Feature

Ukens nettutgivelser

Denne uken har vi fått tonnevis av nye spill på nettet.

Vi er midt i den travleste tiden for spillutgivelser, og dermed er dette nok en uke hvor listen over spill du skulle ønske du fikk tid til å spille vokser med eksplosiv fart.

Nintendo

Savner du de gamle, cheesy spillene med ekte video og virkelige skuespillere (riktignok av den typen som har blitt plukket opp på gata og lovet ti kroner til «kaffe» for jobben)? Mad Dog McCree er et slikt spill. Dette er et skytegalleri satt til den ville vesten, hvor du må plaffe ned skurker med revolveren din. Spillet kom opprinnelig ut i 1990, og på den tiden ble det huset av en stor arkadeautomat. Nå er det altså ute på 3DS. Mega Man er nok en betydelig større klassiker, og NES-utgaven av dette store plattformspillet er nå tilgjengelig på Virtual Console for 3DS. Wii har også fått en Virtual Console-utgivelse denne uken, nemlig NeoGeo-slåssespillet World Heroes Perfect. Sist, men ikke minst, er 18th Gate, et rollespill med turbasert, taktisk kamp for DSiWare.

Serious Sam 3 (PC og Xbox 360).

Xbox 360

Snart ett år siden sin lansering på PC har Serious Sam 3: BFE kommet til Xbox 360. Dette er et førstepersons skytespill hvor kloden nok en gang trues fra det ytre rom. Sam må redde verden, og det gjør han selvsagt ved å skyte i stykker alt som beveger seg. Seriens varemerke er hektisk action med store mengder fiender som angriper fra alle kanter, og selv om spillet visstnok har en ganske rolig start tar det av i kjent stil etter hvert.

Zombie Driver HD (PC og Xbox 360).

Zombie Driver har også vært ute en stund på PC, men nå har det fått en kraftig overhalt nyversjon både på Xbox 360 og PC. I dette spillet kjører du rundt i en by full av vandrende døde, og utfører ulike oppdrag. Underveis kan du bruke en rekke forskjellige våpen for å slakte de vandøde, eller du kan bare kjøre over dem. Men pass på, for når hastigheten blir for lav er det deres tur til å gjøre skade. HD-versjonen har forbedret grafikk, store endringer i kampanjemodusen, fem nye kjøretøyer og mange andre små og store nyheter.

Happy Wars (Xbox 360).

Sist ut er Happy Wars. Spilltittelen består av to ord som vanligvis ikke hører sammen, men dette flerspillerspillet gjør ingen forsøk på å skildre krig på noen realistisk måte. Dette er et arenaskytespill hvor tegneserieaktige figurer kjemper i fargerike fantasy-miljøer, og du kan spille kriger, magiker eller prest.

A-Team (Vita og PS3).

PlayStation Network

A-Men var et av lanseringsspillene for Vita, og har nå blitt tilgjengelig på PS3. Det skal være inspirert av klassikere som The Lost Vikings og Lemmings, og er et todimensjonalt plattform/hjernetrimspill hvor du må styre en gjeng soldater gjennom fargerike miljøer fulle av hindringer. De individuelle soldatene har ulike egenskaper, som du må utnytte deg for å lykkes. PS3-versjonen skilter med oppdatert HD-grafikk og nye flerspillermoduser.

The Walking Dead Ep. 4 (PC, Xbox 360 og PS3).
Les også
Anmeldelse:

Den fjerde episoden av Telltales spillmatisering av The Walking Dead kom til PC og Xbox 360 i forrige uke, og er nå lansert for PS3. Marerittet fortsetter for den lille gruppen overlevende, som nå er på jakt etter en båt for å komme seg videre og bort fra de vandrende døde.

Burn the Rope (Mobil, Wii og Vita).

Den populære mobil-hjernetrimmeren Burn the Rope har nå ankommet Vita, etter en liten forsinkelse. Som på mobil er målet her å brenne så mye tau som mulig. Du starter flammen ved å trykke der du vil antenne tauet, og så roterer du konsollen for å å sikre at ilden hele tiden har nytt tau å antenne. Det blir imidlertid raskt komplisert, med taustykker som deler seg og mye mer.

BreakQuest: Extra Evolution (PSP, PS3 og Vita).

Ellers har vi fått et nytt PS1-spill denne uken, nemlig det futuristiske flykampspillet Warhawk (en tittel du kanskje kjenner igjen fra Incognitos PS3-baserte nyversjon). Den noe neglisjerte «minis»-tjenesten har også fått et tillegg, nemlig BreakQuest: Extra Evolution. Dette er en videreutviklet versjon av det herlige Breakout/Arkanoid-aktige spillet BreakQuest, hvor realistisk fysikk spiller en viktig rolle. Som vanlig finner du alle ukens PSN-nyheter, inkludert spillsamlinger og spill som også lanseres i butikk, på PlayStation-bloggen.

