Feature

Her er PlayStation-avsløringene fra E3

Vi har alle detaljene fra nattens pressekonferanse.

Det var antakelig bare rastløse nattevandrere og sleipe jobbskulkere som fikk med seg direktesendingen av Sonys E3-pressekonferanse, som fikk en litt forsinket start rundt klokken 03.15 norsk tid. Et heftig lysshow med blått fargetema markerte starten på en presentasjon som kunne by på noen nye avsløringer, men også en del vi vet fra før.

PS3 og Vita lever ennå

Sjefen i Sony Computer Entertainment of America, Jack Tretton, var den første som inntok scenen. I alt PlayStation 4-hysteriet var Tretton kvikk med å rette oppmerksomheten mot både Vita og Playstation 3 for å minne godtfolket på at disse plattformene på ingen måte ligger på dødsleiet ennå. Tretton kunne blant annet avsløre at de to første God of War-spillene i HD vil komme til Vita-konsollen, i tillegg til det unike spillet Flower, som vi allerede har rapportert.

Han kunne også opplyse om at The Walking Dead-serien vil bli lansert på Vita. Mer generelt skal den håndholdte spillkonsollen også bli den «ultimate kompanjongen» til PlayStation 4, med stor grad av kompatibilitet mellom de to maskinene.

Slik ser PlayStation 4 ut.
PlayStation 4 forfra
Fra siden, liggende
Bakfra, liggende.
Fra siden, stående

Når det gjelder den eksisterende traveren PlayStation 3 bedyret Tretton at denne konsollen står overfor sin sterkeste periode med spillanseringer noensinne. Blant titlene han hadde i tankene var det kommende spillet The Last of Us, som allerede har høstet svært positiv kritikk, og Quantic Dreams Beyond Two Souls. Sistnevnte ble det vist et langt klipp fra, med både Midtøsten-omgivelser og stiliserte slåssescener. En sekvens fra bilspillet Gran Turismo 6 fikk vi også se, med hint om blant annet nye fysikkmodeller for aerodynamikk, fjæring og tesselering.

PlayStation 4 endelig vist frem

Vi ble også begunstiget med et utdrag fra multiplattformspillet Batman: Arkham Origins, som pekte i retning av vinterlige omgivelser og et utvidet arsenal av leketøy til å nedlegge fiender med. De tre sistnevnte spillene skal visstnok lanseres nær utgangen av året.

Ellers er det selvsagt PlayStation 4 som er hovedattraksjonen under årets E3-messen. Som kjent ble ikke den fysiske konsollen vist frem under den offisielle kunngjøringen for en stund siden, men denne gangen presenterte endelig Sony maskinen i all sin prakt. Som man kan se av bildene får konsollen en stilren «dobbeldekker»-design i grå og sort.

Prisen ble også kunngjort og vil ligge på 399 dollar og den samme summen i euro i Europa. Til sammenligning vil Xbox One koste 499 euro i Europa. I likhet med Microsofts konsoll blir PS4 tilgjengelig rundt juletider.

Les også
Anmeldelse: Final Fantasy XV

Etter avdukingen av selve konsollen kunne sjefen for Sony Pictures, Michael Lynton, fortelle at Sony vil utnytte ressursene de besitter innen TV og film til å produsere originalt, eksklusivt innhold for PlayStation 4 og PlayStation Network. Dette vil innebære støtte for flere strømmetjenester for både film og musikk, og ifølge Lynton vil det blant annet bli mulig å leie filmer på PlayStation 4 fra dag én.

Annonseringstraileren for The Order: 1886.

Deretter ble denne herremannen avløst av en annen Sony-topp, nemlig Shuhei Yoshida, sjefen for selskapets spillutviklingsavdeling Worldwide Studios. På karakteristisk japansk-engelsk fortalte Yoshida at Sonys egne utviklere har over 30 PlayStation 4-spill under utvikling, deriblant mange helt nye IP-er. Én av disse er et spill som heter The Order. Klippet fra dette spillet viste en hest og kjerre i full fart gjennom en 1800-tallsby, men hvor høyst moderne våpen også var til stede. Ellers ble det avslørt at Killzone Shadow Fall, Infamous: Second Son og Knack vil bli lanseringsspill til PlayStation 4.

Final Fantasy XV og Kingdom Hearts 3

Det ble videre gjort et stort poeng ut av at den kraftige maskinvaren i PlayStation 4 nå gjør det mulig å legge større vekt på følelser i spill, med langt mer realistiske ansiktsanimasjoner enn tidligere. For å demonstrere dette potensialet viste Sony frem Quantic Dreams kommende PlayStation 4-spill The Sorcerer, hvor man fikk se en eldre herre med svært så detaljrike og livaktige ansiktstrekk.

Følelser står også i fokus i Final Fantasy-spillene. Fans av denne serien fikk anledning til å sperre øynene opp når Square Enix viste en trailer fra det kommende Final Fantasy XV, som kommer til både PlayStation 3 og 4. Etter mye rykter og spekulasjoner kunne det samme selskapet også omsider bekrefte at Kingdom Hearts 3 er under utvikling, og viste sågar en kort teaser fra spillet.

E3-traileren til Assassin's Creed: Black Flag.

Mange venter sikkert også på Assassins Creed IV: Black Flag, som kommer til både PlayStation 3 og 4. Vi fikk se et ganske langt klipp fra spillet med en smaksprøve på den enorme verdenen, hvor hovedpersonen sniker seg gjennom en liten landsby av døddrukne pirater og et lite jungellandskap, før han hopper om bord på et skip og deltar i en spektakulær sjøkamp der tresplintene flyr.

Bruktstøtte og ingen online-krav

For Elder Scrolls-tilhengerne kunne Sony ellers kunngjøre at den kommende betaversjonen av Elder Scrolls Online vil komme først på PlayStation 4 neste år.

Mot slutten av Sonys pressekonferanse kommer Jack Tretton inn på scenen igjen for å avslutte seansen. Han kan fortelle at det på nåværende tidspunkt er til sammen 140 spill under utvikling til PlayStation 4. Tretton utløser en tiltakende jubel i salen når han deretter avslører at Sony kommer til å støtte brukte spill ved å ikke innføre noen restriksjoner på disse. Minst like populær var opplysningen om at PlayStation 4 ikke vil komme med krav om å være på Internett hele tiden. På begge disse punktene vil konsollen altså skille seg fra Xbox One.

Etter dette fikk vi se en lang verdenspremiere på Bungies kommende flerspillertittel Destiny, som blir et multiplattformspill. Her er det samarbeid som gjelder for å overkomme hindringer og knerte fiender.

Sony rundet av med å nevne at selskapet skal bruke skytjenesten Gaikai til å tilby strømming av PlayStation 3-spill på både PlayStation 3 og 4, et prosjekt Sony visstnok har store ambisjoner for.

Les også: Xbox One kommer i november

Siste fra forsiden