Anmeldelse

Harvest Moon: Friends of Mineral Town

Noen kjenner kanskje Harvest Moon fra tidligere plattformer, og nå er serien kommet til Nintendos lille håndholdte. I Harvest Moon: Friends of Mineral Town går det så høner og kyr flakser veggimellom, det er ikke bare bare å være liten gutt og storbonde.

Side 1
Side 2

Det er mange rare ideer som har blitt foreviget i form av bits og bytes med mer eller mindre hell. Eli Hagens tur ned den godt kamuflerte trappa på Slottsplassen, en stakkars gutts avisrute og vindusvasking er bare noen eksempler. Harvest Moon: Friends of Mineral Town er noe så originalt som et bonderollespill. Mange vil nok rynke på nesa og se det som en selvfølge at et slikt spill må være grusomt kjedelig. Vel, det er omtrent så feil som det er mulig å ta.

Arver bondegård
Som liten pjokk tilbrakte du en sommer på bondegården til en gammel mann. Det er som kjent gøy på landet, og det var med tungt hjerte du dro derfra når sommer led mot høst. Når den gamle mannen sluttet å svare på dine brev ble du urolig, og dro til gården for å se hvordan det stod til. Det viser seg at mannen er død (uflaks), men at du har arvet gården hans (flaks). Den kan imidlertid ikke sies å være i førsteklasses stand, så du får nok å henge fingrene i. Åkeren må gjøres klar og frø må kjøpes inn før du kan så. Planter må vannes, dyr stelles og innkjøp gjøres, samtidig som du må finne tid til å knytte bånd med småbyen Mineral Towns befolkning. Trykker du på de rette knappene, kan det til og med tenkes at du finner ei søt jente å stifte familie med.

Redskaper har en vesentlig rolle i Harvest Moon. Nær sagt alt du gjør av arbeid er avhengig av at du har ett eller flere verktøy. De fleste verktøyene kan oppgraderes i flere nivåer, ut fra hvor mye du har brukt dem. Slike oppgraderinger er det den lokale smeden som står for, og i tillegg til penger kreves det også at du finner passende mineraler for oppgraderingen. Disse finner du i en av spillets to gruver. Oppgraderte verktøy er mer effektive enn de vanlige. De kan for eksempel påvirker et større område om gangen, eller spare deg for energi ved at gjøremål går raskere og enklere. En god øks vil for eksempel kreve færre slag for å fjerne en stubbe enn en svakere.

Valgfritt satsningsområde
Steller du godt med avlingen vil den spire og gro, og omsider kommer tiden da det er tid for å høste. Hva du velger å gjøre med alt gården din produserer er opp til deg. Det kan gis bort som gaver, brukes til matlaging og produksjon av dyrefôr, eller selges. Alt dette er viktig, og du må selv velge hvordan du skal prioritere. Til å begynne med vil du kun ha råd til å satse på åkeren, men når pengene begynner å rulle inn kan du vurdere å utvide til husdyrhold. Kyllinger, kyr og sauer kan bli gode inntektsilder for gården. Om vinteren kreves det foring, men ellers på året klarer de seg selv med det de finner utendørs.

Lykkelige dyr gir best egg, ull og melk, så det er viktig å behandle dyrene godt. Dette gjøres ved å snakke med dem og fore dem daglig, og sørge for at de har det tørt og godt. Er du ikke flink nok kan de bli misfornøyde og syke, og til og med dø. Du vil selvsagt ikke at det skal gå rykter på byen om at du ikke tar godt vare på dyrene dine, så det gjelder å stå på. Alle husdyr er dyre i innkjøp, men når du først har kjøpt et individ kan du bruke dette i avl. Da dette er et hyggelig spill for liten og stor, ordnes befruktningen ved hjelp av en mirakelmedisin som sprutes over dyret.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden