Funcoms kvartalsrapport viser dystre tall

Samtidig stuper aksjekursen til historisk bunnivå.

Funcom har mandag levert en kvartalsrapport som viser at pengeflyten i selskapet ikke har vært på topp de siste månedene. Faktisk rapporterer selskapet om et durabelig dårlig resultat på omlag minus 290 millioner norske kroner.

Samtidig har selskapets aksjekurs sunket ytterligere siden forrige uke, og kjøpsprisen ligger i skrivende stund på 2,40 per aksje ifølge E24. Like før klokken 13:30 i dag var aksjen helt nede på 2,37, noe som er historisk bunnrekord.

I forrige uke ble det klart at Funcom permitterer om lag halvparten av alle ansatte for å bøte på problemene.

Flere grunner

Deler av grunnen til det labre resultatet har vært kjent en god stund nå: den første salgsperioden for selskapets nye onlinespill, The Secret World, ble betydelig dårligere enn forventet. The Secret World har til nå solgt 200 000 eksemplarer i følge rapporten, og Funcom forventer fremdeles at det totale resultatet for året blir halvparten så godt som det de hadde med Age of Conan. Samtidig peker Funcom på markedsføringsutgifter og litt blandet mottagelse på andre siden av Atlanterhavet.

The Secret World har ikke levert som forventet.

Kvartalsrapporten gjelder fra april til juni, noe som betyr at tallene ikke inkluderer eventuelle inntekter fra månedsabonnement i The Secret World og salg etter juni. Funcom forteller selv i rapporten at de forventer et betydelig høyere resultat i neste kvartal som en følge av The Secret World-lanseringen.

Skal fokusere på mindre spill fremover

Funcoms plan videre er å fokusere på mindre, mer fokuserte spillerdrevne spill for å tekkes dagens marked. Argumentet er at slike spill krever mindre forhåndskapital og utviklingstid. Som eksempler listes det opp mastodonter som Minecraft, World of Tanks og League of Legends.

Litt interessant er det derfor at selskapet lister opp et nytt stort onlinespill i rapporten. Det mystiske Project A skal i følge presentasjonsdokumentet være et «Large scale MMO» og er nå i konsept- og forhandlingsfasen. Dermed er det usikkert om dette er noe som i det hele tatt vil komme ut.

Funcom kommer nå til å fokusere på mindre spill.

Det betyr likevel ikke at selskapet rømmer fra The Secret World helt enda. Planen videre for det nye spillet er å høre på tilbakemeldingene fra spillerne og levere jevnlige innholdspakker og forbedringer. De månedlige oppdateringene vil med andre ord mest sannsynlig fortsette.

Nå jobber Funcom sammen med LEGO om et spill basert på Minifigures-serien, som de etter planen skal lansere etter 18 måneder med utvikling. Akkurat når dette blir er litt vanskelig å vite, siden vi ikke er sikre på når utviklingen av spillet begynte.

Uansett trenger Funcom et stort løft for å komme til hektene igjen. Om de planlagte tiltakene er nok er litt vanskelig å spå, men vi håper på det beste for den norske spillutvikleren.

Les også
Anmeldelse:

Les også: Funcom bekrefter permittering av ansatte Les også: Anmeldelse: The Secret World

Kilder: Kvartalsrapport for andre kvartal (PDF-fil), Presentasjon (PDF-fil)

Siste fra forsiden