Sony med få store overraskelser

Den japanske giganten gjorde likevel en god figur under sin E3-pressekonferanse.

1: Side 1
2: Side 2

Store serier på laget

En annen PC-sentrert utvikler som overrasket på Sonys arrangement var Irrational Games, som for øyeblikket jobber med spennende BioShock Infinite. Legendariske Ken Levine, sjefen for studioet, kom på scenen og beklaget at han tidligere hadde snakket stygt om bevegelseskontrollere i et intervju. Konsekvensene av den skråkjeftede praten ble nemlig at Sony ringte ham for å overbevise spillprodusenten om at dette er fremtiden.

Bioshock Infinite får Move-støtte.

Han forklarte at han var veldig skeptisk først, men ble solgt da han innså at det ikke handlet om å vifte som en gal og gjøre en rekke teite bevegelser, men snarere å fjerne en inngangsterskel for nye spillere. Vi fikk omsider se en kaotisk men lekker trailer av det kommende skytespillet, som foregår i skybyen Colombia. Her får vi sjansen til å fly zeppeliner, farte rundt i et kaotisk skinnesystem hengende etter armene og slåss mot gigantiske krek for å beskytte din kvinnelige kompanjong.

Den store overraskelsen var at spillet vil få PlayStation Move-støtte fra starten av. Levine kunne også fortelle at de har et helt nytt BioShock-spill på vei til Sonys nye håndholdte konsoll, men vi fikk ingen detaljer om dette. I stedet brukte Irrational siste del av sin tidsbolk på å annonsere at PlayStation 3-utgaven slippes med en gratisutgave av det første BioShock-spillet, som var en stor suksess da det kom.

Sci-fi-fans kunne siden glede seg over en trailer som viste et nytt Star Trek-spill. Det kommer en gang neste år, og skal være et samarbeidsfokusert actioneventyr hvor man tar turen ned på fremmede planeter for å kommunisere med vel så ukjente livsformer. Spillet får en spillbar forløper som er eksklusiv for PlayStation 3, samtidig som hovedspillet får PlayStation Move- og 3D-støtte. Faktisk velger Sony å gi ut en skreddersydd «Phaser»-formet holder til Move-kontrolleren, for dedikerte «Trekkies».

Helt ny konsoll

Et annet multiplattformspill som kan by på PlayStation 3-eksklusivt innhold er det etterlengtede neste kapittelet i SSX-serien. Lykkelige eiere av Sony-konsollen kan boltre seg i et ekstra fjell, og det er ikke hvilket som helst fjell. Denne utgaven av spillet får en spesialversjon av det velkjente Fuji i Japan, et brett som skal være basert på detaljerte satelittbilder fra NASA.

Det blir syv ekstra biler i PS3-utgaven av Need for Speed: The Run.

Også PlayStation 3-versjonen av nylig annonserte Need for Speed: The Run tilgodeses. Her er det ikke snakk om eksklusive fjell, men heller et utvalg nye biler av råeste sort. Totalt sett får denne utgaven av spillet syv egne biler, som blant annet inkluderer svindyre Bugatti Veyron. Det tredje EA-spillet som får ekslusivt innhold er storutgivelsen Battlefield 3, hvor Sony-konsollens utgave kommer med Battlefield 1943, helt uten kostnad.

For de som fortsatt måtte være uten en PlayStation 3 eller en annen Sony-konsoll ble det også gode nyheter. En ny tjeneste kalt PlayStation Suite tar sats på å tilby Sonys mange underholdningsserier til helt nye konsoller og formater. I første omgang er det snakk om støtte for det mobile operativsystemet Android, som skal tilgjengeliggjøre PlayStation-spill til mobiler og surfebrett. Senere skal PlayStation Suite også finne veien til andre formater.

