NFI - Støtte til norske spill mars 2023

Post-apokalyptisk Svalbard, roguelike i Bygde-Norge og et fiske-actionrollespill – disse norske spillene får 11 millioner i støtte

Norsk filminstitutts første tilskuddsrunde i 2023 har et variert mangfold av spill.

Montasje av Svalbard, Maritime og Skald: Against the Black Priory.

Norsk filminstitutt bevilger like under 11 millioner kroner til seks norske spill i årets første tilskuddsrunde. Totalt kom det inn 20 søknader til utvikling av norske dataspill etter kunstnerisk vurdering.

I år er det satt av 59 millioner kroner til NFIs tilskuddsordninger for spill, mot 54 millioner kroner i 2022. Ordningene inkluderer blant annet tilskudd til utvikling, lansering og formidling av dataspill.

I denne utdelingsrunden peker NFI på at prosjektmangfoldet er utvidet, både når det kommer til geografi og personer. De knytter dette til at bransjen i seg selv har utviklet seg til å romme flere de siste årene. Selv synes instituttet at det er gøy å kunne presentere en så mangfoldig tildelingsrunde.

Kaja Hench Dyrlie, seksjonsleder for spill i Norsk filminstitutt.
NFI

– Det er tilskudd til alt fra et fiskespill hvor hovedkarakteren er en homofil transmann, til et strategisk kortspill fra Distrikts-Norge, og et spill hvor du skal ta vare på og utvikle store korallrev i en reef builder. Det er også gledelig med en ny aktør i Finnmark, og at vi kan gi videre utviklingstilskudd til to sterke spill i Astride og Svalbard. Spillrapporten fra 2022 viser at det norske spillmiljøet stadig vokser, og spillene i denne tildelingen viser det tydelige mangfoldet og variasjonen i spillene som utvikles i Norge, sier seksjonsleder for spill, Kaja Hench Dyrlie.

LES OGSÅ: Norges mest produktive spill-Youtubar er en 51-årig firebarnsfar. Men ingen vet hvem han er »

Fire nye spillprosjekter

Av de seks spillene som får tilskudd i denne omgangen er det fire spill som ikke har fått støtte før.

Life Below.
Megapop

I Life Below skal man bygge korallrev og ta vare på økologi og undervannsliv i en tid der havet for lengst har blitt skadet av menneskelig påvirkning. Megapop beskriver spillet som en «reef builder» som en slags motsetning til city builder-sjangeren, så her ser vi for oss koralrevbygginv via SimCity. Spillet får 2 950 109 kroner i støttemidler fra NFI.

Maritime.
Vertabrae Entertainment

Vertabrae Entertainment, som først ble stiftet i 2020, utvikler et actionrollespill med fisking i fokus. Spillet heter Maritime, og skal ha en historie med fokus på maskulinitet og tilhørighet. Utviklerne sier de er inspirert av spill som Monster Hunter og Stardew Valley, og at spillet går ut på å fiske fisk, utforske nye øyer, og nedkjempe muterte monstre. NFI søtter spillet med 200 000 kroner i denne tilskuddsrunden.

Skald: Against the Black Priory.
High North Studios AS

I Finnmark jobber High North Studios med å ferdigstille rollespillet Skald: Against the Black Priory. Det retroinspirerte rollespillet med en moderne tvist har vært under utvikling i flere år nå, og i 2021 slapp utviklerne en demo på Steam. NFI søtter spillet med 825 000 kroner for å komme i mål.

Siste nykommer er Skogdal – et strategisk roguelike-kortspill satt til Bygde-Norge på nittitallet. Utvikler Erlend Kirkebø jobbet tidligere hos Megapop, men har de siste årene gått solo. Nyligst ga han ut ICEwall, som blandet roguelike-mekanikker med et Space Invaders-inspirert spill. Spillet får 200 000 kroner i støtte fra NFI.

Draugen-studioets Svalbard er tilbake

Det er en god del år siden vi sist hørte om Svalbard fra utvikleren Red Thread Games, men spillet dukker nå opp igjen i tilskuddsrunden. Det nye spillet fra Draugen- og Drømmefall-studioet har vært i ilden siden 2016, og har opp gjennom årene fått flere tilskudd. Senest fikk de i 2020 1,6 millioner kroner i midler fra Kreativt Europa MEDIA.

Svalbard.
Red Thread Games

Svalbard beskrives som et historiedrevet Polar Punk-rollespill som finner sted på – ja, nettopp – Svalbard. Menneskeheten prøver å bygge opp igjen sivilisasjonen, og Svalbard er en svært viktig puslespillbrikke i den planen. I et post-apokalyptisk arktisk landskap, i kjølvannet av effekten av global oppvarming og verdensomspennende krigføring, skal man overleve mot naturens harde realiteter med sitt kjæledyr. Sammen leter pilegrimen og hennes beste venn etter Dommedagshvelvet.

Red Thread Games får 6 millioner kroner til videreutviklingen av Svalbard. Tidligere har spillet motatt 4,975 millioner kroner fra støtteordningen til NFI.

Astride.
Raidho Games

Det andre spillet som får påfylla av midler er Astride fra Raidho Games. Astride er et hestespill satt til landlige, nordiske omgivelser. I Astride er det hestesporten og -kulturen som står i fokus, og man går inn i rollen som en rytter og stalleier. Dermed får man ta del i terrengritt, sprangridning, dressur, gangastsridning. Man må også sørge for at både hest og stall har det bra og blir vedlikeholdt.

Raidho Games er et relativt ferskt selskap med to år på baken, og Astride er deres første kommersielle prosjekt. NFI gir spillet 781 000 kroner i støtte i denne omgangen, etter at prosjektet i 2022 fikk 500 000 kroner fra fondet.

På begynnelsen av 2022 begynte Kulturdepartemantet å utarbeide en ny strategi for statens involvering i spillindustrien sammen med NFI. Planen var å ha strategien klar innen utgangen av 2022, men den er fremdeles på oppløpssiden.

LES OGSÅ: På andre siden av kloden jobber to nordmenn med å lage sanntidsstrategispillet The Fertile Crescent »

Siste fra forsiden