Sony med få store overraskelser

Den japanske giganten gjorde likevel en god figur under sin E3-pressekonferanse.

1: Side 1
2: Side 2

LOS ANGELES (Gamer.no): Når det kommer til forventninger til E3s innledende pressekonferanser så er det som regel Microsoft og Sony som troner høyest. Det er ikke dermed sagt at de alltid har de beste presentasjonene å by på, men de siste årene har konkurransen mellom de to gigantene vært veldig intens. Bautaen i vest forsøker å toppe sin erkefiende i øst, og omvendt.

Microsoft var førstemann ut i år, som i fjor, og satset som forventet svært tungt på sin bevegelseskontroller Kinect. De helt store overraskelsene lot vente på seg, og det så ut til at Sony ikke trengte å anstrenge seg allverden for å komme ut seirende i den årlige duellen. Det var likevel aldri noen tvil om at Sony investerte mye energi og penger i årets pressekonferanse.

Les også: Kinect styrer Xbox 360s fremtid

Hissig start

Japanerne valgte å avholde årets arrangement på historierike og gigantiske Los Angeles Memorial Coliseum, en tidligere olympisk stadion og hjemmebanen til det amerikanske college-fotballaget USC Trojans. Her hadde de fylt det omfattende uteområdet med gatekjøkken i fleng, og de drøyt 6000 oppmøtte fikk noen deilige timer i sola før det faglige skulle begynne.

Uncharted 3-trailer fra E3 2011.

Ikke uventet valgte Jack Tretton, som er sjefen for Sonys spilldivisjon i Nord-Amerika, å innlede pressekonferansen med å ta opp selskapets nylige problemer. PlayStation Network ble, som kjent, nettopp hacket og tatt ned i ukesvis. Amerikaneren var ikke snauere enn å avvæpne situasjonen med en spøk, før han beklaget på det dypeste og avsluttet med å takke spillerne og samarbeidspartnerne for all støtten i den vanskelige tiden.

Den seriøse stemningen ble kjapt lettet på med en fremvisning av Uncharted 3, som sannsynligvis er den mest etterlengtede utgivelsen til PlayStation 3 i år. Gjennom to solide presentasjoner av klipp fra selve spillet fikk vi se Nathan Drake i nye, pikante situasjoner. Denne gangen har vår helt blant annet forvillet seg om bord på et skip, som naturligvis er befolket av folk som ikke er altfor glade i ham.

Det neste tilskuddet til actioneventyrserien ser minst like visuelt innbydende, hektisk og filmatisk ut som de to tidligere spillene, og det er vanskelig å ikke føle seg sugd inn i Drakes mange engasjerende historier. Presentasjonen avsluttes med kjappe klipp som viser den modige eventyreren i alskens kniper, blant annet hengende fra flyhjul og i full gallopp på hest. Alt tyder på at det blir en interessant historie vi får ta del i fra 1. november av.

Basket på autopilot

Så vekslet vi over til en visning av skytespillet Resistance 3, hvor man må kjempe seg gjennom et invadert USA for å komme til pers med de okkuperende romvesnene Chimera. Med støtte for både 3D og PlayStation Move skal det kommende actionspillet virkelig suge deg inn i kampen om å overleve, Det ble også avslørt at det vil komme en spesiell samlepakke til spillet, hvor man får PlayStation Move, en geværformet festeanordning til kontrolleren og mer til en behagelig pris.

Resistance 3.

Videre fortsatte pressekonferansen med annonseringen av to nye samlepakker. God of War-spillene Chains of Olympus og Ghost of Sparta vil bli å finne i en dobbelpakke kalt Origins Collection, hvor de to PSP-spillene har blitt pusset opp for PlayStation 3, med tilhørende HD- og 3D-støtte. Den samme behandlingen skal kritikerfavorittene Ico og Shadow of the Colossus få. Begge pakkene blir tilgjengelige i løpet av september, uten at det er avklart hvorvidt de blir sluppet i Norge.

Et spill som kommer til Norge er NBA 2K12, og nytt for denne utgaven av basketballserien er gjennomgående støtte for PlayStation Move. Gjennom modusen NBA On The Move kan man styre spillet ved å peke og benytte ulike knappekombinasjoner, og spillet ble blant annet vist frem av Kobe Bryant, basketballens kanskje største stjerne de siste årene.

