Mobilspillene skaper supervekst

Spillindustrien vokser tilnærmet uhemmet, og det er én god grunn til det.

Spillindustrien har vært verdens største underholdningsindustri siden begynnelsen av 2000-tallet. Eksplosjonen i hjemme-PC-markedet og økt tilgang til Internett tok bransjen til nye høyder. Nå kan det se ut til at vi er i midten av nok en revolusjon.

Bransjenettstedet Gamesindustry.biz (krever registrering) har snappet opp en rapport fra analysefirmaet Gartner Inc. Her estimeres det at videospill i løpet av 2011 kommer til å omsette for 74 milliarder dollar, eller rett i underkant av 400 milliarder norske kroner.

Spillene først

Dette er en solid oppgang fra fjorårets drøye 360 milliarder norske kroner, og en økning på i overkant av ti prosent. Hovedårsaken til denne formidable veksten er utbredelsen av spill til smarttelefoner og nettbrett.

Mobilspillene selger som smurt.

– Spilling kommer til å forbli en nøkkeldel i bruken av disse enhetene, så lenge populariteten av smarttelefoner og nettbrett fortsetter å øke. Spill er den mest kjøpte mykvaren i de fleste applikasjonsbutikkene. Det er grunnen til at mobilspillene fortsetter å vokse etter hvert som forbrukerne utvider bruken av nye og innovative håndholdte enheter, spekulerer sjefsanalytiker Tuong Nguyen i rapporten.

Det er selve spillene som står for brorparten av omsetningen. Deretter følger maskinvare i form av selve konsollene, før betaling for nettjenester kommer inn sist. Vi kan likevel forvente å se nettdelen av statistikken øke i årene fremover, og Nguyen estimerer at økt fokus på mikrotransaksjoner og alternativ betaling gjør at nettbetaling vil omsette for omtrent 27 prosent mer hvert år frem til 2015.<7p>

– Vi merker at månedsavgifter må vike for «freemium»-modeller, hvor spillerne får spillet gratis men betaler for det via reklame og mikrotransaksjoner. Det kan være salget av nye tjenester, eller virtuelle eiendeler. Denne trenden er stigende, ettersom sosiale spill er i full vekst, er forskningsdirektøren Brian Blaus syn på saken.

Disse tallene er likevel ingenting imot hvordan de ser for seg 2015. Da vil bransjen angivelig omsette for svimlende 112 milliarder dollar i året. Det er 602 milliarder norske kroner, det.

Les også: – Farmville-skapere verdt mer enn EA

Les også: Epic Games frykter at mobilspill dreper dem

Siste fra forsiden