Kinect brukes til kikkehullskirurgi

Bevegelseskontrollen kan brukes til mer enn lek og moro.

Kinect, den lille robotlignende bevegelseskontrollen til Xbox 360 får stadig nye bruksområder.

Denne gangen er det et team leger i London som har oppdaget at dingsen rett og slett kan benyttes i såkalte kikkhullsoperasjoner, skriver BBC News.

Bedre kontroll

Kikkhullskirurgi går kort fortalt ut på at man lager flere små hull som spesiallagde kamerautstyrte instrumenter kan føres inn i, fremfor å lage store åpninger til vanlige kirurgiske instrumenter.

Det er en kirurgisk metode som gir betydelig mindre plager i etterkant, men det er samtidig betydelig mer «pirkearbeid» for kirurgen og det krever stor nøyaktighet.

Kirurgene benytter seg i stadig større grad av 3D-bilder for å få instruksjoner til å gjennomføre de kompliserte operasjonene, og det er her Kinect kommer inn.

Bevegelseskontrollen Kinect.

Der hvor kirurgene tidligere har brukt mye tid på å dirigere kollegaene til å finne frem de rette bildene, kan hver enkelt kirurg ved hjelp av Kinect nå navigere seg frem i 3D-fremstillingen av kroppen på egenhånd.

I tillegg til å være tidsbesparende, er det også en betydelig minsket risiko for infeksjoner for pasienten, da legeteamet ikke trenger å knotte med potensielt usterile mus og tastaturer i operasjonssalen.

Microsoft er med

Teknologien skal være svært enkel å bruke og det er Microsofts forskningsteam som står bak. Sammen med universitetet i Lancaster har de forsket seg frem til programvaren, og håpet er nå at kombinasjonen av bevegelseskontrollen og programvaren kan bli et verdifullt bidrag til kikkehullskirurgien.

Presidenten i det Britiske samfunnet for endovaskulær terapi, John Brennan, ser i hvert fall potensialet i teknologien, og sier at selv om det er tidlig i utviklingen, ser han for seg at en slik teknologi kan bli standard om ti til femten år.

Les også: Kommentar: Spilling er bra for deg Les også: Kan Kinect diagnostisere autisme?

Siste fra forsiden