og ikke dårligere enn hos noen av de andre nordiske aktørene.

Les hele testen av CDON »

Les de komplette testene av de andre digitale butikkene:

Bla deg videre for våre vurderinger av disse butikkene »

Du kan (fortsatt) spare på å handle fysisk

Vi har også tatt en titt på tradisjonelle butikker som selger fysiske spill. Målet med dette var å finne ut hvor godt digital distribusjon klarer seg sammenlignet med det å kjøpe spill «på gamlemåten». Vi kikket derfor også på butikkene Gamezone, Elkjøp, Spaceworld og CDON. Det viser seg at disse fortsatt kan konkurrere med de digitale distribusjonskanalene både på pris og utvalg. Ofte kan du faktisk tjene penger på å kjøpe fysisk kopi av et spill med brukerveiledning og det hele, fremfor å handle det via nedlasting. Dette på tross av at kostnadene for alle involverte er mye lavere.

Så mye kan du spare på å kjøpe spill fysisk »

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
5: Side 5

Siste fra forsiden