Anmeldelse

Warhammer 40, 000: Space Marine

Knallbra action i en utrolig verden.

Orkene strømmer ut av veggene som rotter. Jeg skyter hurtig men treffsikkert med «Bolter-en» min. Korridoren fylles med grønne lik. Neste bølge er enda større, og jeg må lempe granater inn i klyngene av fiender mens jeg rygger.

En ork faller for siste gang.

Men orkene gir seg ikke. Neste gruppe beskytter seg bak store røde skjold, og jeg må lade opp plasmapistolen for å trenge igjennom. Skjoldene er sterke, og jeg blir presset tilbake skritt for skritt. Til slutt er jeg trengt opp i et hjørne, og fiendene kaster seg over meg.

Hammertime

Da er hammerens time kommet. «No more mister nice guy!». Jeg svinger i vei med min mektige «Thunder Hammer», og orkene pulveriseres under den enorme kraften. Rustningen min holder og fiendene faller.

I lykkerusen over å ha knust utallige fiender legger jeg ikke merke til den gigantiske sort-orken som kommer stormende, før han har fått klørne i meg. Denne fienden er sterk som juling, og nå er det mitt blod som flyter.

Jeg har bare ett triks igjen på lager. Jeg slipper løs alt raseriet som har bygget seg opp under de lange kampene. Kroppen helbredes og adrenalinrushet gjør meg sterkere enn noensinne. Hammerslagene dundrer over fienden igjen og igjen. Nå er det den enorme orken som er trengt opp i hjørnet. Et siste kraftig slag med hammeren bader meg i blodet hans, og han faller for godt.

Jeg har vunnet et lite slag, men vet at rundt neste hjørne lurer de mørke kaoskreftene. De er mye mye sterkere, og deres endeløse innflytelse trenger inn over alt. Slik er fremtiden. Den totale krig. Jeg spiller som kaptein Titus av de mektige Ultramarines, og det er rått!

Fantastisk action!

Å spille det etterlengtede Warhammer 40, 000: Space Marine er å oppleve slike øyeblikk gang på gang på gang. Spillet er rå action fra første til siste sekund. Du vasser gjennom horder av sterke fiender mens hjertet hamrer i brystet.

Kaos kaster en skygge over alt.

Du bytter mellom kampstiler etter hvert som situasjonene krever det. Det blir til slutt en slags dans. I Space Marine flyter kamp og action som en mektig foss. Klar, ren, sterk og uavbrutt. Vannmassene fanger deg opp og fører deg fra prøvelse til prøvelse.

Spillet er så blankpolert og veloljet at handlingen og kampene kommer som pakker på løpende bånd. Hver minste detalj virker nøye planlagt, oppmålt og tilpasset. Her er det ikke rom for sidestikkere eller avbrekk. Space Marine er en eneste lang actionorgie.

Du må hele tiden bytte mellom kule våpen. En «Bolter» spyr kuler som en foss, og er tingen mot orker. En sterk «Lascannon» fikser biffen mot Chaos Space Marines med tykk rustning. En superhagle kalt en «Meltagun» er god å ha når fiendene svermer over deg og har kommet for nær. De rå nærkampsvåpnene «Power Axe» og «Thunder Hammer» må tas frem når de sterkeste bossene har deg i sine jernkjever.

Rik verden

Kampene er knallkule, men spillverdenen er nesten det beste i Space Marine. Grafikken er veldig god, men det er gjenskapelsen av omgivelsene som gjør spillet så spesielt. Hver minste detalj følger malen som er lagt ned for Games Workshops Warhammer 40, 000-verden.

Fiender, våpen og omgivelser er nøye utformet, og ingenting er tilfeldig. Stemmeskuespillet og musikken holder også høy kvalitet. Kaptein Titus' stemme tilhører ingen ringere enn Mark Strong, som endelig får spille helten. Alt dette gjør atmosfæren og stemningen i Space Marine mørk, brutal, heroisk og veldig god.

Omringet av demoner.

Du reiser til en fabrikkplanet for å redde den fra en orkeinvasjon. På planeten lages det mektige kampmaskiner kalt «Titans». Det er opp til deg å redde disse kritiske ressursene i den evige krigen mot romvesnene. For en mektig Ultramarine er selvsagt flere millioner orker en utfordring, men problemene stanser ikke der.

