Steam for Linux er nå i beta

En enorm milepæl for PC-spilling, sier Gabe Newell.

Valve har nå lansert den første betaversjonen av Steam for Linux. Den er for øyeblikket kun tilgjengelig for et begrenset antall brukere, men i tiden som kommer vil stadig flere slippe inn og få teste Linux-utgaven av den populære spillportalen.

Betalanseringen får følge av det stadig like populære flerspillerskytespillet Team Fortress 2, samt cirka 40 andre Steam-spill. Listen inkluderer visstnok grøsserspillet Amnesia: The Dark Descent, pek-og-klikk-eventyret The Book of Unwritten Tales, strategispillet Crusader Kings II, hjernetrimmeren SpaceChem og det lekre plattformspillet Trine 2.

Linux-utgaven av Steam støtter også «big picture»-modus, som er beregnet for spilling på TV-en i stua, gjerne med håndkontroller i stedet for mus og tastatur.

– Dette er en enorm milepæl for PC-spilling. Stem-brukerne har bedt oss om å støtte spilling på Linux. Vi er glade for å kunne bringe rike former for underholdning og vårt store spillermiljø til denne åpne, kundevennlige plattformen, sier Valve-sjef Gabe Newell i en pressemelding.

Linux-versjonen av Steam er for øyeblikket kun tilgjengelig på Ubuntu 12.04, men ifølge Valve vil de støtte flere Linux-distribusjoner i fremtiden. Hvordan disse prioriteres avhenger av brukernes feedback.

Trives best på åpne plattformer

Valve har lenge vært skeptiske til retningen Microsoft har tatt med Windows 8, og en av grunnene til at de nå vil støtte Linux er at det er en helt åpen plattform:

– Vi ønsker å fjerne en av sperringene folk har med Linux, og holde den åpne plattformen i live. Hvis Microsoft følger i Apples fotspor og Windows og Macintosh blir fullstendig lukkede økosystemer, er Linux virkelig det beste alternativet for alle. Så vi vil hjelpe å gjøre plattformen så god som mulig, sa Valves Dave Bliss på en Ubuntu-messe i København.

Valves inntog på Linux er ikke den eneste gode nyheten Linux-spillere har fått i det siste. nVidia har nemlig lansert oppdaterte grafikkdrivere for systemet, og lover en massiv ytelsesforbedring. Linux-utgaven av Left 4 Dead 2 har blant annet fått en dobling av bildeoppdateringshastigheten, ifølge nVidias målinger.

De nye driverne er resultatet av over ett år med arbeid, og ikke overraskende nevnes Valve som en svært viktig samarbeidspartner.

Les også: Valve må kanskje i retten
Les også: Nå kan du kjøpe nytteprogrammer på Steam

Siste fra forsiden