Les også
Anmeldelse:

Den nye modusen kan sies å være en noe mer automatisert måte å spille på, hvor spillernes løyper og bevegelser styres av maskinen i større grad. I stedet er de viktigste innspillene dine å planlegge viktige pasninger og skudd, og den mer fysiske måten å kontrollere spillet på ser ut til å være noe helt for seg selv. Så gjenstår det fortsatt å se om det blir på godt eller vondt den 4. oktober.

Både nytt og gammelt

Bevegelseskontrolleren PlayStation Move fikk i det hele tatt mye oppmerksomhet under Sonys pressekonferanse. Et annet spill som skal dra nytte av den er Medevial Moves: Deadmund's Quest, som er laget spesielt for denne styrestikka. Dette kan minne mye om kommende Sorcery, og setter deg i rollen til en middelalderkriger med ei verktøykasse bestående av sverd, skjold og pil-og-bue.

Klassikeren Ico pusses opp i HD og 3D for nyutgivelse på PS3, sammen med oppfølgeren Shadow of the Colossus.
Sony

Det ser ikke ut til å bli anledninger til å styre annet enn angrep og forsvar selv. I stedet føres man automatisk fremover, og får valget mellom hvordan man takler fiendenes ulike angrep. Man må også belage seg på å løse visse enkle gåter på veien, for eksempel ved å skyte ulike brytere eller rotere styrestikka til rett tidspunkt. Spillet har 3D-støtte, og skal utgis i løpet av høsten.

Også allerede utgitte spill ble viet litt tid. inFamous 2, som kommer ut i dag her i USA, får blant annet en tjeneste i løpet av året som lar oss lage og dele nytt innhold. Detaljene ble ikke presisert. Det ble de til gjengjeld i LittleBigPlanet 2, hvor man etter sigende skal få anledning til å lage nytt spillinnhold både med og for PlayStation Move. Dette tilskuddet ankommer i september.

Sony tok seg også anledning til å vise en trailer fra det kommende tredjepersonsspillet Starhawk. Her får vi tilsynelatende en hektisk og kaotisk opplevelse, hvor flust av soldater i flyvedrakter utkjemper kriger både på landjorda og godt oppe i himmelen. Noen utvalgte få har også skaffet seg sandbuggyer og spesielle motorsykler for å lettere knerte motstanderne sine. Det skal bli spennende å se hvordan dette konseptet utvikler seg.

Et MMO-ess i ermet

Etter hvert ble det også rom for nok en nyannonsering. Plattformspillserien om vaskebjørntyven Sly Cooper får nok et spill til neste år, og navnet det bærer er Sly: Thieves in Time. Det eneste vi vet om spillet foreløpig er det vi fikk se i en animert trailer, hvor en skurk begår forbrytelser forkledt som den karismatiske banditten. Det grafiske uttrykket, som er veldig tegneseriepreget, er i det minste kreativt og spennende.

Presentasjon av Dust 514 på E3 2011.

Så var det islandske CCPs tur. De har tidligere kun leflet med PC-spill i form av det suksessrike MMO-et EVE Online, men annonserte for to år siden at de tok steget inn i konsollverdenen med sitt futuristiske skytespill Dust 514. Nå er det klart at skytespillet, som skal være tungt flettet sammen med Eve Onlines kompliserte univers, blir ekslusivt til Sony-konsollen.

Og ikke nok med det, spillet kommer til å støtte PlayStation Move, PSHome og ha en eller annen form for integrering med Sonys nye håndholdte konsoll. Dermed ser det ut til at de har trukket et svært viktig strå i konsollkrigen, i form av en av de første spillutgivelsene med virkelig sømløs interaksjon mellom PC og konsoll. Det kan være et veldig behagelig ess i ermet all den tid både Sony og Microsoft sliter med å etablere MMO-spill på konsollene sine.

Vi fikk også se en trailer av skytespillet, som utvikles av CCPs nye avdeling i Shanghai. Her ble det blant annet skissert hvordan man velger konfliktområder å slåss i via et planet- og stjernekart, slik at samordningen mellom mer generelle EVE Online og det spesifikke Dust 514 blir optimal. Det Halo-lignende actionspillet vil også benytte EVEs valuta, slik at du kan investere surt ervervede kronasjer i fordeler på bakkeplan.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden