Feature

Ferske nettutgivelser

Hva har spillnissen kommet med i år, mon tro?

Uheldigvis stopper ikke spillindustrien bare fordi noen av oss tar ferie. Det betyr at vi nå har tre uker med utgivelser å gå gjennom, så det blir ikke allverdens tid til å gå i detalj.

Nintendo

På Nintendos plattformer gikk det litt treigt de siste månedene før jul, så derfor gjorde de kanskje et forsøk på å balansere helhetsinntrykket litt ved å lansere massevis av utgivelser i juleperioden. Wii fikk imidlertid kun to utgivelser, og den første er hjernetrimmeren Fish Tank. Her er målet å sortere fargede fisk, og når fire eller flere identiske fisker kombineres forsvinner de fra brettet og du får poeng.

Football Up! (Wii).

Julens andre Wii-spill er Football Up!, et arkadefotballspill der du får ta Mii-en din ut på gressmatta hvis Tippeliga-abstinensene blir for store. Her blir det muligheter for dribling, lange og korte pasninger og flere typer skudd mot mål, og du må også mestre ballkontroll for å lykkes da ballen ikke er «limt» til føttene dine.

Mighty Switch Force (3DS).

3DS-spillet Mighty Switch Force er et todimensjonalt plattform/hjernetrimspill hvor robotkvinnen Patricia må fakke kriminelle ved å manipulere selve nivåene. 3DS har også fått tre Virtual Console-spill: Plattformspillet Trip World, plattform/actionspillet Bionic Commando og den ikke helt ukjente GameBoy-versjonen av Tetris. Vi kan også nevne gratisprogrammet Nintendo Letter Box, som lar deg sende og motta beskjeder.

Tetris (3DS).

Sist ut fra Nintendo er en håndfull DSiWare-utgivelser. Successfully Learning Mathematics Year 2 hjelper de yngste med mattekunnskapene, Commando: Steel Disaster er et sideskrollende actionspill med et hint av Metal Slug, Castle Conqueror: Heroes er et turbasert strategispill satt til en science fiction-verden, Antipole er et hektisk plattformspill hvor du må manipulere tyngdekraften for å overleve, mens Flipper 2: Flush the Goldfish leverer fargerik og søt plattformaction.

All Zombies Must Die (PS3 og Xbox 360).

Xbox 360

På Microsofts konsoll har vi fått to utgivelser siden sist. All Zombies Must Die har også kommet på PlayStation 3, og har ingenting med det tidligere lanserte Orcs Must Die å gjøre. I stedet er det en oppfølger til Burn Zombie Burn, og er et arkadespill hvor målet er å slakte zombier. Mange zombier. Helt hjerneløst er det dog ikke, for det inkluderer et rollespillsystem som lar deg forbedre spillfiguren din underveis. Ellers loves vi tonnevis av våpen og muligheten for at fire spillere kan samarbeide mot hordene.

Trine 2 (PC, Mac og Xbox 360).

Xbox 360 har også fått Trine 2, som debuterte på PC og Mac litt tidligere. Dette plattform/hjernetrimspillet følger de tre heltene fra originalspillet, nemlig ridderen Pontius, tyven Zoya og trollmannen Amadeus. De må nok en gang må slåss, hoppe og løse fysiske gåter for å komme seg gjennom fargerike fantasimiljøer. Trine 2 støtter både samarbeidsflerspiller og enspiller, og i enspiller kan du når som helst veksle mellom de tre ulike figurene. Det er viktig, for de har helt forskjellige egenskaper.

Les også
Skyrim-oppdatering rett rundt hjørnet

De med amerikansk konto kan forøvrig også laste ned NFL Blitz.

Jurassic Park: The Game (PC, Mac og PS3).

PSP og PS3

All Zombies Must Die er også ute på PS3. Se beskrivelse i Xbox 360-delen.

Etter sin debut på PC har Jurassic Park: The Game kommet til PS3. Spillet omhandler jakten på dinosaurfostrene som ble stjålet av Dennis «Newman» Nedry i den første Jurassic Park-filmen, og følger flere hovedpersoner i deres kamp for å komme seg levende av den dinobefengte øya. Spillet henter elementer fra eventyrspill, og blander disse med interaktive filmsekvenser som minner om dem vi fikk i Heavy Rain. Totalt er det fem episoder med action og eventyr å kjempe seg gjennom, og massevis av sjanser til å bli dinosaurmat på veien.

