Feature

PlayStation 5 og Xbox Series X

Her er Xbox One- og PlayStation 4-spillene du bør få med deg på neste konsollgenerasjon

Med bakoverkompatibilitet funker disse også på Sony og Microsofts nye maskiner.

En flunkende ny konsollgenerasjon har begynt, med denne månedens lansering av både Xbox Series X/S og PlayStation 5. Mens fremtidens spill kaller, er dette også en ypperlig tid for et gjensyn med generasjonen vi straks skal forlate.

Både Microsoft og Sony skilter med bakoverkompatibilitet for sine kommende konsoller, som gir spillere muligheten til å ta igjen spill de har gått glipp av. Kanskje man har hoppet fra én konsollfamilie til en annen, eller kanskje dette er første konsollkjøp.

I den forbindelse har vi plukket ut et knippe spill som var eksklusive for enten Xbox One eller PlayStation 4. Dette er spillene vi mener man absolutt bør få med seg fra den forrige generasjonen.

Noen av spillene er også tilgjengelige for PC, men vi har valgt å fokusere på konsolleksklusivitet for akkurat denne artikkelen.

LES OGSÅ: PlayStation Plus-abonnenter får en bunke knallgode PlayStation 4-spill å spille på PlayStation 5 »

Sunset Overdrive

Plattform: Xbox One (og PC)
Slippdato: 31. oktober 2014
Les vår anmeldelse »

Sunset Overdrive.
Xbox Game Studios

Mens Insomniac Games ofte anses som et PlayStation-studio – og nå eies av Sony – var det høstdag i 2014 at det tok turen innom Xbox One. Spillet det dreide seg om var en slags fargesprakende Grand Theft Auto-lignende apokalypse, kalt Sunset Overdrive.

LES OGSÅ: Microsoft bringer hysterisk dommedagsaction til PC »

I spillet utforsker man Sunset City, en dystopisk by som herjes av zombielignende skapninger. Spillere skaper seg sin egen figur og kaster seg ut i en spinnvill verden, som virkelig falt i smak hos vår anmelder.

– Sunset Overdrive er et svært godt spill, som til tider strekker seg mot å være en fantastisk og utrolig morsom opplevelse. Det å fyke rundt i Sunset City er herlig befriende, og det går ikke lang tid før spillets parkoursystem sitter i fingertuppene. Når man først har det der, er det ingenting som tilsier at du ikke kan ta deg på tvers av den mutantinfiserte byen uten å berøre bakken, noe som er utrolig deilig, skrev Espen Jansen.

Se bilder, les artikler og finn beste pris på Sunset Overdrive »

Halo: The Master Chief Collection

Les også
Anmeldelse: God of War

Plattform: Xbox One (og PC)
Slippdato: 11. november 2014
Les vår anmeldelse »

Halo: The Master Chief Collection.
Microsoft

Enten du er ivrig Xbox-fan eller aldri har sett en av Microsofts konsoller på nært hold, er sjansen stor for at du kjenner til Halo. Skytespillene er omtrent så Xbox som det går an å bli, og i 2014 samlet Microsoft seriens 12 første år i én megapakke.

LES OGSÅ: Nestegenerasjons­behandling for Halo-samlepakka i november »

Halo: The Master Chief Collection inkluderer Halo: Combat Evolved Anniversary, Halo 2: Anniversary, Halo 3, Halo 3: ODST, Halo: Reach og Halo 4. Samtlige er finpusset og tilpasset for et moderne spillandskap, og vår egen Øystein Furevik klinket like så greit til med full pott i sin anmeldelse.

– Microsoft og 343 Industries setter med Halo: The Master Chief Collection en ny standard for hvordan en HD-utgave av tidligere spill skal gjøres. Alt er tilrettelagt så lettvint som det kan gjøres, og pakken byr på nok innhold til å holde deg gående i svært lang tid. Dette er ikke bare en samling med fire flotte spill, det er en kjærlighetserklæring til fansen, og en hyllest til alt serien har vært gjennom siden starten i 2001.

Se bilder, les artikler og finn beste pris på Halo: The Master Chief Collection »

Ori and the Blind Forest

Plattform: Xbox One (og PC, Nintendo Switch)
Slippdato: 11. mars 2015
Les vår anmeldelse »

Ori and the Blind Forest.
Xbox Game Studios

I 2015 satte utvikler Moon Studios en ny standard for den såkalte Metroidvania-sjangeren. Ori and the Blind Forest kombinerte lekende plattformaction med en simpelthen vidunderlig verden, som fikk mang en spiller til å sperre opp øynene.