Chivalry: Medieval Warfare (PC).

PC

Som nevnt i Xbox 360-delen er Zombie Driver HD også ute på PC. Du finner det på Steam. Samme tjeneste har fåttChivalry: Medieval Warfare. Utviklerne bak dette actionspillet hatt som mål å lage det beste nærkampspillet noensinne, og lover at du får total kontroll over krigeren dins bevegelser. Du får slå deg løs med ulike typer sverd, skjold, øks og morgenstjerne, og det blir også mulig å bruke pil-og-bue. Opp til 32 spillere kan kjempe mot hverandre på middelalderens slagmarker, og handlingen foregår i beleirede borger, landsbyer og arenaer. Du kan også spille alene, mot datastyrte fiender.

Ravaged (PC).

Om du liker flerspiller, men foretrekker å slåss med skytevåpen i postapokalyptiske miljøer, er Ravaged (også på Steam) kanskje et bedre alternativ. Dette førstepersons skytespillet sender deg ut i varierte miljøer, hvor du må slakte motstanderne ned for fote. Spillet skilter med over 40 ulike våpen og kjøretøyer, og det er tydelig at utviklerne har sett Mad Max-filmene noen ganger. Du kan velge mellom to fraksjoner, hver med fem forskjellige klasser.

Aerofly FS (PC).

For noe litt fredeligere kan du ta en titt på flysimulatoren Aerofly FS. Denne har vært tilgjengelig for salg direkte fra den tyske utgiveren en stund, men nå har det blitt tilgjengelig via digital distribusjon på Steam (samt Mac App Store, om du helst vil ha det på Mac) slik at folk flest kan få tak i det. Aerofly FS er en sivil flysimulator i stil med Microsoft Flight Simulator. Spillet inkluderer en rekke småfly, fra glideflyet Discus til jagerflyet F-18, og lar deg fly over en fotorealistisk versjon av Sveits. Fysikksimuleringen skal være svært avansert, og flyene er veldig detaljerte. Steam-versjonen

Arena Wars 2 (PC).

Apropos simulatorer: Nei, jeg har ikke glemt Euro Truck Simulator 2, men det er også tilgjengelig i norske butikker. Det er ikke Arena Wars 2, et sanntidsstrategispill av den actionfylte typen. I likhet med originalen låner Arena Wars 2 elementer fra flerspillerskytespill som Unreal Tournament-serien, inkludert bonuser og en rekke actionfylte spillmoduser. I tillegg skrytes det av svært avansert kunstig intelligens, som byr på en solid utfordring (uten å jukse) om du spiller alene.

Edna & Harvey: Harvey's New Eyes (PC).

Vi tar nok et lite sjangerbyks, til Edna & Harvey: Harvey's New Eyes. Spillet er ute på Steam, GamersGate og GOG (hos GOG får du det første Edna & Harvey-spillet med på kjøpet). Dette er uansett et pek-og-klikk-spill med massevis av nøtter, hvor du spiller den unge jenta Lily, som må redde heltinnen fra det forrige spillet Edna. Som alle tyske eventyrspill, har det fått svært god kritikk i Tyskland.

Mark of the Ninja (PC og Xbox 360).

Mark of the Ninja har også fått god kritikk, og ikke bare i hjemlandet sitt. Dette er et todimensjonalt snike/plattformspill hvor du spiller en ninja, og det hele handler om å infiltrere ulike steder for å ta livet av spesifikke personer. Her lønner det seg og holde seg i skyggene, observere fienden og utnytte deg av rike muligheter til å manipulere miljøene, blant annet ved å skyte ut lys, for å få fienden til å gå i fellene dine. Spillet skal gi stor frihet til å løse utfordringene slik du ønsker. Mark of the Ninja kom tidligere til Xbox 360. Nå er det på Steam.

Rocketbird: Hardboiled Chicken (PC og PS3).

Rocket Birds: Hardboiled Chicken stammer fra den andre av de to store konsollene, nemlig PS3. I dette overraskende blodige action/plattformspillet må du kjempe mot et totalitært pingvinregime. Spillet inkluderer også en samarbeidskampanje, hvor du og en venn må redde datteren til en general. Utviklerne lover massevis av pingvindrap og plattformaction, samt noen nøtter som må løses og muligheten til å fly rundt med jetpack. PC-versjonen er på Steam.

Puddle (PC, Xbox 360 og PS3).

