Feature

Vårens forbigåelser

Spillene vi gikk glipp av

Fem unike spill som fortjener mer oppmerksomhet.

Montasje Gamer.no

Selv om vi her i Gamer forsøker å dekke så mye som mulig, er det rett og slett ikke nok timer i døgnet til å teste og skrive om alle spill som blir lansert i disse dager.

Dette er noe som har plaget meg flere ganger i de årene jeg har jobbet som spilljournalist – jeg føler jo tross alt et visst ansvar for å trekke både små og store spillopplevelser fram i lyset. Beviselig ved at jeg prøvde meg på en artikkel om forbigåtte spill allerede den gang, da jeg skrev om Thomas Was Alone og The Unfinished Swan i 2013.

Nå er sirkelen sluttet, for da jeg så tilbake på den travle spillkalenderen fra det siste halvåret (og særlig overgangen mai-juni), var det rett og slett for mange spennende spill som vi ikke hadde nevnt. Her er fem av de mest unike:

Lorelei and the Laser Eyes

Sjanger: Gåtespill
Tilgjengelig på: Nintendo Switch, Windows

Det svenske spillselskapet Simogo har truffet godt med flere små og store indiespill opp gjennom årene, inkludert Beat Sneak Bandit og Year Walk. Deres forrige prosjekt var det enormt kreative Sayonara Wild Hearts, et «on-rails shooter»-spill som imponerte med grensesprengende fargebruk og et ustoppelig tempo.

Deres nyeste spill, Lorelei and the Laser Eyes, er det stikk motsatte: et rolig og avbalansert gåtespill i svart-hvitt.

Kreativiteten til utviklerne er det likevel ikke noe å si på, for her får man servert hjernetrim og tankenøtter av ypperste merke. Spillet har et drag av Agatha Christie over seg, hvor man mottar en mystisk invitasjon til et øde hotell.

Gåtene minner på sine side om noe rett ut av Resident Evil, med et preg av «escape room» på si. Det hele presenteres med en voksen selvsikkerhet som er få spill forunt – spillet har høstet jevnt over strålende tilbakemeldinger for godt design, gjennomgående nifs stemning og intuitiv hjernetrim som får spilleren til å føle seg smart.

Duck Detective: The Secret Salami

Sjanger: Gåtespill, eventyrspill
Tilgjengelig på: Linux, Mac, Nintendo Switch, Windows, Xbox One, Xbox Series X/S

Neste forbigåelse byr også på knakende gode gåter, men kommer i en helt annen innpakning: Duck Detective: The Secret Salami er søtt, lekent og fargerikt som få, og er ikke det minste skummelt. Med mindre man har en iboende angst for lunsjtyver, da.

Spillet føyer seg pent inn i rekken av moderne eventyrspill av typen The Case of the Golden idol og Return of the Obra Dinn, hvor man må bruke ledetråder og deduksjon for å fylle inn tomrom i etterforskningen og – i dette tilfellet – ta opp jakten på det titulære kjøttpålegget.

Her inntar man rollen som en and som er grov i målet, avdanket brødoholiker og detektiv av yrke. Med lettsindig humor, sjarmerende figurer og finurlig grafikk, gjør spillet en formidabel jobb med å blunke hissig til kamera det ene øyeblikket, samtidig som det byr på genuint givende hjernetrim det neste.

Om noe, er det bare synd at spillet ikke er lenger – ja takk til flere spill med Eugene McQuacklin!

Nightmare Kart

Sjanger: Bilspill
Tilgjengelig på: Windows

Dette er blant spillene vi har dekket tidligere, hovedsakelig på grunn av det kuriøse opphavet: Nightmare Kart gikk opprinnelig under navnet Bloodborne Kart og var en Mario Kart-aktig hyllest til FromSoftwares kultklassiker fra 2015. Spillet stod klar til lansering i januar, men måtte utsettes da Sony satt ned foten.

Et par måneder senere har utviklerne etter sigende fjernet alle direkte koblinger til Bloodborne. Mange av figurene er fortsatt tydelig inspirert av direkte motparter i PlayStation-spillet, og igjen står man med et uttalt gotisk bilspill med kraftig pikselgrafikk.

Spillet er følgelig fartsfylt og friskt, og minner i perioder også en del om de gladvoldelige Twisted Metal-spillene fra de første PlayStation-generasjonene.

Det er eksplosivt og voldsomt, og en rekke spenstige og unike kjøretøy gir spillet en helt særegen følelse som hever det til mer enn en litt typisk Mario Kart-klone. Verdt å nevne: Nightmare Kart er helt gratis.

Nine Sols

Sjanger: Actionspill, plattformspill
Tilgjengelig på: Mac, Windows

Utviklerne i det taiwanske studioet Red Candle Games gjorde seg bemerket da de hadde med en henvisning til den påståtte likheten mellom Kinas president Xi Jinping og Ole Brumm i deres forrige spill. I en merkelig vending ble Devotion fjernet fra både GOG og Steam, og det er nå hovedsakelig bare via utviklernes egen nettside man kan kjøpe spillet.

Motgangen virker imidlertid ikke å ha stagget de kreative evnene, for etter fem år er de nok en gang aktuelle, denne gangen med det langt mindre omstridte Nine Sols.

Spillet frontes som et todimensjonalt actionspill som deler DNA med blant annet Sekiro: Shadows Die Twice og Hollow Knight. Dette betyr at man må hanskes med enorme beist og mektig mytologi, i et spill hvor kampene har et nitid fokus på parering og plattforming.

Nine Sols har høstet jevnt over strålende kritikk, og får blant annet skryt for den håndtegnede grafiske stilen og det bunnsolide «metroidvania»-aktige nivådesignet.

Paper Trail

Sjanger: Gåtespill
Tilgjengelig på: Android, iOS, Mac, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Xbox One, Xbox Series X/S

Siste forbigåelse for denne gang er et yndig gåtespill satt til en verden tegnet på papir. Papir kan som kjent brettes og foldes, noe som kommer godt med når ungjenta Paige må forsere den ene hindringen etter den andre idet hun rømmer hjemmefra.

Man vrir og vender den firkantede spillverdenen fram og tilbake, ikke bare for å finne skjulte symboler og åpne nye veier for hovedpersonen, men også for å fortelle en historie om oppvekst og drømmer.

Spillet minner litt om fjorårets finurlige Viewfinder, i den forstand at også Paper Trail har spillmekanikker som tross sin enkle natur, byr på flere fantastiske eureka-øyeblikk fra start til slutt.

Opplevelsen bærer en del preg av prøving og feiling, men har fått gjennomgående positive tilbakemeldinger for sitt unike konsept og den minimalistiske grafikken. Det bør også nevnes at de som abonnerer på Netflix kan laste ned Paper Trail gratis på mobil i skrivende stund – perfekt for å holde hjernen varm i det ellers så kjølige sommerværet.

Vet du om spill fra det siste halvåret som du mener fortjener mer oppmerksomhet? Del dem gjerne i kommentarfeltet.

Siste fra forsiden