Gran Turismo-filmen

Gran Turismo-filmen får kritikk for omskriving av historien

Bruker dødsulykke som motivasjon for filmens protagonist.

Sony

Gran Turismo-filmen forteller historien om Jann Mardenborough, en unggutt som gikk fra å spille bilspill til å delta i noen av verdens mest prestisjetunge billøp. Filmen er basert på en sann historie, men har måttet tåle kritikk for måten den skriver om enkelte deler av Mardenboroughs historie.

Artikkelen inneholder avsløringer om Gran Turismo-filmen.

Som VGC rapporterer har flere anmeldere bitt seg merke i filmens gjenfortelling av en dødsulykke som Mardenborough var involvert i. Ulykken skjedde på Nürburgring-banen i Tyskland, der Mardenboroughs bil fløy opp i luften og over barrierene på siden av banen. Én tilskuer mistet livet.

At ulykken skulle være med ble avslørt i filmens første trailer.

I filmen blir ulykken et vendepunkt i ungguttens karriere. Først er han veldig nedfor, men etter samtaler med teamet sitt bestemmer han seg for å bruke hendelsen som motivasjon. Det hele bygger opp mot en imponerende tredjeplass i 24-timersløpet Le Mans i 2013.

I virkeligheten skjedde Nürburgring-ulykken først i 2015, to år etter tredjeplassen fra Le Mans. Den britiske avisen Evening Standard kaller historieomskrivingen smakløs, ettersom det handler om et menneskeliv som gikk tapt.

– I virkeligheten var oppladningen til Mardenboroughs Le Mans-triumf problemfri og den grusomme ulykken kom to år senere. Å antyde at hendelsen hjalp Jann til å oppnå storhet er ikke bare feil, det er forkastelig. Familien til den tilskueren har fått sitt verste mareritt gjort om til en hendelse man bare kan flytte rundt på. Fy skam dere, Sony.

Den virkelige Mardenborough har tidligere uttalt at det var viktig å få med ulykken i filmen. Til Sunday Times sa bilføreren nylig at han var svært fornøyd med filmens behandling av både ulykken og hva som skjedde etterpå.

– Det viser også de mørke øyeblikkene i livet mitt da jeg var alene på sykehuset. Du vet, de mentale aspektene rundt en slik hendelse og i livet generelt. Hva som kan skje, hvordan man kommer seg ut av det, hvordan man kan slå tilbake og oppnå noe – oppnå storhet – som et resultat av det. Så den måtte være med, sa Mardenborough.

Her i Norge har Gran Turismo kinopremiere 25. august.

LES OGSÅ: Amazon lager TV-serie basert på God of War »

Siste fra forsiden