Oddworld: Stranger's Wrath HD (PS3).

Oddworld: Stranger’s Wrath HD er en nyversjon av Oddworld: Stranger's Wrath, som opprinnelig kom til Microsofts gamle Xbox i 2005. Dette er et tredjepersons actionspill satt til Oddworld-universet, hvor vi følger dusørjegeren Stranger på jakt etter ettersøkte kriminelle. Den nye utgaven skilter selvsagt med oppgradert grafikk, samt Move-støtte og andre nyheter. Stranger's Wrath er også tilgjengelig på PC, og PC-versjonen vil få en oppdatering med ekstrainnholdet fra HD-utgaven om noen måneder.

Dungeon Defenders (PS3, Xbox 360 og PC).

Nylig skrev vi om Trine 2, som har fått PS3-utgaven forsinket i Europa på grunn av at Sony Computer Entertainment Europe stiller andre kvalitetskrav enn deres amerikanske kolleger. Det samme skjedde med PS3-versjonen av Dungeon Defenders, men nå er den endelig ute. Dungeon Defenders er et actionrollespill som blander inn elementer fra «tower defense»-sjangeren. Du spiller en helt som må bekjempe stadig større horder av fiender og monstre, i 15 forskjellige arenaer. For å gjøre jobben litt lettere får du mulighet til å konstruere en rekke forskjellige forsvarsverker.

Tiny Hawk (PS3 og PSP).

To «minis»-utgivelser (for PS3 og PSP) har vi også fått. I Orbit må du reise rundt i solsystemet for å finne verdifulle mineraler. Spillet kom egentlig i november, men ble visstnok trukket etter noen problemer, som nå er fikset. Tiny Hawk, som du kan spille gratis om du følger lenken, er et todimensjonalt plattformspill hvor du styrer en skateboarder gjennom urbane miljøer.

Wild Arms (PS3 og PSP).

Julens PlayStation-dose avsluttes av noen nostalgiske utgivelser. De tredimensjonale plattformspillene Gex og Pandemonium har, sammen med det japanske rollespillet Wild Arms tatt turen fra originale PlayStation, mens slåssespillet World Heroes har slått seg ut av originalskallet på NeoGeo. Selvsagt har vi fått endel annet snadder, inkludert noen butikkspill, og de fullstendige oppsummeringene finner du på PlayStation-bloggen: 21. desember og 4. januar.

Postal 3 (PC).

PC og Mac

Postal-serien har skapt kontroverser siden nittitallet, og nå er det tredje spillet ute på PC (GamersGate). Denne gangen har Postal Dude ankommet Catharsis, en amerikansk by som er vel så gal som Paradise fra toeren. Korrupte politikere, gale miljøvernere og kriminelle, homoseksuelle Segway-gjenger er noe av det som skaper trøbbel, og det skal godt gjøres å komme seg gjennom en dag i Postal Dudes sko uten å få lyst til å tenne på noen med bensin. Spillet inkluderer pornoskuespiller Ron Jeremy, Village People-cowboyen Randy Jones, den forhatte regissøren Uwe Boll og tidligere Playboy-modell Jennifer Walcott.

Satazius (PC).

Satazius (på Steam og GamersGate) er nok litt mindre kontroversielt. Dette er et sideskrollende romskytespill fra Japan, og det første i en serie japanske indiespill som kommer til vesten via ferske Nyu Media. Her må du skyte bort mengder av fienderomskip, inkludert massive sjefer, og underveis kan du oppgradere våpensystemene dine på tretten forskjellige måter.

Q.U.B.E. (PC).

Hjernetrimmeren QUBE har fått mye oppmerksomhet før lansering. Dette er et Portal-aktig førstepersons hjernetrimspill hvor du må navigere deg gjennom en serie stadig mer intrikate testmiljøer. Dette gjør du ved hjelp av noen høyteknologiske hansker, som du kan bruke til å manipulere vegger, gulv og tak på ulike måter. Spillet er allerede ute på Desura, og kommer dessuten på Steam i løpet av kvelden.

