Feature

Ukens nettutgivelser

Julefreden har allerede begynt å senke seg over spillmarkedet.

Da er vi i desember og vi kan sannsynligvis se frem til noen litt roligere uker i tiden som kommer. Det merker vi allerede denne uken, som er uten de helt store utgivelsene.

Zen Pinball (Xbox 360, PS3, iOS og 3DS).

Nintendo

Wii har fått ett nytt spill denne uken, nemlig Gnomz. I dette julespillet får opp til fire spillere slåss mot hverandre eller datastyrte gnomer i todimensjonale plattformnivåer sett fra siden. Spillet skilter med 25 nivåer og massevis av rare bonuser, samt fargerik, håndtegnet grafikk.

På 3DS har vi fått en håndholdt versjon av det populære, tredimensjonale flipperspillet Zen Pinball. Versjonen for 3DS kan by på stereoskopisk 3D, avansert ballfysikk, fire originale brett og nettbaserte poenglister. 3DS har også fått et Virtual Console-spill denne uken, nemlig Lock'n Chase. Dette GameBoy-spillet minner litt om Pac-Man, og lar deg jakte på penger og andre dyre godsaker i labyrinter sett ovenfra.

DSiWare har også fått et par tilskudd denne uken. Først ut er Castle Conqueror Revolution, et sanntidsstrategispill der du må forsvare øynasjonen din mot et ondsinnet imperium. Ukens andre DSi-utgivelse er 21: Blackjack, og du kan kanskje gjette deg til hva det spillet dreier seg om.

Voltron: Defender of the Universe (PS3 og Xbox 360).

Xbox 360

Voltron er visstnok en animasjonsserie om en gjeng roboter som forsvarer universet mot ondskap, og hvis du er en av de som har hørt om og eventuelt liker denne serien vil du sikkert bli glad over å høre at det har kommet et Voltron-spill til Xbox Live Arcade og PlayStation Network. Dette heter Voltron: Defender of the Universe, og lar deg besøke ikoniske steder som Arus og Planet Doom, og slåss mot undersåttene til onde Zarkon i fire ulike spilltyper. Spillet støtter blant annet samarbeidsspilling for opp til fire spillere.

Ion Assault (PC, PS3 og Xbox 360).

PS3 og PSP

I tillegg til Voltron (se avsnittet over) har PS3 fått Ion Assault HD. Dette er en videreutviklet versjon av Ion Assault for PC og Xbox 360, hvor du må sette deg inn i et futuristisk romskip, og kjempe deg gjennom 20 varierte nivåer fulle av avskum fra det ytre rom. I stedet for konvensjonelle våpen må du utnytte deg av energipartikler du finner i rommet. Underveis kan du selvsagt oppgradere skipet ditt, og bekjempe gigantiske «sjefer».

Ellers har PSN fått den vanlige blandingen av butikkspill og andre småting, inkludert noen samlepakker hvor tidligere utgitte spill selges for en rimeligere penge. Sjekk PlayStation-bloggen for mer informasjon.

English Country Tune (PC, Mac og iOS).
Les også
Sniktitt:

PC

Etter forrige ukes lass med storutgivelser har PC-markedet roet seg betraktelig, og selv om vi fortsatt har fått mange spill er det få store titler. Vi kan begynne med English Country Tune, som ser ut til å ha lite med både England eller musikk å gjøre. I stedet er det et abstrakt, tredimensjonalt hjernetrimspill som ved første øyekast minner litt om Sokoban, men som ser ut til å by på stor variasjon og en rekke ulike typer nøtter. Spillet er tilgjengelig for både PC, Mac og iOS.

Elementary My Dear Majesty (PC).

Det kommer horder av «skjult objekt»-spill til PC hver uke, og i det store og hele har jeg gitt opp å følge med på dem i denne artikkelserien. Noen spill må jeg imidlertid gjøre unntak for, og Elementary My Dear Majesty er et slikt. Dette spillet skryter nemlig av å være det første «skjult objekt»-spillet som foregår i tredimensjonale miljøer. Som vanlig er målet å finne gjenstander som har blitt gjemt på mer eller mindre utspekulerte måter, men konseptet får selvsagt et ekstra nivå av at du må studere miljøene fra alle vinkler for å få med deg alt. Utgiver Alawar truer med å kappe av hodet ditt om du ikke spiller det, så det er kanskje best å ta en titt.

XIII: Lost Identity (PC og iOS).

Apropos skjulte objekter: XIII: Lost Identity fikk mye oppmerksomhet da det ble annonsert, ettersom alle av en eller annen merkelig grunn trodde det kom til å være en oppfølger til et skytespill laget av et helt annet selskap men basert på samme tegneserie. Da folk i stedet fant ut at det kom til å være et eventyrspill med et kraftig «skjult objekt»-preg ble mange litt skuffet. Nå er uansett spillet ute.