Puddle vant heder og ære som studentprosjekt på Independent Gaming Festival i 2010, og nå har det utviklet seg til et kommersielt spill. I dette spillet får du lede væsker rundt i miljøer som menneskekroppen, en hage, et smelteverk og så videre. Men væskene beveger seg ikke av seg selv; du må manipulere miljøene for å få lede dem dit du vil. De ulike væskene har forskjellige egenskaper, og blir også påvirket av hva slags miljøer handlingen foregår i. Puddle kom til PS3 og Xbox 360 i januar. PC-versjonen finner du på Ste... nei, GOG.

Viking: Battle for Asgard (PC, Xbox 360 og PS3).

Så til en litt merkelig utgivelse. Viking: Battle for Asgard var et konsollspill fra Total War-skaperne, som blant annet skiltet med hundrevis av fiender på skjermen samtidig. Spillet ble aldri noen stor hit på konsoll, men nå har det plutselig funnet veien til PC. Datamaskinutgaven skilter med grafiske forbedringer, og muligheten til å både spille med håndkontroller og et redesignet mus & tastatur-oppsett.

Fairy Bloom Freesia (PC).

Fairy Bloom Freesia (på Steam og Desura er et fargerikt plattformeventyr fra Japan, der du spiller feen Freesia som må beskytte skogen din mot invaderende fiender. Vi loves mange varierte muligheter til å ta knekken på fiendene, samt muligheten til å legge til rette for omfattende kombinasjonsangrep.

Paranormal (PC).

Like fargerikt er ikke Paranormal, et førstepersons grøsserspill som minner litt om Amnesia. Du må utforske et hus der ting så definitivt ikke er som de skal, og grøssene skal komme dynamisk avhengig av hva du foretar deg og hva spillet finner på. Vi hopper over til noe helt annet, nemlig Black Widow, et arenaskytespill med retrografikk og enkelte likhetstrekk med Eugene Jarvis' storslagne klassiker, Robotron: 2084.

Northmark (PC).

PC-listen har blitt alt for lang allerede, men vi må ta med Northmark, et rollespill med samlekortelementer. Du må reise gjennom en dyster fantasiverden og løse oppdrag, og når du havner i kamp må du bruke 180 forskjellige, håndtegnede spillkort for å banke motstanderne.

Pushcat (PC).

Ta også en titt på Pushcat, som er en finurlig blanding av «match-3»-spill og Boulderdash-aktig arkadeaction. Du spiller en liten katt som beveger deg rundt i brett fulle av diamanter, som du kan manipulere slik at de kommer i kontakt med hverandre og forsvinner.

BioForge (PC).

Total Devastation 3 er et actionspill (tror jeg) hvor du styrer en ball. In Space er en blanding av «match-3»-spill og skytespill, med datagenererte nivåer. Hyperspace Pinball kombinerer flipperspill med arkadeaction, mens Shadomania er et pent puslespill.

Vi runder av med Steam-lanseringen av det glitrende strategispillet Unity of Command, samt Origin-klassikeren BioForge som har blitt lansert på GOG.

Pledge Quest II (PC).

Gratisutgivelser

Husker du Kickstarter-prosjektet til Space Quest-skaperne? Noen av seriens originale tilhengere laget et lite eventyrspill, med det passende navnet Pledge Quest, for å friste folk til å åpne lommeboken for Kickstarter-prosjektet. Nå har de lansert en oppfølger, Pledge Quest II. Historien går slik: Bla, bla, bla (jeg har litt dårlig tid), konspirasjon som truer SpaceVenture-prosjektet, bla, bla, bla, nudelsjappe. Kan du redde verden?

Warsow (PC).

Tilhengere av skytespill på nettet kan nå legge den svært spretne gratisskyteren Warsow inn i GOG-biblioteket ditt. Er det tilfeldig at Warsow høres ut som Warsaw, det engelske navnet på den polske hovedstaden hvor GOG holder hus? Neppe.

I webspillet No Birdie, No! henger du på kanten av et stup, klar til å falle til en sikker død. Så kommer en irriterende fugl, og begynner å hakke på fingrene dine. Hvor lenge holder du ut? Helt til slutt tar vi med G:Force, en nyversjon av arkadeklassikeren Tempest, og det uferdige arenaskytespillet Battle Combat Fighters fra skaperen av Knytt.

Forresten, hvis du har lyst på flere indie-spill, kan du titte på Youtube-spillelisten Underrated Indie Games II. Der er det videoer fra 100 indie-spill som kanskje ikke har fått den oppmerksomheten de fortjener. Videomakeren har også startet en blogg.

Se også forrige ukes oppsummering.

Siste fra forsiden