Sjeldne Sega-skatter vist frem

To prototypeversjoner av Sega Saturn-varianten Pluto har dukket opp på nettet.

PÅ nittitallet var spillutgiveren Sega fortsatt en viktig aktør i konsollmarkedet. Etter å ha opplevd stor suksess med spillkonsollene Master System og Mega Drive, som ble posisjonert som litt «tøffere» konsoller enn alternativene fra Nintendo, lanserte de Sega Saturn på det japanske markedet i november 1994. Her i Europa kom konsollen først sommeren etter.

Saturn var en rimelig kraftig, 32-bits konsoll, som tok et stort teknologisk sprang fra forrige generasjons 16-bits-konsoll Mega Drive, men ble også sett på som vanskelig å utvikle spill for. Da Sony lanserte sin PlayStation ble det raskt klart at markedet foretrakk Sonys konsoll, og selv om japanerne var begeistret for Saturn slo den aldri helt an i vesten.

Sony PlayStation endte opp med å selge over 100 millioner eksemplarer, mens Saturn «kun» solgte 9,4 millioner.

To prototyper

Nå har det dukket opp to prototypeversjoner av en kansellert utgave av Sega Saturn. Disse kalles Sega Pluto, og er i praksis Saturn-konsoller med en innebygd Netlink-modul. Sega NetLink var en type tilbehør som ble solgt for Saturn, og ga brukerne tilgang på nettet.

Den første prototypen kom via en tidligere Sega-ansatt som fortalte at han hadde hatt konsollen i cirka fjorten år, og at han hadde fått den med seg da han forlot selskapet. På forumet til nettstedet Assembler Games skrev han følgende, under kallenavnet Super Magnetic:

– Litt bakgrunnsinfo. Som de fleste av dere vet er Sega et selskap med en historie preget av omveltninger. Et trist tema er utskiftninger av de ansatte, og Sonic Reaper (som vi kaller ham) slår til alt for ofte. Derfor glemmes fortiden raskt, og skatter fra den forrige generasjonen kastes raskt bort, mens et nytt regime forsøker å prege selskapet (eller rettferdiggjøre sin eksistens). Det resulterer i at noen av skattene havner på skrivepultene til ansatte som sies opp, og skjebnen ville ha det til at denne vakre saken fant veien til min skrivepult – og havnet i boksen med resten av greiene mine da jeg forlot Sega.

Så vidt han visste eksisterte det kun to Sega Pluto-prototyper, og han hadde nummer to. Han antok at en annen tidligere Sega-ansatt satt på den andre. Kort etter dukket den imidlertid opp – en av leserne til nettstedet Destructoid kunne fortelle at han hadde kjøpt konsollen på et loppemarked for noen år siden, og kun betalt én dollar for den.

Han hadde ikke visst hva det egentlig var han hadde skaffet seg, men skjønte at det var noe annet enn en normal Sega Saturn. Det var da Destructiod fortalte om den første prototypen at han hadde skjønt hvilken skatt han satt på.

Nå vurderer han å selge konsollen på eBay, og det blir spennende å se hvor mye den går for.

Les også: Podkast: Konsollene uten bred lansering i Norge
Les også: Sonic-skaper vil lage ny Dreamcast

Siste fra forsiden