Feature

Ukens nettutgivelser

Ta over verdensrommet eller bruk gudekrefter for å sette menneskene på plass.

Spillbransjen har nå begynt å komme seg på hektene igjen, etter alt styret rundt E3. Dermed har også antallet spillutgivelser økt, og denne uken har de av oss som liker interaktiv underholdning (enten vi har passert 20 år eller ikke) fått massevis av nedlastbart snadder å velge mellom.

Nintendo

Denne gangen har vi fått en trio håndholdte spill fra Nintendo. Art of Ink på DSiWare er et spill der du får rollen som tatovør, og må bruke pekepennen til å merke kundene dine for livet. Da er det bra om du følger de til tider sære ønskene deres, for hvis ikke kan det bli rabalder. Samurai Sword Destiny er et sideskrollende actionspill der du spiller en kvinnelig samurai som må bekjempe horder av fiender for å redde sin bror. Underveis får hun stadig nye egenskaper, som utvilsomt kommer godt med når det står på som verst. Sist ut denne uken er Sonic Blast for 3DS-utgaven av Virtual Console. Dette er et sideskrollende plattformspill med høy hastighet og mye action, som opprinnelig kom til Game Gear.

Babel Rising (Xbox 360 og PS3).

Xbox 360

Hvis du har kontroll på din bibelkunnskap kjenner du sikkert til historien om babylonerne som ville bygge et tårn som kunne nå helt opp til himmelen. Gud likte ikke dette, og straffet dem ved å gi dem forskjellige språk slik at de ikke kunne kommunisere med hverandre og dermed ikke fullføre byggverket sitt. Dette er grunnen til at noen skriver nynorsk og andre skriver bokmål. Uansett, i Babel Rising spiller du en gud som må hanskes med akkurat det samme problemet: Menneskene ønsker å bygge et stort tårn, og du må stoppe dem. Det å endre språket til folk er imidlertid litt pinglete, så du må i stedet bruke jordskjelv, lynnedslag og flodbølger for å sette de stormannsgale småtassene på plass. Spillet bruker Kinect, og er også ute på PS3.

Bang Bang Racing (Xbox 360, PC og PS3).

PlayStation Network

Som nevnt like over: Babel Rising har også kommet til PS3 denne uken. Det samme har Bang Bang Racing, som kom til Xbox 360 og PC i forrige uke. Dette er et racingspill hvor handlingen sees ovenfra, litt som i klassiske Ignition og Death Rally. Du får velge mellom 20 biler i fire ulike kategorier, og må sladde rundt ni fargerike og varierte baner fulle av hindringer og utfordringer. Noen har for eksempel funnet ut at det er en god idé å legge ut eksploderende tønner og alt fra olje til sand på banene. Spillet skilter også med flerspiller for opp til fire spillere, via delt skjerm.

PulzAR (Vita).

PlayStation Vita-eiere kan kose seg med den neste dosen «utvidet virkelighet», i form av PulzAR. Her må du forsvare jordkloden ved å skyte bort innkommende asteroider, og dette gjør du med en laserstråle. Men for at denne skal treffe målene sine må du reflektere den forbi hindringer. Spillbrettet kan være et bord, hvor du setter ut AR-kortene som fulgte med Vita-en din slik at de reflekterer den virtuelle laserstrålen.

I tillegg har PS2-spillet Arc the Lad III kommet på PSN. Dette har aldri tidligere vært utgitt i Europa, og er på japansk. Dokumentasjonen er på engelsk. Vi kan også nevne rollespillet Rune Factory Ocean for PS3 og det etterlengtede actionrollespillet Gravity Rush for Vita, som begge har kommet både i butikk og på PSN. Sjekk hele ukens oppdatering på PlayStation-bloggen.

Sins of a Solar Empire: Rebellion (PC).

PC

Les også
Sommerens nettutgivelser

Ukens største utgivelse må være Sins of a Solar Empire: Rebellion, som er det neste spillet i den populære strategiserien fra Ironclad Games. Som før er det snakk om en blanding av sanntidsstrategispill og imperiebygging, satt til verdensrommet. Du må bygge et imperium som strekker seg over flere solsystemer, og ofte krige på flere fronter samtidig. Rebellion introduserer nye fraksjoner, som gir deg nye måter å spille på. Dessuten får vi nye typer romskip, i form av mektige titaner og raske korvetter. Alt fra grafikk og lyd til måten man vinner spillet på har fått seg en overhaling, og responsen har vært svært positiv til nå.

Krater (PC).

Actionrollespillet Krater er også en større utgivelse. Spillet foregår i et overraskende fargerikt postapokalyptisk univers, og i likhet med Diablo-spillene loves vi delvis tilfeldig genererte miljøer og massevis av oppdrag. Du får velge mellom fire forskjellige klasser, og svenske Fatshark lover stor frihet til å utforme figuren din som du ønsker det selv. Samtidig introduserer de muligheten for at figuren kan bli skadet, og til og med dø permanent, om du ikke er forsiktig. For øyeblikket kan du kun spille i solo-modus, men en samarbeidsmodus vil lanseres via en gratis oppdatering 10. juli.

