Sniktitt

Hitman Absolution

Agent 47 er i ferd med å gjøre et voldsomt comeback.

LOS ANGELES (Gamer.no): Det begynner å bli en stund siden sist vi så Agent 47 i aksjon. Vi må faktisk helt tilbake til 2006 for å finne forrige spill med snikmorderen i hovedrollen, da med Hitman: Blood Money. Neste år er det klart for comeback, med nylig annonserte Hitman Absolution. Det femte spillet i serien. Vi fikk se Absolution i aksjon under E3 i Los Angeles, og det virker først og fremst mer filmatisk og actiontungt enn noen gang.

Et vått Chicago.

Ensom ulv

I Absolution er vår skallende antihelt helt alene. Han har blitt forrådt av dem han stolte på, og han blir jaget av politiet. Agent 47 er i midten av en mørk sammensvergelse, og må foreta en voldelig reise gjennom en råtten og skrudd verden i sin søken etter sannheten om hva som har skjedd.

– Det vi viser dere i dag finner sted i et mørkt og regntungt Chicago. Det er en klappjakt etter Agent 47 – som er helt tomhendt, uten våpen. Jeger har blitt bytte, sier IO Interactives Tore Blystad like før det hele kommer i gang.

Før han understreker:

– Dette skal bli en skikkelig filmatisk opplevelse, og vi har brukt mye tid på å få akkurat det til.

Blystad lover også en mer levende verden, med avansert og virkelighetsnær kunstig intelligens på personene rundt deg. Dessuten skal friheten til å løse oppdrag bli enda større, Agent 47 skal ha flere verktøy til sin disposisjon.

– Vi vil gjøre selve DNA-et i serien enda bedre, og presentere absolutt valgfrihet, sier Blystad.

Her startet vår smakebit.

Den stormfulle by

Det vi fikk se var en Agent 47 i en eldre Chicago-bygning, helt alene mot et mylder av politifolk på jakt etter ham. Vi fikk se en Agent 47 som er mykere og mer akrobatisk enn noen gang. Han hopper, klatrer og kryper som en skyggens mester, og mørket er hans uomtvistelige bestevenn. Han beveger seg rundt i et stemningsfylt og levende miljø, der politiets forsiktige dialog blander seg lekkert med musikk som nærmest får hårene til å reise seg på kroppen.

I starten får vi oppleve elegant sniking, kalkulert og iskaldt. Så får vi se en av nyhetene i Absolution, Agent 47s instinkt. Dette kan brukes på flere måter. Når det aktiveres kan leiemorderen «se» gjennom vegger, det vil si at fienden lyser opp – uansett hvor han befinner seg i nærmiljøet. Når du er i nærheten av fiender får du også vite retningen han skal gå de neste sekundene, da blir det enkelt (kanskje for enkelt?) å planlegge neste trekk. Instinktet kan også lyse opp rømningsveier, snarveier og våpen du kan plukke opp. Du fyller opp instinktpoeng ved å utføre det IO Interactive kaller klassiske Hitman-manøvre.

For her skal du drepe med stil. Det være seg å knekke nakker, kvele med ledninger eller ta fiender som gisler og bruke dem som menneskelige skjold mot fienden. Det er imidlertid ingen tvil om at actionfokuset er ganske tungt i dette spillet, det er i hvert fall det inntrykket jeg sitter igjen med etter presentasjonen.

Les også
Anmeldelse:
Ikke særlig lystig.

Etter å ha sneket seg rundt litt viser nemlig Agent 47 seg for politiet, med en av deres kolleger som skjold. Vår dresskledde venn rygger mot en trapp, før fienden plutselig bestemmer seg for å angripe. Da bryter et sant helvete løs. Her skytes det helt vilt, til tung musikk, mens hovedpersonen rømmer oppover i bygget. Vel oppe på taket dukker et politihelikopter opp med lyskaster, og nok en gang spys kulene ut – denne gangen til enda tyngre heavy metal. Agent 47 må kaste seg fra dekning til dekning, før han slipper unna.

ID-tyveri

Det vil si, ikke helt. Dette nabolaget kryr nemlig av purk. IO Interactive er imidlertid veldig klare på at man vil utvide mulighetene til å ta forkledning, og etter å ha drept en ny ensom politimann er agenten plutselig kledd i politiuniform. Etter en lett humoristisk sekvens gjennom en leilighet full av dophuer med en særs innholdsrik kjøkkenhage, møter vi på nytt store politistyrker.

Denne gangen må Agent 47 komme seg forbi dusinvis av fiender, men under forkledning. Han blir nesten avslørt flere ganger, det er nervepirrende. En av politifolkene begynner til og med å snakke med drapsmaskinen, men han kommer seg forbi. Med ett er Agent 47 ute på gaten, på en t-banestasjon, der det bokstavelig talt myldrer med mennesker. Vi snakker Assassin’s Creed ganger ti når det gjelder folketetthet, det virker nesten komisk kaotisk.

På med forkledning.

Så var demonstrasjonen over. Da ble vi forsikret at dette bare var én av måtene å løse oppdraget på, og at man kan velge både andre ruter og metoder. Jeg vet ikke om det var for å blidgjøre et actionsultent publikum at man kjørte såpass hardt på med tempo, kuler og hard musikk. La oss inderlig håpe at dette ikke er en mal man må følge, at man må skyte seg unna et helikopter mens alt rundt deg formelig raser sammen. Da tror jeg muligens utviklerne har beveget seg en smule langt unna sine røtter.

Konklusjon

Hitman Absolution skal altså bli filmatisk og stemningsfylt. Agent 47 kjemper med ryggen mot veggen i dystre og mørke miljøer. Med alle mot seg har han ingenting å tape, bortsett fra sannheten og sitt eget liv. En desperat mann er selvsagt farlig, og vi fikk se flere eksempler på hvordan leiemorderen kan kvitte seg med fiender på spektakulært vis. Videre skal han kunne bruke sitt instinkt til både å se gjennom vegger og forutse hva fienden skal foreta seg.

Så får vi håpe IO Interactive holder ord når de hevder at dette spillet skal gi deg en bunnløs krukke med valg. Demoen vi fikk se var særs actiontung, og store deler av den minnet mer om et skytespill enn et actionspill med finesse og kløkt. For meg handler Hitman mest om planleggingen, om å utføre perfekte oppdrag med kirurgisk presisjon – samtidig som man stadig er en hårsbredd unna å bli avslørt. For meg handler Hitman om å ha hjertet i halsen, fremfor å ha fingeren godt trykket ned på avtrekkeren. La oss håpe slike opplevelser blir å finne i Hitman Absolution.

Her er en fersk trailer E3 2011:

Klarer ikke laste video

Hitman Absolution utvikles for PC, Xbox 360 og PlayStation 3, og kommer i salg i løpet av 2012.

Siste fra forsiden