I rollen som den lille krabaten Ori fikk spillere danse seg gjennom en verden som stadig angriper sansene med alt fra farger til en spektakulært lydspor. Vår anmelder klarte knapt å tørke smilet fra munnen da han roste Ori and the Blind Forest opp i skyene.

– Ori and the Blind Forest er vakkert, og det er det folk flest vil bite seg merke i, men det er likevel ikke dette du vil huske spillet for. Det du vil huske er en reise gjennom en magisk verden som hele veien ga deg nye og spennende utfordringer. En verden som tvang deg i kne, men som likevel ga deg det du trengte for å komme deg seirende forbi alle hinder med hodet hevet og et tilfreds glis om munnen, var dommen fra Øystein Furevik.

Se bilder, les artikler og finn beste pris på Ori and the Blind Forest »

Bloodborne

Plattform: PlayStation 4
Slippdato: 25. mars 2015
Les vår anmeldelse »

Bloodborne.
Sony Interactive Entertainment

Utvikler FromSoftware har opp gjennom årene gjort seg kjent for sine dystre og grisevanskelige actionrollespill. I 2015 tok utvikleren en pause fra Dark Souls-serien for å gi ut Bloodborne, som for mange skulle vise seg å være enda vanskeligere og mer dystert.

Bloodborne inviterer spillere til Yharnam, en mørk og nitrist by preget av monstre og en evig jakt etter blod og innsikt. Spillere må ta seg gjennom en brutal verden som er sydd sammen på lekkert vis, og benytte seg av et frenetisk kampsystem for å bekjempe beist i alle mulige fasonger og størrelser.

– Det nye kampsystemet er herlig. Tempoet er skrudd adskillige hakk opp, og har en mye mer offensiv og aggressiv driv over seg. De nye våpentypene, der alle våpen har to ulike modi, fungerer veldig godt og kan gi noen spennende kombinasjoner. Selv om utvalget er begrenset sammenlignet med de tidligere Souls-spillene, så har jeg enda til gode å teste og skaffe meg alle typene, var dommen da Gøran Solbakken anmeldte spillet for Gamer.no.

Se bilder, les artikler og finn beste pris på Bloodborne »

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Plattform: PlayStation 4
Slippdato: 7. oktober 2015
Les vår anmeldelse »

Uncharted: The Nathan Drake Collection.
Jonas Magerøy/Gamer.no

Etter sin actionpakkede spilldebut i 2007s Uncharted: Drake's Fortune, har Nathan Drake blitt en av PlayStations fremste maskoter. Den eplekjekke actionhelten har til sammen vært med i fire hovedeventyr, og de tre første kom sammen i en samlepakke i 2015.

Uncharted: The Nathan Drake Collection inkluderer nevnte Drake's Fortune, oppfølgeren Among Thieves og spill nummer tre, Drake's Deception. Som med Halo-samlingen er spillene pusset og polert og oppussingsekspert Bluepoint Games har også strømlinjeformet opplevelsen, med like funksjoner og mekanikker på tvers av de tre.

– Dette er en kraftpakke som alle PlayStation 4-eiere burde ha i biblioteket. Om du aldri har spilt Uncharted før, så bør du unne deg denne samlingen. Makan til action-trilogi fullstappet med gode øyeblikk og elskbare figurer skal du lete lenge etter, var dommen fra Jonas Magerøy i vår anmeldelse.

Se bilder, les artikler og finn beste pris på Uncharted: The Nathan Drake Collection »

Quantum Break

Plattform: Xbox One (og PC)
Slippdato: 5. april 2016
Les vår anmeldelse »

Quantum Break.
Microsoft

Remedy Entertainment er kjent for å lage spill som byr på litt annerledes opplevelser. Det var også tilfellet med Quantum Break, et historiedrevet actionspill om manipulering av tid som ble lansert i 2016.

I Quantum Break trer spillere inn i rollen som Jack Joyce, en motvillig helt som blir nødt til å redde dagen når et eksperiment med en tidsmaskin slår feil. Selve spillet kombinerer frenetiske skuddvekslinger med mer puslete plattformelementer, og syr det hele sammen med lange, men like fullt interessante mellomsekvenser.

– Side om side med den godt fortalte historien får du servert et fantastisk skytespill som stadig dytter deg inn i utfordrende konfrontasjoner. Når vi kombinerer den eksplosive leken du får ta del i der, med den imponerende fortellerkunsten til Remedy, ender vi opp med noe veldig spesielt, mente Øystein Furevik om opplevelsen.