Miskatonic: The Game (PC).

Vi fortsetter i eventyrspillenes verden, med den første episoden i en serie som heter Miskatonic: The Game. Om du har lest H.P. Lovecraft eller bare spilt The Arkham Horror skjønner du nok at spillet er inspirert av Cthulhu-mytoset, hvor eldgamle guder truer menneskeheten. Den første episoden heter The Inhuman Stain, og følger en student som roter seg inn i noe svært uhyggelig. Miskatonic: The Game leverer klassisk, tredjepersons pek-og-klikk-spilling. Ukens siste eventyrspill er Pahelika Revelations, som blander «skjult objekt»-spilling med mer tradisjonell eventyrmoro.

Solar Wings (PC).

Så noe helt annet. Solar Wings er et fargerikt, todimensjonalt romskytespill som blant annet støtter samarbeidsspill. Det er også ute for Xbox Live Indie Games, men denne tjenesten er ikke tilgjengelig her til lands. En annen fersk småutgivelse er 30secgo, et beinhardt 2D-plattformspill satt til et ruteark.

Running Sheep (PC).

Descend the Beat er et musikk/hjernetrimspill for PC og mobilplattformene. Her faller blokker i takt med musikken, og du må selvsagt arrangere dem på ulike måter for å fullføre brettet. Mer hjernetrim får du i Running Sheep, hvor du spiller en gjeng romvesener som må bortføre uheldige sauer. Men det er langt lettere sagt enn gjort.

Ultima VII (PC).

Good Old Games har fått en skikkelig klassiker denne uken, nemlig rollespillet Ultima VII. Dette spillet leverer en gigantisk, åpen og høyst levende verden hvor alle bifigurene lever sine egne liv uavhengig av spilleren. I tillegg er det nesten ikke grenser for hva du kan gjøre – bare det å skaffe seg mat kan være en interessant prosess, og hvis ikke du har råd til å kjøpe brød hos bakeren kan du lage det selv. GOGs versjon er The Complete Edition, som inkluderer Ultima 7: The Black Gate, Ultima 7: Forge of Virtue, Ultima 7 Part Two: Serpent Isle og Ultima 7 Part Two: The Silver Seed.

Treasure Adventure Game (PC).

Gratisutgivelser

Treasure Adventure Game har fått mye positiv oppmerksomhet i uken som har gått. Dette er et todimensjonalt plattformspill der du må utforske store og åpne miljøer, og skaperen beskriver det som en kjærlighetshistorie til spillene han spilte i sin ungdom, og en unik blanding av Super Mario Bros 2 og Wind Waker.

Egress (PC).

Et annet spill som har fått ros er Egress, et kortfattet science fiction-eventyr hvor du våkner på en mystisk planet uten å vite hvordan du kom dit. Spillet skilter blant annet med flere forskjellige avslutninger, og hvilken du får er avhengig av valg du tar underveis.

Hyper Princess Pitch (PC).

Aleph One ble nevnt i en nyhetsartikkel i dag, men må likevel med her. Etter at Marathon-spillenes kildekode ble lagt ut på nettet har en gruppe utviklere jobbet med å forbedre motoren og spillene. Prosjektet deres heter Aleph One, og de har implementert «shadere» med OpenGL, både ordinær flerspiller og samarbeidsspill over nettet, moderne musekontroll («mouse look»), støtte for håndkontroller og innebygd støtte for modifikasjoner. Nå har de lagt ut forbedrede versjoner av Marathon, Marathon 2: Durandal og Marathon Infinity på nettet.

The Mollusk (C64).

Vi nærmer oss jul, og i Hyper Princess Pitch får vi rask action med et juletema. Her spiller du nemlig en søt prinsesse som synes hun har fått alt for få gaver, og derfor vil ta brutal hevn på robot-julenissen og hans små alver. Dette er et actionspill sett ovenfra, og skal være basert på DOS-spillet Operation: Carnage.

Til slutt tar vi med en gjeng Commodore 64-spill, som alle har blitt laget for en utviklingskonkurranse på nettstedet RGCD. Spillene kan selvsagt spilles på emulator, og her er det mange godsaker – inkludert en skremmende nøyaktig C64-versjon av løpespillet Canabalt og et actioneventyr fra skaperen av Knight & Grail, som sannsynligvis er det eneste Commodore 64-spillet noensinne anmeldt av et kommersielt norsk spillnettsted.

Om det ble litt lite spennende denne uken kan du sjekke forrige ukes nettutgivelser.

Siste fra forsiden