Deluxe Ski Jump 4 (PC).

Vi er midt i hoppsesongen, og dermed passer utgivelsen av Deluxe Ski Jump 4 godt. Denne gangen loves vi enda mer realistisk fysikk og legendariske hoppbakker som Planica, Lahti og Garmisch-Partenkirchen. Totalt er det åtte bakker i spillet. Grafikken har fått et lite ansiktsløft, og vi kan også se frem til varierende vær- og lysforhold. Lydeffektene skal også være svært autentiske. Det er også mulig å laste ned hoppene til andre spillere for å studere dem og se hva de eventuelt gjør bedre enn deg.

Pitri 1977 (PC).

Plattformspillet Pitiri 1977 sender oss tilbake til året nevnt i tittelen, og leverer både action og hjernetrim med lekker, håndmalt grafikk og avansert fysikk. Her spiller du Eli, som må redde broren sin fra et merkelig monster. Eli er imidlertid ingen normal unge, men har en rekke overnaturlige krefter som naturligvis kommer godt med når man må legge ut på farlige eventyr.

Super Crossfire (PC og Mac).

Vi lenker vanligvis ikke til tilbudspakker som IndieRoyale i denne artikkelserien, men den ferskeste pakken har et spill som gjør den relevant likevel. Den er nemlig det eneste stedet hvor du kan kjøpe Super Crossfire for PC og Mac. Super Crossfire beskrives som et intenst skytespill som minner litt om Space Invaders, men inkluderer et omfattende oppgraderingssystem, over 150 forskjellige angrepsmønstre og muligheten til å snu det hele på hode ved å teleportere skipet ditt opp i toppen av skjermen.

Santa Rockstar HD (PC).

Det er synd vi ikke rakk å skrive om Santa Rockstar HD før jul, men om det fortsatt er litt julestemning i kroppen din kan du kose deg med denne Guitar Hero-klonen, hvor du får spille metallversjoner av kjente og kjære julesanger. Totalt har spillet femten låter, fem brett og muligheten til å spille i kampanjemodus.

CoreBreach (PC).

Noen småutgivelser har vi også plass til. SteroidS er et arenaskytespill som henter inspirasjon fra Asteroids. Dr. Who Episode 5: The Gunpowder Plot er nyeste episode av eventyrspillserien om den tidsreisende doktoren. Sideral Defense er et sanntidsstrategispill der du må forsvare en planet mot invasjon fra rommet. Metal Dead er et pek-og-klikk-eventyr som blander komedie og skrekk. CoreBreach er et futuristisk, WipEout-aktig racingspill som blant annet skilter med brukerskapte baner, flerspiller og massevis av eksplosive våpen.

Om du har behov for litt nostalgi, kan Good Old Games skilte med det relativt ukjente Time Commando, fra skaperne av Little Big Adventure.

Process (PC).

Gratisutgivelser

Liker du eventyrspill bør du ta en titt på Process, som foregår ombord på et tog. Om 20 minutter vil det skje en katastrofal ulykke, og ditt mål er å bruke tiden så effektivt som mulig, slik at du slipper unna med livet i behold.

Vorhaul Strikes Back (PC).

Vi har allerede skrevet omnyversjonen av det populære Sierra-spillet Space Quest II, men det er ikke det eneste eventyret for universets mest kjente vaktmester. En gruppe tilhengere av serien har nemlig laget en uoffisiell oppfølger, som heter Vorhaul Strikes Back. Nok en gang må Roger Wilco redde universet fra erkeskurken Vorhaul, og utviklerne hevder at spillet deres er like stort som de kommersielle spillene i serien.

Om alt eventyrstyret ble litt mye, kan du teste Valgkampen. Dette er et slåssespill i tradisjonell Street Fighter-stil, der du får ta kontroll over en norsk partileder og banke skiten ut av dine politiske motstandere. Takk til Jonas Hauge for tipset.

Mer Flash-moro finner du forøvrig i hjernetrimmeren Making Monkeys.

Det var det vi rakk i dag. Vi avslutter som vanlig med en lenke til forrige artikkel, som kom i midten av desember.

Siste fra forsiden