Kommentar

Kommentar: PlayStation 4 tok strupegrep om Xbox One

Sony gav oss en god, men tørr presentasjon av fremtiden.

LOS ANGELES (Gamer.no): Det var en ydmyk Jack Tretton som sparket i gang Sonys pressekonferanse under årets E3-messse.

– Takk til dere PlayStation-entusiaster som sto i kø for å komme hit allerede på fredag. Dere betyr alt, messet han fra gigascenen i Los Angeles Memorial Sports Arena.

«I guess that’s a good thing»

I etterkant er det vanskelig å ikke se på denne uskyldige utstrakte hånden som et frempek på det som endte opp med å bli megaton-bomben på slutten av den storslagne konferansen: Sony nekter å følge etter Microsoft inn i en hverdag stappet til randen med krav knyttet til bruktspillsalg og nettilkobling.

«Sony nekter å følge etter Microsoft inn i en hverdag stappet til randen med krav knyttet til bruktspillsalg og nettilkobling»

I stedet gikk de rett i strupen på konkurrenten, med et språk som tydelig vitnet om at spillgiganten har fått med seg den krasse kritikken av Microsofts nye nettfokus.

Med et slikt hallingkast gjør PlayStation 4 seg uhyre attraktiv for Internettmassen som, særlig i de siste par ukene etter Microsofts Xbox One-avduking, har latt klageropene høres høyt og tydelig. Enkelte har til og med tryglet Sony om å ikke innføre noen form for restriksjoner på bruktspillsalg og krav om Internett.

At Sony derfor velger å understreke hardt og tydelig på slutten av sin konferanse, bare ti timer etter at Microsoft viste frem sitt arsenal av spill, er litt av en krigserklæring.

– Kundens tillitt er et sentralt element i alt vi gjør, sa Tretton og punkterte de mange spekulasjonene om at Sony kom til å følge i erkerivalens fotspor med tanke på fysiske spill og nettkrav.

Nytt fokus

Det merkelige med det hele er at Sony og Microsoft, som til nå i stor grad har konkurrert om det samme publikummet, virker å gå hver sin vei. Microsoft satser på et bredere publikum med et høynet fokus på mediafunksjonalitet, mens Sony finsliper maskinen sin for et spillpublikum (noe PlayStation-sjef Shuhei Yoshida har vært klar på en stund nå). Sony gav faktisk sin underholdningssjef Michael Lynton bare fem minutter til å snakke om mediatjenesten før han løp av scenen for å gjøre plass til mer spillstoff. For oss som allerede sitter og sikler etter neste generasjon, virker konkurransen å være i Sonys favør akkurat nå – hva det bredere internasjonale publikumet synes er jeg dog litt mer usikker på.

PlayStation 4.

For å ytterligere banke gørra ut av konkurrenten annonserte giganten en prislapp på senhøstens konsoll som ligger 100 euro under konkurrenten. Vel å merke har ikke Sony stappet sitt PlayStation 4 Eye-kamera inn i den summen, så om man vil ha hele sulamitten begynner differansen å minke betraktelig.

Det viktigste er uansett persepsjonen vi som står i frontlinjen for konsollkjøpene sitter igjen med. Om én konsoll er så mye billigere enn sin konkurrent, og samtidig virker å by på mer av det vi vil ha enn den andre, vil vi selvfølgelig også være mer mottakelige for å snappe nettopp den opp.

Les også
Ubisoft bekrefter nytt Flashback

Samtidig: Er det én ting vi har lært av forrige konsollgenerasjon er det at ting endrer seg drastisk i en moderne konsolls livssyklus. PlayStation 3 ble i lang tid uglesett av spillfans i internasjonal sammenheng etter en uhyrlig arroganse og høy pris fra Sony, mens Xbox 360 virket å være den foretrukne konsollen og ha overtaket på markedet. Mot slutten av generasjonen har alt jevnet seg ut, både i salgssammenheng og spillutvalg.

«Nettspilling blir låst bak betalingstjenesten PlayStation Plus, en egenskap som til nå har vært et av Sonys største overtak over konkurrenten.»

Må betale for å spille på nett

På den negative siden greide Sony å snike unna en viktig informasjonsbit på konferansen. Nettspilling blir låst bak betalingstjenesten PlayStation Plus, en egenskap som til nå har vært et av Sonys største overtak over konkurrenten.

Med et slikt krav kommer det også mer ansvar om en bra tjeneste som ikke faller i de samme fallgruvene som PlayStation Network gjorde på PlayStation 3. Dersom Sony ikke leverer her blir nettkostnaden en tung pille å svelge for mange.