Se bilder, les artikler og finn beste pris på Quantum Break »

Horizon Zero Dawn

Plattform: PlayStation 4 (og PC)
Slippdato: 1. mars 2017
Les vår anmeldelse »

Horizon Zero Dawn.
Guerilla Games

Etter å ha gjort seg kjent for skytespill med serien Killzone, bestemte Guerrilla Games seg i 2011 for å prøve noe nytt. Resultatet ble actioneventyret Horizon Zero Dawn, og mottakelsen blant både fans og kritikere kunne knapt blitt bedre.

LES OGSÅ: Horizon Forbidden West kommer både til PlayStation 4 og PlayStation 5 »

Den mystiske historien om ungjenta Aloy i en åpen postapokalyptisk verden full av robotdinosaurer appellerte til mang en PlayStation 4-eier. Blant disse var vår egen Jonas Magerøy, som var hakket unna toppkarakter i sin anmeldelse.

– Dette spillet er bygget på solid grunn. Det skinner på så godt som alle tekniske og kunstneriske måter. Det smelter sammen sandkassesjangerens styrker på en måte som føles både forfriskende og særegen. Historien er best å oppleve selv, men jeg kan røpe såpass som at her er mange politiske, religiøse og samfunnskritiske spørsmål som blir stilt – selv terrorvirksomhet er en sentral nøkkel i historien på et tidspunkt.

Se bilder, les artikler og finn beste pris på Horizon Zero Dawn »

Shadow of the Colossus (2018)

Plattform: PlayStation 4
Slippdato: 7. februar 2018
Les vår anmeldelse »

Shadow of the Colossus.
PlayStation Europe

Team Ico vet å lage gripende eventyr, og Shadow of the Colossus fra 2006 er intet unntak. 12 år etter den opprinnelige lanseringen vartet Sony opp med en totalrenovering av det populære spillet, og nok en gang var det Bluepoint Games som vartet opp med magi.

Som i originalen tar nyversjonen spillere med til et mystisk land fylt med digre kjemper, kalt kolosser. På svært vemodig vis blir man så nødt til å avlive skapningene en etter en, og som vi kommenterte i vår anmeldelse kan spiller forvente en følelsesladd reise.

– Mystisk, ulidelig vakkert og helt unikt – Shadow of the Colossus er et av de sjeldne spillene som griper tak i deg og bringer frem gåsehud og våte øyekroker hver eneste gang man setter seg ned med det. Glem alt, glem alle omstendigheter, og opplev Shadow of the Colossus. Opplev det igjen, eller for alle første gang. Hvis dette er din første reise inn i kolossenes hjemland, misunner jeg deg noe inderlig, konkluderte Øyvind Steinkopf Sund.

Se bilder, les artikler og finn beste pris på Shadow of the Colossus (2018) »

Sea of Thieves

Plattform: Xbox One (og PC)
Slippdato: 20. mars 2018
Les vår anmeldelse »

Sea of Thieves.
Microsoft

At Sea of Thieves ikke fikk den starten utvikler Rare hadde håpet på er ingen hemmelighet. Teamet satset alt på at spillere skulle skape sin egen piratmoro, men som Håvard Hofstad Ruud kommenterte i vår anmeldelse var ikke det alltid nok til å holde opplevelsen gående.

– Det hele koker ned til om du synes samarbeidet og moroa med å spille med venner veier opp for mangelen på innhold. Det er ganske tydelig at det er det Rare satser på her. De har lagt til rette for at spillerne skal skape sine egne eventyr og minneverdige øyeblikk. Og det har spillet for så vidt også gitt meg, men det er en svakhet at spillet er så situasjonsavhengig for å være morsomt.

Rare tok imidlertid til seg tilbakemeldingene, kastet den opprinnelige planen for spillet og staket ut en helt ny kurs. Tidligere i år nådde Sea of Thieves ti millioner spillere, og stadig vekk kommer nytt innhold med flere aktiviteter for spillets hengivne fanbase å kaste seg over.

Se bilder, les artikler og finn beste pris på Sea of Thieves »

God of War

Plattform: PlayStation 4
Slippdato: 20. april 2018
Les vår anmeldelse »

God of War.
Sony Computer Entertainment

Etter et lengre avbrekk gjorde gudedreperen Kratos comeback i 2018. Sammenlignet med hans tidligere eventyr i gresk mytologi serverte nye God of War riktignok en ganske annen opplevelse, med en far-og-sønn-historie plassert dypt i norrøn mytologi.

LES OGSÅ: Det neste God of War-spillet er kunngjort »

I God of War fra 2018 legger Kratos ut på en blodig ferd sammen med sønnen Atreus. På reisen må krigsguden lære seg å balansere raseriet sitt med kjærligheten for sin sønn, i et actionpakket eventyr som fletter flere rørende øyeblikk inn blant alle monsterkampene.

