PlayStation 4 kan bli bakoverkompatibel i skyen

Kilde hevder Sony vil bruke Gaikai.

Natt til torsdag vil Sony holde et stort arrangement hvor de etter alt å dømme presenterer nestegenerasjons PlayStation. Hvor mye de planlegger å røpe på dette tidspunktet gjenstår naturligvis å se; det vil utvilsomt være mange ubesvarte spørsmål også etter arrangementet deres.

Stort spillbibliotek

Et spørsmål vi forhåpentligvis får svar på, handler om bakoverkompatibilitet. En stor del av de potensielle kjøperne eier allerede en PlayStation 3, og sannsynligvis flere titalls spill til konsollen. I tillegg kommer det fortsatt gode PS3-spill, mens litt eldre stortitler relanseres eller havner i tilbudskurven.

Det er med andre ord ikke bare positivt å bytte den gamle maskinen ut med en helt ny konsoll. Spesielt ikke når vi tar med at det sannsynligvis vil ta flere år før den neste PlayStation-maskinen får et like rikholdig og variert spillbibliotek som sin forgjenger.

Ryktene vil imidlertid ha det til at PlayStation 4 – om det blir konsollens endelige navn – får svært annerledes maskinvare, og dermed kan det være vanskelig for Sony å sikre at PS3-spill kjører på den nye konsollen. Det samme problemet så vi i generasjonsskillet mellom PS2 og PS3. I begynnelsen ble PS3 solgt med sentrale elementer av PS2-konsollens maskinvare innebygget for å sikre bakoverkompatibilitet, men denne funksjonaliteten ble siden fjernet. Senere har Sony fått istand en programvarebasert løsning, og distribuerer nå flere PS2-spill via PlayStation Network. Disse kan spilles på både PS3 og Vita.

Bakoverkompatibilitet via Gaikai?

Ligger løsningen i nettskyen?

Ifølge Wall Street Journal (videreformidlet av The Verge) vil Sony denne gangen løse problemet ved hjelp av skyespilling. Den nye konsollen skal, ifølge kilder som har innsyn i selskapets planer, kunne strømme PS3-spill fra nettskyen.

Dette er kanskje ikke spesielt overraskende. Sony kjøpte skyspill-leverandøren Gaikai for hele 2,2 milliarder kroner, så det er åpenbart at nettskyen er en integrert del av deres fremtidsplaner. Ved å strømme PS3-spill direkte til brukerne vil Sony sikre at ustabiliteten og feilene som vanligvis forbindes med programvarebasert emulering ikke vil gjelde, og det blir dessuten langt billigere enn den dyre, maskinvarebaserte løsningen de startet med på PS3.

Samtidig har det fortsatt ikke lykkes skyspilltilbyderne å overføre spille med en bildekvalitet lik den vi får når vi spiller dem på lokal maskinvare, og maksimal oppløsning har frem til nå vært 720p. Brukernes nettoppkobling er også en begrensende faktor, og på lavere hastigheter synker kvaliteten betraktelig. Dette tror man kan være grunnen til at ryktene om spillstrømming kun refererer til PS3-spill og ikke PS4-spill.

Praktiske utfordringer

Et interessant spørsmål er hvordan denne bakoverkompatibiliteten skal fungere i praksis. Må brukerne kjøpe tilgang på spillene de allerede eier for PS3, eller kan man for eksempel verifisere at man eier dem ved å putte Blu-ray-platen inn i den nye konsollen? Og kanskje viktigst av alt: hvor stor del av PS3-plattformens rikholdige bibliotek blir faktisk tilgjengelig på denne måten?

The Verge spekulerer forøvrig også i om muligheten vil bli gjort tilgjengelig på andre plattformer enn PS4. Det vil neppe være noen grunner til at håndholdte Vita ikke skal kunne strømme PS3-spill, og i teorien kan Sony også tilby muligheten via Gaikais eksisterende PC-tjeneste eller til nettbrett og mobiltelefoner.

Les også: Dette kan være PlayStation 4-kontrolleren
Les også: Her er de viktigste PlayStation 4-ryktene

Les også
Rayman har skyld i at Beyond Good & Evil 2 tar tid

Siste fra forsiden