Adventures of Shuggy (PC og Xbox 360).

Plattform/hjernetrimspillet Adventures of Shuggy har dukket opp på PC denne uken, etter å lenge ha vært eksklusivt for Xbox Live Arcade. I dette spillet må du hjelpe stakkars Shuggy å renske sitt nyervervede slott for gobliner, spøkelser, zombier og ... roboter? Slottet har over hundre forskjellige rom sett fra siden. I tillegg til disse inkluderes 36 nivåer for to spillere (i samarbeidsmodus). Spillet har også mulighet for at du kan konkurrere med andre. Om du vil ha en DRM-fri versjon kan du kjøpe spillet direkte fra utviklerne. Hvis achievements er viktigere, kjøper du det på Steam.

Splice (PC).

Mer hjernetrim får vi i Splice, et eksperimentelt spill der du må manipulere cellestrukturer. Poenget er å dele og sette dem sammen igjen slik at de matcher målet for hvert oppdrag, men for å finne ut hvordan dette gjøres må du blant annet eksperimentere for å finne ut hvordan de ulike cellene reagerer på det du gjør. Splice byr på 49 ordinære oppgaver med flere løsninger, samt en serie langt vanskeligere oppgaver for de som fullfører hovedspillet. Det hele akkompagneres av stemningsfull musikk og avslappende visuelle effekter.

Escape Goat (PC).

Hvis du mot formodning ikke klarer å trimme de små grå nok ved hjelp av de to forrige utgivelsene, kan du teste Escape Goat. Dette spillet kommer fra Xbox Live Indie Games-kanalen, som ikke er tilgjengelig i Norge. I utgangspunktet er PC-versjonen eksklusiv for Indie Royale, hvilket vil si at den ikke kan kjøpes separat men må kjøpes sammen med de kritikerroste spillene Pixeljunk Eden, Noitu Love 2 og Auditorium. Minsteprisen for hele pakken er i skrivende stund fire euro. I Escape Goat spiller du ei geit som, sammen med ei vennligsinnet mus, må komme deg helskinnet gjennom 50 brett fulle av utfordringer. Når du har gjort dette kan du spille en PC-eksklusiv bonuskampanje på 50 nye brett, eller lage dine egne brett ved hjelp av redigeringsverktøyet.

War in a Box: Paper Tanks (PC og mobil).

Neste spill på listen stammer fra iOS, og heter War in a Box: Paper Tanks. PC-versjonen finner du på Impulse/GameStop. Dette spillet er et tredimensjonalt tårnforsvarspill hvor du må bygge forsvarsverker for å beskytte papirbasen din mot en gjeng invaderende papirstridsvogner. Vi kan også ta med Home, som egentlig kom for noen uker siden. Dette er et grøsserspill med retropresentasjon, som beskrives som «King's Quest møter Heavy Rain». Spillet har fått mye god kritikk. Sjekk også Holyspirit, et isometrisk hakk-og-hugg-rollespill i stil med Diablo.

Fragile Allegiance (PC).

Vi avslutter med noen gode, gamle spill. Actionspillet Rune, hvor du spiller en barsk vikinghelt, har kommet på Steam. Pakken inkluderer hovedspillet og ekspansjonen Halls of Valhalla. Loki ønsker å starte Ragnarok i Midgard, og du må stoppe ham. Romstrategispillet Fragile Allegiance leverer en unik blanding av bybygging og 4X-strategi, og var i sin tid kjent som PC-oppfølgeren til K240 og Utopia: The Creation of a Nation på Amiga. Sist, men ikke minst, har vi det turbaserte taktiske krigsspillet Silent Storm Gold, som er et av de beste spillene i sin sjanger. Både Silent Storm og Fragile Allegiance er DRM-frie, som vanlig på GOG.

Of Light & Shadow (PC).

Gratisutgivelser

Of Light & Shadow er nok et sjarmerende plattform/hjernetrimspill. Her må Mr. Light og Mr. Shadow samarbeide om å redde hverandre, for hver av dem har et ganske stort problem. Den ene kan kun oppholde seg i mørke omgivelser, mens den andre kun kan være der det er lyst. Du kan når som helst veksle mellom de to, og det er viktig å bruke riktig fyr til riktig tid.

Sphere (PC, Mac).

Sphere er et førstepersons hjernetrimspill der du navigerer deg rundt i tredimensjonale miljøer. Det eneste hjelpemidlet du har er en ball, som du kan kaste rundt for å treffe brytere og så videre. Spillet kan lastes ned eller spilles direkte i nettleseren ved hjelp av Unity-plugin. Sist ut, mer hjernetrim: Sugar, Sugar 2 er et spill hvor du må sikre at sukkeret havner i kaffekoppene ved å «tegne» på spillmiljøet.

Sjekk også forrige ukes oppsummering, hvor gratisbolken var betydelig større enn i dag.

Siste fra forsiden