– God of War er ikke perfekt, men du verden for en mesterlig, eventyrlig, engasjerende, og mektig opplevelse vi har fått. Om du har hatt høye forhåpninger til denne norrøne fortellingen i norskinspirerte forhold ledet an av selveste spøkelset fra Sparta, er det bare å glede seg. God of War er tilbake, sterkere, dypere, og bedre enn noen sinne, skrev Andreas Bjørnbekk om spillet.

Se bilder, les artikler og finn beste pris på God of War »

Spider-Man

Plattform: PlayStation 4
Slippdato: 7. september 2018
Les vår anmeldelse »

Spider-Man.
Sony

2018 var året for nye eventyr med gamle kjenninger. Selveste edderkoppen dukket også opp, bokstavelig talt i ny drakt, i spillet kun kalt Spider-Man. Også dette ble levert av Insomniac, men i motsetning til Sunset Overdrive satset utvikleren denne gangen på PlayStation.

LES OGSÅ: Spider-Man: Miles Morales kan spilles i 4K og 60 bilder i sekundet »

Utvikleren snekret sammen en ny Spider-Man-fortelling, men unnlot å falle i opprinnelseshistoriefellen. I stedet fikk spillere møte en Peter Parker som var godt kjent med å svinge seg gjennom New Yorks gater og banke opp kjeltringer, og heltens selvsikkerhet kombinert med deilige animasjoner og et flott kampsystem slo godt an hos vår anmelder.

– For så morsomt er Spider-Man anno 2018 når alle kluter settes til. Den åpne verdenen har kanskje ikke all verden til personlighet, men det man gjør her – selve spillbarheten og gleden av å løpe langs vegger, svinge seg langs hustak og dingle fra lyktestolper – er altså av så enormt høy klasse at det blåser jeg rett og slett i, skrev Espen Jansen.

Se bilder, les artikler og finn beste pris på Spider-Man »

Forza Horizon 4

Plattform: Xbox One (og PC)
Slippdato: 2. oktober 2018
Les vår anmeldelse »

Forza Horizon 4.
Xbox Game Studios

Forza-serien har i alle år levert fart og spenning på Microsofts konsoller. Det foreløpig siste innslaget i serien kom fra det litt mindre selvhøytidelige Horizon-treet, med vill racingaction på tvers av en miniutgave av Storbritannia.

LES OGSÅ: Forza Horizon 4 får «Battle Royale»-modus »

Forza Horizon 4 lar spillere hoppe inn i de spenstigste kjøretøyer, og råne seg gjennom alt fra bygater til grønne gressletter mens årstidene sakte ruller forbi. Gøran Solbakken var mannen som leverte anmeldelse for Gamer.no, og som han forklarte var det mye bilmoro å ta fatt på her.

– Er du på jakt etter en nydelig lekegrind der høstløv, snødekte gater og våryre hjort hopper rundt biler som blåser nedover veien i 300 km/t så er Forza Horizon 4 for deg. Dette er mer av det som gjorde forgjengeren bra, med enda bedre grafikk, masse deilige biler og haugevis med løp, utfordringer og andre mer eller mindre teite ting å ta seg til på fire hjul.

Se bilder, les artikler og finn beste pris på Forza Horizon 4 »

The Last of Us Part II

Plattform: PlayStation 4
Slippdato: 19. juni 2020
Les vår anmeldelse »

The Last of Us Part II.
Sony Interactive Entertainment

The Last of Us er et kapittel for seg selv i PlayStations omfattende historie. Det megapopulære spillet kom riktignok først ut til PlayStation 3 og selv om en oppusset utgave fant veien til PlayStation 4 er det oppfølgeren som får vårt godkjentstempel akkurat denne gangen. Men du bør også spille det første spillet, bare så det er klart.

Det etterlengtede The Last of Us Part II kommer nok lenge til å bli assosiert med all kritikken som haglet mot spillet både før og etter lansering. For de som ikke hang seg opp i alt dramaet rundt var det imidlertid et fantastisk spill og en mesterlig historie å oppdage her, med en utførelse som overgår det meste vi har sett av konsollspill.

– Med The Last of Us Part II har Naughty Dog laget et spill som er teknisk overlegent det meste, samtidig som de har fortalt en personlig historie som jeg virkelig føler betyr noe. Det er en fortelling om motsetninger – mellom hat og kjærlighet, hevn og tilgivelse – og det er en fortelling som konstant får meg til å føle og tenke utrolig mye forskjellig. Og det er en god ting, kommenterte Espen Jansen.

Se bilder, les artikler og finn beste pris på The Last of Us Part II »

Siste fra forsiden