Nintendo-legenden Hiroshi Yamauchi er død

Nintendo-legenden Hiroshi Yamauchi er død

Den legendariske Nintendo-sjefen var med å skape dagens spillindustri.

Den tidligere Nintendo-sjefen Hiroshi Yamauchi døde i dag, 85 år gammel. Dette melder japanske Nikkei (via Eurogamer). Yamauchi var den tredje toppsjefen i Nintendo, og hadde stillingen i hele 53 år fra 1949 til 2002. Etter det var han styreformann frem til 2005. Frem til i dag var han også den nest største aksjonæren i selskapet.

Rakk aldri å fullføre utdannelsen

Yamauchi ble hentet direkte fra universitetet til jobben som president i Nintendo da bestefaren hans, Sekiryo Yamauchi, ble rammet av et slag. Nintendo var på det tidspunktet en familiebedrift som laget spillkort. Men Yamauchi hadde langt større visjoner, og utvidet virksomheten i mange ulike retninger – på et tidspunkt drev de blant annet egne «kjærlighetshotell» og taxivirksomhet.

Hiroshi Yamauchi kan blant annet takkes for at vi fikk denne folkekjære konsollen.
Hiroshi Yamauchi kan blant annet takkes for at vi fikk denne folkekjære konsollen.

I 1966 ledet Yamauchi selskapet inn i leketøysbransjen, hvor de fikk sin første suksess med Ultra Hand, et merkelig produkt designet av en annen Nintendo-legende, nemlig Gunpei Yokoi. Senere fulgte elektroniske dippedutter, og i 1974 debuterte selskapet i spillindustrien som den japanske distributøren av den revolusjonerende spillkonsollen Magnavox Odyssey. Året etter begynte de å lage egne arkadespill, i 1980 lanserte de sitt første håndholdte Game & Watch-spill og i 1983 startet konsolleventyret med Nintendo Entertainment System.

Det var med andre ord i stor grad Hiroshi Yamauchi som skapte Nintendo slik vi kjenner det i dag, selv om selskapet hadde eksistert siden 1889. Han ble regnet som en svært streng sjef, og lederstilen hans ble i boken The Ultimate History of Video Games beskrevet som «imperialistisk». Likevel kan ingen nekte for at han oppnådde stor suksess, og har spilt en svært viktig rolle i spillindustriens utvikling. I tillegg har produktene han hadde ansvar for vært med å skape opplevelser som har formet millioner av mennesker i flere tiår.

Nintendo har ikke rukket å komme med noen offisiell uttalelse om Yamauchis bortgang.

Les også: NES er konsollen som snudde alt på hodet
Les også: Vi minnes de ikoniske spillene til NES

Kommentarer (11)

Forsiden akkurat nå

Til toppen