Den aller største annonseringen var likevel en vi kjente godt til på forhånd, og omfattet selvsagt Sonys nye håndholdte konsoll. Nå er det offisielt at den bærer navnet PlayStation Vita, og har som mål å viske ut grensene mellom underholdning og det virkelige liv. Det skal den gjøre ved hjelp av to analogstikker, to kamera, to berøringssensitive flater, Sixaxis bevegelseskontrollerstøtte, 3G og trådløst nettverk.

Komfortabel pris

Maskinen kommer også med splitter ny programvare, slik som det områdebaserte spillsystemet Near. Dette kan minne om tilsvarende konsepter i Nintendo DS og 3DS, og er en sentral for å spille med andre Vita-eiere i fysisk nærhet. Her kan man utveksle kontaktinformasjon, spille sammen og ta del i andre tjenester i fellesskap. Det å spille sammen er nemlig av viktighet.

Les også
Anmeldelse:

Les også: Alt om PlayStation Vita

PlayStation Vita er Sonys nye håndholdte konsoll.

Derfor lanserer de også en tjeneste kalt Party Play, som minner mistenkelig mye om Xbox 360-ens Party-modus. Her får man sjansen til å benytte stemmekommunikasjon på tvers av spill, og organisere vennesentraler hvor man med enkelhet kan invitere hverandre til nye spilløkter og lignende. Det nevnes ingenting om hvorvidt PlayStation 3 også får dette systemet, men det er grunn til å anta det.

Vita har over 80 spill under utvikling, blant annet kjente titler som Uncharted og ModNation Racers i tillegg til nye konsepter. Uncharted: Golden Abyss er et Vita-eksklusivt eventyrspill som du blant annet kan styre med den berøringsfølsomme skjermen. Under presentasjonen betød dette stort sett pek og klikk, noe som så veldig lite smidig ut. Det er likevel grunn til å tro at det kan bli mer spennende måter å utnytte konsollens mange kraftige triks på så snart man blir vant til den.

Vi ble også vist det splitter nye actionrollespillet Ruin, som minner om Torchlight, og er unikt i at man kan overføre lagringsfila mellom PlayStation 3- og Vita-utgavene og fortsette spillet i farta. Den aller største og mest etterlengtede informasjonen var nok allikevel prisen, og det er offisielt at versjonene uten og med 3G vil ligge på henholdsvis 249 euro og 299 euro når den kommer ut her i Europa i jula. Det er rundt 1950 og 2350 kroner, uten at det betyr at veiledende norsk pris ender på det nivået.

Konklusjon

Sony hadde en svært bred og variert oppstilling klar for sin pressekonferanse i år, og viste en forståelse for å investere i flere leirer. Det er tydelig at de tar rivaleriet mellom PlayStation Move og Microsoft Kinect alvorlig. Men der Microsoft stort sett annonserte nye utgivelser til bevegelseskontrolleren sin, trakk nok Sony det lengste strået ved å by på fordeler i multiplattformspill samtidig som de annonserte flere nye kjernetitler.

Annonseringstrailer for PlayStation Vita.

At alle spekulasjonene rundt japanernes neste håndholdte ble bekreftet var også en god ting, og ved å tydeliggjøre at de satser tungt på hele 80 nye spill viser de at de er svært klare for å ta opp kampen med Nintendo og 3DS. Den rimelig fornøyelige prisen gjør at den også kan være en okei inngangsportal til det håndholdte konsollmarkedet for spillere uten erfaring med denne typen konsoller fra før av.

Det er likevel ikke til å stikke under stol at heller ikke Sony hadde noen virkelig store overraskelser på lur. Ingen ordentlig hissige spillannonseringer, ingen virkelig saftig informasjon om kommende storspill og informasjonen om PlayStation Vita har allerede ligget på Internett en god stund. Det er mulig at stadige lekkasjer har gjort pressekonferanser mindre spennende med årene, men det er vanskelig å bli fra seg av begeistring også av Sonys presentasjon, selv om den var fyldig.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden