Feature

Ukens nettutgivelser

DeathSpank, rullende steiner og Serious Sam i to dimensjoner.

Denne uken har vi fått mange nye spill, så her er det ikke tid til noen lang introduksjon.

Nintendo

Hvis du var en av de som kjøpte 3DS før priskuttet kan du nå laste ned ti gratis Virtual Console-spill for systemet. Vi andre har kun fått ett spill denne uken, nemlig 1950s Lawn Mower Kids for DSiWare. Her er det om å gjøre å klippe gresset, i en amerikansk forstad på femtitallet. Men som noen av oss oppdaget i Hover Bover kan det være vanskeligere enn antatt å klippe gress.

Rock of Ages (Xbox 360).

Xbox 360

Rock of Ages er nok et av de mer «eksentriske» spillene denne uken. Her kjemper to slott om makten i absurde miljøer. Poenget er å rulle en stor steinkule slik at den knuser motstanderens slott, samtidig som du forsøker å forsvare ditt eget slott mot motstanderens steinkule. Spillet finner sted i fem ulike historiske epoker, og både musikk og grafikk er sterkt inspirert av kunst fra disse epokene. Spillet kommer snart også til PS3 og PC.

The Baconing (Xbox 360, PS3, PC og Mac).

Den uselviske ridderen DeathSpank er tilbake på Xbox 360, PS3, Mac og PC, i det fargerike actionrollespillet The Baconing (mmh, bacon *sikle*). En dag prøver DeathSpank å ta på alle underbuksene sine samtidig, noe som merkelig nok resulterer i at AntiSpank, en ond versjon av ham selv, manes frem fra en mystisk dimensjon. AntiSpank truer med å ta over verden, og nå må DeathSpank reise inn i The Fires of Bacon for å ødelegge fem magiske underbukser og redde verden. Dette fikk jeg lønn for å skrive, forresten.

Ugly Americans: Apocalypsegeddon (Xbox 360).

Undergangen truer også i Ugly Americans: Apocalypsegeddon, et spill basert på tegnefilmserien Ugly Americans. Dette er et todimensjonalt, sideskrollende skytespill hvor opp til fire spillere kan få rollen som Leonard, Grimes, Callie og Mark og redde verden fra demoniske horder og massevis av andre fæligheter. Dette gjøres ved hjelp av 30 forskjellige typer våpen, og du kan også samle demonbabyer for å forbedre egenskapene dine. Hm.

Mortal Kombat Arcade Kollection (Xbox 360).

Mortal Kombat Arcade Kollection (de burde ha skrevet «arkade» når de først var i gang) er ukens siste XBLA-utgivelse. Her får vi de klassiske slåssespillene Mortal Kombat, Mortal Kombat II og Ultimate Mortal Kombat 3, hvor digitaliserte slåsskjemper banker livskiten ut av hverandre i blodige én-mot-én-kamper. Samlingen skal også komme til PS3 og PC.

PS3 og PSP

Elevator Action Deluxe (PS3).
Les også
Storsuksess for Planetary Annihilation

PS3 har fått The Baconing, som jeg skrev om i Xbox 360-delen. Men det er langt fra det eneste som har dukket opp på Sonys konsoll.

Elevator Action Deluxe er en nyversjon av et klassisk arkadespill fra japanske Taito (de som laget Bubble Bobble). Som i originalen spiller du en spion som må infiltrere en serie høyhus. Her må du finne skjulte dokumenter på din vei opp til toppen, samtidig som må prøve å unngå å bli tatt knekken på av fiendens vakter. Sistnevnte kan du gjøre både ved å skyte dem eller gjemme deg slik at de ikke ser deg. Nyutgaven skilter med forbedret presentasjon, men utviklerne har ønsket å gjøre den så trofast som mulig. Spillet støtter også flerspiller.

4 Elements HD (PS3).

Casual-spillet 4 Elements har hatt suksess på flere plattformer, og nå er turen kommet til PS3. I 4 Elements HD må du temme elementene gjennom et vanedannende «match 3»-spill, og spillet kommer med oppdatert HD-grafikk, 64 nivåer og muligheten til å renovere ditt eget slott.

Left to Die in Zombhai (PS3 og PSP).

Et par «minis»-spill har vi også fått (og som vanlig funker disse også på PSP). Left to Die in Zombhai er et sideskrollende actionspill der du må slakte zombier for å overleve. Snowy: The Bear's Adventure (lenken leder til PC-versjonen) er et plattformspill hvor du må navigere deg gjennom 88 fargerike miljøer fulle av fiender.

Som vanlig er alt det nye innholdet på PSN listet opp på PlayStation-bloggen.

PC og Mac

Achron (PC).

Først: The Baconing, som ble beskrevet i Xbox 360-delen er også ute på PC og Mac. Det kan blant annet kjøpes fra Steam.

Så har vi en spennende sak: Achron. Dette spillet ser kanskje ut som et ordinært sanntidsstrategispill med litt lave produksjonsverdier, men det har et uventet ess i ermet. Det implementerer nemlig tidsreiser, både i enspiller og flerspiller. Dette gir spillet et helt nytt taktisk element – når du kan endre nåtiden ved å gå tilbake til fortiden får du plutselig litt større handlingsrom når fienden banker på døra til basen din.

Gatling Gears (PC, Xbox 360 og PS3).

Så har vi Gatling Gears, et arkadeskytespill hvor handlingen sees ovenfra og du skyter med én stikke og flyr skipet med den andre (Geometry Wars-modellen, altså). Spillet er satt til samme steampunk-univers som det turbaserte strategispillet Greed Corp, og følger piloten Max Brawley som må kjempe mot det mektige og nådeløse imperiet. Spillet er tidligere utgitt på Xbox 360 og PS3.

Serious Sam: Double D (PC).

Serious Sam Double D er et forsøk på å skrelle av en dimensjon fra det frenetiske og absurde Serious Sam. Dette sideskrollende skytespillet gir deg rollen som den seriøse actionhelten, og lar deg skyte horder av monstre på din vei gjennom fargerike, håndtegnede miljøer. Det virker ikke som den mest gjennomprofesjonelle utgivelsen denne uken, men til gjengjeld har det nakne damer som skjuler puppene sine med bomber. Og det skal man ikke kimse av.

Wasteland Angel (PC).

Om actionbehovet ditt ikke mettes av SSDD og Gatling Gears kan du ta en titt på Wasteland Angel. Verden har gått under (tredje verdenskrig og alt det der), og nå kjører du rundt i ødemarken med ditt hjemmesnekrede kjøretøy. Her må du slakte mutanter og banditter gjennom 24 actionfylte nivåer. Handlingen sees ovenfra, og her loves vi gigantiske sjefsfiender og massevis av eksplosive våpen.

Hvis du heller vil ha litt seriøs, turbasert strategi kan du ta en titt på Falklands, hvor du får forsvare de britiske Falklands-øyene fra det argentinske angrepet som fant sted i 1982.

Ultima 1+2+3 (PC).

Tradisjonen tro tar vi også med noen retroutgivelser, og som vanlig er det Good Old Games som leverer varene. Ultima 1+2+3 er en pakke som inneholder – du gjettet det – de tre første spillene i Ultima-serien. Dette er rollespill av den virkelig gamle typen, og et spennende innblikk i sjangerens fødsel. Ultima 4 (som regnes som et av de sterkeste spillene i serien) er forøvrig gratis. Peter Molyneux' banebrytende gudespill Populous er også ute på GOG. Det er kanskje litt rart at det ikke ble slått sammen med oppfølgeren, men kanskje det har noe med DS-versjonen å gjøre. Spillet er uansett en klassiker. Løfter vi blikket over til Steam finner vi forøvrig alle Cossacks-spillene. Denne sanntidsstrategiserien opplevde overraskende stor popularitet noen år tilbake, og nå kan du finne ut hvorfor.

TripleA (PC).

Gratisutgivelser

Liker du brettspillet Risk er kanskje strategispillet TripleA noe for deg. I dette spillet må du kjempe om kontroll over verden, enten mot datamaskinen, i lokal flerspiller, via epost eller over LAN. Spillet ser ut til å tilby en rekke ulike spilltyper (med alt fra fantasy-kriging i Middle Earth til romstrategi og andre verdenskrig), og ser svært konfigurerbart ut.

Arkadespillet Forget-Me-Not har gjort det godt på iPhone, og nå har det kommet en gratis PC/Mac-versjon. Denne er basert på originalspillet, men gjort litt «vanskeligere, raskere og mer balansert». Spillet er en slags blanding av Pac-Man og skytespill, med noen finurlige spillmekanismer og stilig retropresentasjon.

Ichi (PC).

Trenger du å trimme hjernen litt kan du teste Ichi, hvor du kun trenger å bruke én knapp under spillingen. Dette hindrer det likevel ikke i å by på noen temmelig vanskelige utfordringer etter hvert. Målet er å lede en prikk fra et punkt til et annet, og samle sammen alle ringene på veien.

Ta også en titt på en tidlig demo av Maldita Castilla, et arkadespill i Ghosts'n'Goblins-stil fra skaperen av klassiske gratisspill som Hydorah.

Flere nettutgivelser finner du i forrige ukes artikkel.

Siste fra forsiden