Anmeldelse

Test: Steelseries Spectrum 7XB Gaming Headset

Et deilig verktøy for deilige spillopplevelser.

Det er hevet over enhver tvil: En skikkelig «Gamer» må ha et skikkelig headset. Knallgode hodetelefoner for PC har vært på markedet lenge, men nå har konsollene begynt å få flotte produkter også.

I havet av ledninger som vanligvis omkranser PC-en utgjør én ekstra sjelden noen stor forskjell. Men i en stue hvor flere skal ferdes og ryddighet tillegges større vekt, er trådløse varer definitivt tingen.

Lite og lett med god passform.

Derfor har SteelSeries laget de trådløse spillhodetelefonene Spectrum 7XB. Disse er spesielt tilpasset Xbox 360, men kan også brukes til PC. Problemet med trådløse produkter er likevel at de ofte er dårligere enn sine brødre med kabel. Er det slik denne gangen også?

Fantastisk praktisk

Mange av de beste spillheadsetene blir større og tyngre. Dette er definitivt ikke tilfellet for nette Spectrum 7XB. SteelSeries nye 7-serie er merkbart mindre enn den gamle 5-serien, og kvaliteten virker enda bedre.

Spectrum 7XB er lite, lett og veldig komfortabelt å ha på seg. Du kan ha det på hodet i timesvis uten å bli sliten, og det går ikke lang tid før du knapt merker at du har det på deg.

Klokkene sitter som støpt rundt ørene, men de myke putene presser på ingen måte for hardt. De tette små klokkene gjør at mindre støy unnslipper enn vanlig. Hver klokke kan vendes enten til høyre eller venstre, og har i tillegg den tradisjonelle vinkelfunksjonen så nær som alle moderne hodetelefoner er utstyrt med.

En egen pute sitter under hovedbøylen, og avstanden mellom bøyle og klokker kan forlenges. Alle disse egenskapene skaper en utmerket passform, som er bedre enn hos de fleste konkurrenter.

Kule innstillinger

Spectrum 7XB har fem knapper på høyre øreklokke. Alle gir lyd fra seg når du bruker dem, slik at du lett vet hvilken innstilling som er valgt.. Tre av dem er standardknappene for å skru strømmen av og på, samt justere lydvolumet.

Her sitter alle knappene.

I tillegg kan spillheadsetet skilte med en knapp kalt«LiveMix». Denne innstillingen lar deg direkte øke eller senke lydstyrken inne i spillet, men ikke den generelle lydstyrken i hodetelefonene. Dette er svært praktisk når du snakker med andre over mikrofon inne i et spill. Noen ganger er rask og klar kommunikasjon med andre spillere mye viktigere enn å ha spillmusikk eller lyden av granater dundrende i ørene.

Den siste knappen kalles «ExactSND», og lar deg velge mellom fire forskjellige lydoppsett. Du kan ha lyden stilt til å være såkalt normal. Da får du høre lyd fra spill eller musikk uten påvirkning.

Les også
Anmeldelse:

Den normale lydkvaliteten i 7XB er svært god. Den når kanskje ikke samme rike høyder som i de råeste USB-headsetene med «7.1 surround», men du opplever ingen uklarheter på grunn av trådløshet.

Neste innstilling kalles «Performance», og jeg må si denne imponerer meg kraftig. Her blir diskanttonene spesielt fremhevet, så de blir ekstra klare og detaljrike. Innstillingen er ment for spill hvor små lyder, som for eksempel fottrinn, er veldig viktige. Jeg synes også den passer fint til filmer hvor det kan være vanskelig å få med seg dialogen eller sanger hvor teksten har en viktig plass.

Tredje innstilling heter «Immersion». Her er det bass, bass og mere bass som gjelder. Bassen dundrer i vei og overskygger alt annet. Hvis du suser rundt i et krigsspill og virkelig ønsker å få mektige drønn av kanoner og eksplosjoner trykket godt inn i hjernen, er det greit å velge denne. Hvis dette ikke står øverst på ønskelisten er nok den såkalte innlevelsesinnstillingen overflødig.

