Nintendo-legenden Hiroshi Yamauchi er død

Den legendariske Nintendo-sjefen var med å skape dagens spillindustri.

Den tidligere Nintendo-sjefen Hiroshi Yamauchi døde i dag, 85 år gammel. Dette melder japanske Nikkei (via Eurogamer). Yamauchi var den tredje toppsjefen i Nintendo, og hadde stillingen i hele 53 år fra 1949 til 2002. Etter det var han styreformann frem til 2005. Frem til i dag var han også den nest største aksjonæren i selskapet.

Rakk aldri å fullføre utdannelsen

Yamauchi ble hentet direkte fra universitetet til jobben som president i Nintendo da bestefaren hans, Sekiryo Yamauchi, ble rammet av et slag. Nintendo var på det tidspunktet en familiebedrift som laget spillkort. Men Yamauchi hadde langt større visjoner, og utvidet virksomheten i mange ulike retninger – på et tidspunkt drev de blant annet egne «kjærlighetshotell» og taxivirksomhet.

Hiroshi Yamauchi kan blant annet takkes for at vi fikk denne folkekjære konsollen.

I 1966 ledet Yamauchi selskapet inn i leketøysbransjen, hvor de fikk sin første suksess med Ultra Hand, et merkelig produkt designet av en annen Nintendo-legende, nemlig Gunpei Yokoi. Senere fulgte elektroniske dippedutter, og i 1974 debuterte selskapet i spillindustrien som den japanske distributøren av den revolusjonerende spillkonsollen Magnavox Odyssey. Året etter begynte de å lage egne arkadespill, i 1980 lanserte de sitt første håndholdte Game & Watch-spill og i 1983 startet konsolleventyret med Nintendo Entertainment System.

Det var med andre ord i stor grad Hiroshi Yamauchi som skapte Nintendo slik vi kjenner det i dag, selv om selskapet hadde eksistert siden 1889. Han ble regnet som en svært streng sjef, og lederstilen hans ble i boken The Ultimate History of Video Games beskrevet som «imperialistisk». Likevel kan ingen nekte for at han oppnådde stor suksess, og har spilt en svært viktig rolle i spillindustriens utvikling. I tillegg har produktene han hadde ansvar for vært med å skape opplevelser som har formet millioner av mennesker i flere tiår.

Nintendo har ikke rukket å komme med noen offisiell uttalelse om Yamauchis bortgang.

Les også: NES er konsollen som snudde alt på hodet
Les også: Vi minnes de ikoniske spillene til NES

Siste fra forsiden