Feature

Fire gratisspill du bør prøve i helgen

Lyst til å spille en genetisk manipulert pingvin, eller hva med døden selv?

Vi oversvømmes for tiden av gode spill, både fra store og små utviklere. Noen av dem koster penger å kjøpe, andre lokker med gratisinnhold men lurer deg til å kjøpe fordeler underveis, og andre igjen gis ut helt gratis og uten en eneste mikrotransaksjon. Denne artikkelserien fokuserer på sistnevnte type spill, som du enten kan laste ned eller spille i nettleseren.

Denne uken har vi funnet frem fire små spill, som alle byr på god underholdning for de som vil teste dem. Vi har alt fra hjernetrim til plattformspill og til og med et slags eventyrspill der du får rollen som døden selv. Vi begynner ukens vandring gjennom gratisspillenes verden med den tredimensjonale hjernetrimmeren Tesselation.

Tesselation.

Tessellation

Tessellation er et kort lite hjernetrimspill der du skal bruke tidskloner av deg selv for å løse gåter. Konseptet er gjort før – i alt fra Braid og The Misadventures of B.B. Winterbottom til Ratchet & Clank: A Crack in Time – men Tessellation tjener en del på sin egne form for sjarm.

Førstepersonsspillet krever at du løser gåter ved å klone deg selv. Først starter du et tidsopptak og utfører handlingen, før du spoler tilbake og lager en ny klone. Etter hvert som gåtene krever flere og flere samtidige handlinger, må man begynne å lage flere handlingsmøsnter som baserer seg på hva de foregående klonene foretar seg. Det kan bli innviklet, men blir aldri uhåndterlig.

Tesselation-trailer.

Tessellation-konseptet hadde vært oppbrukt om det ikke var for den barnlige og naivistiske sjarmen som de seks utviklerne har sydd sammen. Alt tar sted på en skole, med pastellfargede omgivelser og harde linjer som trekker tankene mot Portal og Quantum Conundrum.

Studentprosjektet kan lastes ned fra deres hjemmesider, til Windows og Mac.

Treasure Trap.

Treasure Trap

Ingen liker å få skattene sine frastjålet, og denne aversjonen mot tyveri gjelder selvsagt også lik. I Treasure Trap spiller du en avdød egyptisk farao som plutselig oppdager at en gjeng grådige slamper har brutt seg inn i gravkammeret ditt. Nå sikler de etter skattene du brukte et helt liv med grov utnyttelse av undersåttene dine på å karre til deg, og det er din jobb å hindre dem i å få klørne i noe som helst.

Heldigvis har du forutsett nettopp denne situasjonen, for gravkammeret ditt er en labyrint full av feller. De trenger bare å aktiveres, helst på akkurat riktig tidspunkt. Dermed må du fly rundt for å forhindre røverne i å komme frem til skattene de så gjerne vil ha.

Let's Play-video fra spillet med litt dårlig lyd.
Les også
Rayman til nye plattformer

Hvert gravkammer har tre utganger. Den første inneholder massevis av skatter, og det er den gravplyndrerne oppsøker først. Den andre inneholder litt færre skatter, og er andrevalget. Den siste inneholder ingen skatter i det hele tatt, så det er den du helst vil at inntrengerne skal benytte seg av. Heldigvis lukkes de to første utgangene etter en viss tid – din jobb blir å passe på at de er utilgjengelige akkurat lenge nok til at røverne ikke rekker dem og må prøve seg på neste utgang.

Det er et artig konsept, og spillet ser dessuten ganske stilig ut takket være en egenartet, tegnefilmaktig presentasjon. Det er neppe et spill du vil bruke store mengder tid på, men passer utmerket om du har en liten pause. Du spiller det i nettleseren.

Ripple Dot Zero.

Ripple Dot Zero

Dette herlige plattformspillet vekker umiddelbare minner om nittitallets gode, gamle plattformere. Selv får jeg litt nostalgiske Amiga-vibber av spillet, som byr på 20 fargerike nivåer fulle av action og hemmeligheter.

I Ripple Dot Zero spiller du en genetisk manipulert pingvin som må redde sine fangede artsfrender fra ondsinnede forskere. Hvert brett inneholder en bråte piller som du kan finne og plukke opp, og hvis du får fatt i nok av disse åpnes et bonusbrett der du får begrenset tid på deg for å låse opp en forskningstank med en fanget pingvin.

Flott bakgrunn.

Dette er et svært glattpolert og underholdende plattformspill som lett kunne ha blitt lansert som kommersielt spill på nittitallet. Nivåene er åpne nok til at det er massevis av rom for utforskning, samtidig som du alltid har en klar følelse av hvor du er og hvor du skal. Kontrollene sitter som støpt, grafikken er flott og musikken er herlig.

Ripple Dot Zero spilles direkte i nettleseren, og du kan trykke F for å spille i fullskjemmodus. Musikken kan forøvrig kjøpes på nettet.

Postmortem: One Must Die.

Postmortem: One Must Die

Hvis du måtte ta livet av én person midt i en politisk konflikt, hvem hadde du drept? Dette er basisen for teksttunge Postmorten: One Must Die. I rollen som døden er det din oppgave å ta et liv blant flere – men med en liten tvist.

Der spillmediet som regel flyter over av ukritisk masseslakt, ber Postmortem deg å grave under hjernebarken på de potensielle ofrene. Dødsdommen kan tildeles den som fortjener det mest, men hvem det er, ja det er helt opp til deg.

Du tropper opp til en gallamiddag, arrangert av en rik forretningsmann i kjølvannet av et politisk opprør. Alt handler om å snakke med galladeltakerne, finne ut hvem de er og hva de står for. At du også kan være med på å påvirke deres syn og fremtidige handlinger er ikke noe spillet signaliserer godt, men samtidig understreker det viktigheten av samtalene.

Postmortem: One Must Die.

Uten å gå for dypt inn i konflikten dreier det seg om politiske valg knyttet til kultur, immigrasjon og rettigheter – ikke ulikt hva det politiske miljøet i Norge diskuterer nå like før valget. Den store forskjellen er nok at uenighetene har resultert i voldelige konflikter. Selvfølgelig blir det hele satt på spissen, men det er likevel spennende å kunne høre flere sider av saken, samt påvirke tankesettet til figurene.

Når du til sist har bestemt deg for et offer som må bøte med livet, får du se konsekvensene av dine valg. I tillegg må du ha en postmortem-samtale med stakkaren, der du blant annet må svare på hva som var grunnen til dommen.

Postmortem: One Must Die-trailer.

Postmortem: One Must Die er et glimrende tekstspill der alle samtaler har en betydning, og der det å ta et liv føles betydelig tyngre enn i andre spill. Det hele tar ikke lenger tid enn 45 minutter, men byr på tekst som – til tross for sin tørrhet – kan engasjere.

Postmortem: One Must Die kan lastes ned til Windows gratis via utviklerens nettside. Det er også mulig å kjøpe en utgave av spillet med en ekstra figur.

Dett var dett for i dag, men i forrige uke anbefalte vi fem andre, gode gratisspill.

Siste fra forsiden