Siste valg er «Entertainment». Den gir en god blanding av bass, mellomtone og diskant. Lyden er rik og fyldig, og den er utmerket til de fleste typer musikk, film eller spill.

Sterkt og svakt

Det er en egen sender som følger med Spectrum 7XB, som gjør at overføringen av trådløs lyd fungerer utmerket. Denne kobler du enten til din Xbox 360 eller PC via USB for å få strøm. Du må også koble en minijack-kabel til TV-en eller PC-en for lyden. Det følger med en lydkabelsplitter, som gjør at du kan få lyd gjennom de røde og hvite utgangene, hvis TV-en ikke har egen utgang til headset.

Presis sender, men ikke med lang rekkevidde.

Hodetelefonene selv bruker to AAA-batterier. Det er åpenbart at Spectrum 7XB er et kvalitetsprodukt, så derfor er det uhyre overraskende at det ikke følger med oppladbare batterier. Kun to vanlige. Det er også overraskende at sendestasjonen ikke fungerer som lader, eller at hodetelefonene ikke kan lades via USB.

Du bør derfor med andre ord ha to par oppladbare batterier og en egen batterilader før du kjøper Spectrum 7XB. Den spiser seg gjennom batteriene raskt, og spiller du mye må du alltid passe på å ha nye klare.

Spectrum 7XB fungerer nesten like godt til PC som det gjør til Xbox 360, men har visse unntak. Trådløse hodetelefoner til PC pleier å ha sterke sendere som har en rekkevidde på mange titalls meter. Dette har 7XB uheldigvis ikke. Den har en rekkevidde på rundt åtte eller ni meter. Går du litt lengre unna senderen og beveger deg noe, faller lyden ofte vekk. Hvis det finnes obstruksjoner mellom senderen og headsetet virker rekkevidden å falle ned til rundt fem meter, med hyppige brudd. Dette er derfor et headset som det ikke er ment å gå rundt i huset med.

Hodetelefonens mikrofon fungerer heller ikke med en PC. Den er spesielt tilpasset Xbox 360-kontrolleren. Du trekker mikrofonen ut av den venstre øreklokken, hvor den kan gjemmes svært godt hvis ikke i bruk. Så kobler du en kabel fra kontrolleren til øreklokken.

Mikrofonen fanger automatisk opp det du sier. Du kan likevel stille inn lydstyrken på stemmen din nede på kabelhodet som sitter koblet til kontrolleren. Her kan du også skru av mikrofonen helt hvis du ønsker det.

Lydkvaliteten fra mikrofonen er god, men noe bakgrunnsstøy og skurrelyder kan også høres. Det er uansett lett å gjøre seg forstått.

Konklusjon

SteelSeries Spectrum 7XB Gaming Headset er perfekt egnet til spilling. Det er praktisk, sterkt og har mange nyttige funksjoner.

God og praktisk mikrofon.

De forskjellige lydinnstillingene og «LiveMix» gir deg muligheten til å tilpasse lyddelen av spillopplevelsen akkurat slik du ønsker. Det er også lett å stille inn lyden på din egen mikrofon eller lyden som kommer fra andres.

7XB er likevel ikke et «allround» headset, selv om lydkvaliteten det byr på er mer enn god nok i de fleste situasjoner. Det er også skuffende at du må ha egen lader, hvis du ikke har lyst til å bruke opp bøttevis med vanlige batterier, og at det ikke følger med oppladbare batterier.

Hodetelefonene lider ikke det minste av å være trådløse, og er i tillegg svært stilige å se på. Dette er midt i blinken hvis du er ute etter et kult spillheadset til både PC og Xbox 360, gitt at du ikke trenger mikrofon til førstnevnte.

Siste fra forsiden