Valve: – Den største trusselen er Apple

Gabe Newell tror Apple gjør kort prosess med konsollene, og synes PC-aktørene må skjerpe seg.

Tidligere i år bekreftet endelig Valve at de jobber med en Steam-boks – en billig datamaskin som skal være lett å sette opp, og fokusere på spilling og mediebruk i stua. Systemet skal kjøre på en Linux-variant, og komme med Steam forhåndsinstallert. Vi har allerede sett Steam ta et kraftig steg mot stua gjennom Big Picture-modus, hvor Steam-grensesnittet med et knappetrykk blir skreddersydd for fjernsynsapparatet og navigasjon med håndkontroller.

Mange har tolket Valves planer som et forsøk på å gå rett i strupen på konsolleierne Sony og Microsoft. Men dette er ifølge Valve-sjefen Gabe Newell ikke tilfelle. Han tror de tradisjonelle konsollenes dager snart er talte uansett, og grunnen er Apple. I en forelesning på University of Texas' LBJ School of Public Affairs, sier han ifølge nettstedet Polygon dette:

Steam i Big Picture-modus.

– Trusselen akkurat nå er at Apple har fått en enorm markedsandel, og har en relativt åpenbar vei til stua med plattformen deres. Jeg tror vi kan se for oss et scenaro der en «neddummet» plattform for stua vil vokse frem, og jeg tror Apple vil overkjøre konsollfolkene ganske lett. Spørsmålet er nå om vi kan klare å gjøre nok i PC-segmentet til å etablere oss i stua, og i tillegg finne bedre måter å takle mobilmarkedet på før Apple tar over stua.

Han fortsetter:

– Det er den største utfordringen. Den kommer ikke fra konsollene. Utfordringen er om Apple går inn i stuemarkedet før PC-industrien klarer å skjerpe seg.

Nye satsninger fra PC-selskapene

Men ting er allerede i ferd med å skje. Mange av selskapene i PC-markedet er ifølge Newell igang med å bringe PC-en inn i stua, og et av de viktigste elementene ser ut til å utnytte husholdningens tradisjonelle PC i hele huset, ved hjelp av strømmeteknologi. Han nevner noe han kaller Miracast, samt nVidias nyannonserte Project Shield som eksempler:

Blir Steam-skjermbildet et fast innslag i stua?

– Det vil komme en rekke produkter som sier «hvis du vil ha noe som er utrolig billig, til en pris langt under det konsollene vil kunne nå, kommer du til å utnytte deg av PC-en som kjører et eller annet sted i huset ditt», mener han.

Selv ser Newell på Valve som en aktør som kan være med å lede denne utviklingen, uten at de har noen ønsker om å ta over markedet selv. Et av målene med Steam-boksen er ifølge Newell å gå foran med en satsning, slik at flere aktører i PC-industrien følger etter og dermed sørger for at plattformen holder seg sterk og åpen også i fremtiden.

Les også: Valve og Xi3 avduker Steam-basert mini-pc
Les også: Slik er spilling i Linux

Siste fra forsiden