Sonys nye patent kan hindre bruktsalg

Eksperimenterer med radiofrekvensmerking av spill.

I begynnelsen av desember registrerte Sony en patentsøknad som tar for seg en ny måte å hindre uautorisert avspilling av digitalt innhold. På mange måter minner det om PC-verdenens CD-koder som i praksis hindrer brukere fra å selge spillene sine brukt. Det er en detektivene på nettforumet NeoGAF som har gravd frem patentinfoen.

Det Sony har eksperimentert med er å legge ved en radiofrekvens-tag på spill. Disse taggene trykkes på spillmediet, og leses av i konsollen før spillet begynner, omtrent på samme måte som aksesskort leses av når man skal komme seg inn i bygninger. I praksis er det da snakk om en nøkkel og en lås som må samsvare før innholdet kan spilles. Selve spillet knyttes på denne måten til spillerens brukerkonto eller maskin, og kan ikke lånes bort eller selges videre.

Slik skal patenten virke. (Faksimile av patentdokument).

Teknologien krever ikke Internett-tilgang, slik de omstridte nettpassene som brukes i dagens konsollspill gjør. Nettpassene låser vanligvis bort små deler av spillet eller flerspillerinnhold, men med Sonys nye radiofrekvenssystem virker det som om tanken er å låse vekk alt.

Deler av patenten går inn på hvordan det kan være mulig å gi midlertidig tillatelse til å spille, eller begrense antall ganger en spilldisk kan leses av. Sony skriver også at de ser for seg at teknologien kan brukes på andre ting enn spill, slik som musikk og programvare.

Ingen grunn til panikk

Det er viktig å påpeke at patentsøknaden ikke nødvendigvis betyr at Sony kommer til å benytte seg av systemet. Teknologigiganten har tidligere hatt lignende patenter, faktisk så tidlig som i 2005, uten at bruktspillsalget har raknet av den grunn.

Likevel vet vi at spillutgivere er lite begeistret for bruktsalget som de mener tar en stor del av inntektskaka. De siste par årene har man derfor prøvd å eksperimentere med ulike måter å hindre utstrakt videresalg på, slik som de overnevnte nettpassene.

Det er ventet at elektronikkgiganten skal avduke sin neste spillkonsoll i løpet av året. Om teknologien mot all formodning skulle dukke opp et sted i nærmeste fremtid er det mest sannsynlig at det er der.

Les også: PS3-spill låses til individuelle konsoller? Les også: Microsoft pusler med oppgraderbar konsollarkitektur

Siste fra forsiden