Ellers er det hyggelig at Sony ikke ser ut til å lempe på PlayStation Plus-tjenestens andre tilbud. At både PlayStation 3, PlayStation Vita og PlayStation 4 benytter seg av samme betalingstjeneste er et stort pluss for alle som har investert i Sonys konsoller.

Så var det konferansen, da

Sonys sedvanlige presentasjonsstil er fremdeles et aber de ikke har greid å riste av seg. Det virker mer rigid og mindre lekent enn Microsofts spillbonanza av trailere og show. For meg som likevel sitter og noterer er det ypperlig å kunne få litt mer tid mellom slagene, men for de der hjemme mistenker jeg at det endeløse snakket fra Jack Tretton, Shuhei Yoshida og Andrew House kan bli litt tørt i lengden.

Trailer for bilspillet Driveclub.

Interessant nok fortsetter Sony eksklusivitetsleken, men det handler nå mer om nedlastbart innhold enn hele spill. Det blir dog litt slitsomt i lengden å høre om alt av småpirk som skal slenges PlayStation 4-publikummets vei. Hadde du gitt meg fem dollar for hver gang Yoshida omtalte eksklusivt innhold til de mange spillene som ble vist hadde jeg tjent grovt på Los Angeles-reisen.

Ja, for det manglet ikke på spill her heller. Etter 20 minutter med PlayStation 3- og PlayStation Vita-avkapp smalt Sony i gang med avdukinger, heseblesende trailere og opplevelser som overbeviste meg om at et kjøp ved lansering ikke er en dum idé.

I tillegg til et nytt blikk på spillene som ble annonsert i februar, ble vi servert trailere og scenespilling av Ready at Dawns The Order: 1886, Avalanch Studios Mad Max som vi har hørt murringer om en stund, og et velsmakende tokløver til Tetsuya Nomura- og Square Enix-fans i Kingdom Hearts III og Final Fantasy XV. Samtidig fikk vi se en imponerende demonstrasjon av Bungies storskyter Destiny og en regnfull demonstrasjon av Watch Dogs.

Trailer fra The Order: 1886.

Litt bekymringsverdig var det at både Assassin’s Creed IV: Black Flag og Destiny opplevde tekniske problemer under spillpresentasjonene. Et par skikkelig lange frysepunkter viste ikke spillene fra deres beste side. I førstnevntes tilfelle ble det så ille på slutten at hele demonstrasjonen hang seg selv, og Sony bestemte seg for å hoppe videre til neste spill. Det var en tydelig flau og nedstemt Ubisoft-produsent som forlot scenen.

Indie-bevegelsen fikk også sin tid i rampelyset. Sony virker å fortsette sitt kjærlighetsforhold til småspillskaperne, og slengte like godt åtte stykk på scenen samtidig. I tillegg kom Bastion-studioet Supergiant Games på scenen og fortalte om det neste spillet sitt, Transistor, som på konsollfronten kommer først til PlayStation 4. Det er vel verdt å merke seg at både Supergiant Games og The Witness-skaper Johnatan Blow virker å emigrere fra Microsoft og over til konkurrenten, etter å ha hatt utgivelsesavtaler med Xbox-giganten tidligere. Dette understreker bare murringer vi har hørt fra indie-bevegelsen i lang tid om at Sony er mer attraktiv som partner på nåværende tidspunkt.

Konklusjon

Sony fortsetter å gi litt vel langdryge presentasjoner under E3, med en tørr Jack Tretton som er litt for opptatt av å snakke om PlayStation i stedet for å vise PlayStation. Samtidig kan ingen nekte på at Sony leverte varene i år, med en fullstappet timeplan med spill og spillfokus som lå hakk i hæl med konkurrentens.

Intervju med Jonathan Blow om The Witness på PlayStation 4.

Det avgjørende øyeblikket for Sony var likevel Trettons harselas med Xbox Ones nettkrav og bruktspillplan, og salen drønnet av overdøvende applaus da Sony-sjefen fortalte at de ikke har noen intensjoner om å følge etter når PlayStation 4 kommer mot jul en gang. Et siste spark i konkurrentens retning kom da det ble klart at konsollen blir billigere. p>

Nå går Sony og Microsoft hver sin vei. Sony ønsker å kapre et publikum som har fokus først og fremst på spill, mens Microsoft virker å se på sin kommende konsoll som noe «alle» bør ha under tv-en; en mediaboks som skal være midtpunktet i stuen. Slik det ser ut nå har Sony det mest attraktive tilbudet for oss som vil at en spillkonsoll først og fremst skal handle om spill.

Les også: Her er alle PlayStation-avsløringene på E3 2013
Les også: Glovarme jern i ilden hos Ubisoft

Se hele pressekonferansen til Sony i reprise.

Siste fra forsiden