Forskning på nye våpen har brakt planeten inn i de onde kaosgudenes årvåkne blikk. Deres makt er enorm, og grusomme demoner strømmer inn gjennom åpne portaler. Men det er ikke rå styrke som er kaos sitt største våpen. Deres korrupsjon siger inn over alt. De skaper konflikt og sår tvil mellom selv de nærmeste krigerbrødre.

Du kjemper ikke bare mot horder av fiender, men også mot svik og bedrag. Du må tvile på alt. Også deg selv. Kaos skyr ingen midler. Kaos har ingen ære.

Som på skinner

Slik får du spille en klassisk Warhammer 40, 000-historie i Space Marine. Den er kul og underholdende fra start til slutt. Uheldigvis inneholder den få overraskelser, og den gir deg ingen reelle valgmuligheter. Det eneste du kan velge er om du ønsker å høre på noen ekstra spredte lydopptak du finner underveis.

Disse gir deg et innblikk i livene til de vanlige arbeiderne på planeten, mens de opplever det grusomme angrepet, eller tankegangen bak forskningen som fikk så fatale konsekvenser. De er vel verdt å få med seg og gir et mye bredere bilde av situasjonen.

Alt av innhold og historie i Space Marine går på skinner. Du har ingen frihet til å velge hva kaptein Titus skal si eller hva han til enhver tid må gjøre for å vinne. Det finnes ingen sideoppdrag og ingenting som er valgfritt.

Din største fiende.

Dette er standard i mange actionspill, men jeg synes det er spesielt synd vi ikke får mer frihet i Space Marine. Spesielt synd fordi det hadde vært utrolig kult å utforske den fantastiske spillverdenen mye mer og kjempe i flere kamper som du valgte selv.

Det finnes også svært lite progresjon i enspillerdelen av spillet. Du skaffer deg ikke erfaringspoeng eller andre bonuser underveis, som du kan velge å oppgradere utstyr eller evner med.

Du finner i stedet lukkede kapsler som er programmert til å åpne seg når en Space Marine kommer nær dem. I disse får du nye våpen og du får oppgradert rustningen til beskyttelse eller forbedret din raseri-evne.

Viktige våpenvalg

Slik blir den eneste friheten du får i Space Marine hvilke våpen du skal bruke i neste utfordring. Før harde kamper kommer du som oftest over våpenlagre, som lar deg bytte mellom mange våpen med forskjellige egenskaper.

Du har bestandig med deg en pistol med uendelig ammunisjon, pluss en klassisk «Bolter» og fem granater. Du har også plass til å ha med deg to andre skytevåpen. Disse kan være former for rifler som er gode på avstand, automatgevær som gjør mye skade eller hagler som er gode på nært hold.

Du kan også velge mellom flere nærkampsvåpen, men velger du den mektige «Thunder Hammer», kan du kun bruke de to skytevåpnene du har med deg hele tiden. Det ligger mye taktikk i valget av våpen, fordi prøvelsene du møter er ofte veldig forskjellige. I de aller hardeste kampene er likevel den rå hammeren veldig god å ha. Derfor blir det lett til at du går gjennom store deler av spillet uten å kunne bruke de kuleste skytevåpnene.

Kongelig sikte.

Det er også verdt å merke seg at vanskelighetsgraden på utfordringene i Space Marine varierer vilt. Noen ganger er det kjempelett å slakte fiendene, mens andre ganger må du regne med å dø igjen og igjen før du finner en brukbar løsning.

Fleksibel flerspiller

Spillets historie er ikke veldig lang. Du kan spille den på ulike vanskelighetsgrader, som kanskje kan friste noen til å spille gjennom flere ganger, Men det er først og fremst opp til flerspillerdelen å skape ekstra dybde.

Her kan du spille lokalt mot venner og bekjente, eller på store servere fulle av ukjente villmenn. Du velger mellom å være en Space Marine eller en Chaos Space Marine i hver kamp. Spiller du lokalt kan du selv velge side og hvilket av de fem brettene som skal brukes. På de åpne serverne trekkes dette tilfeldig.

Det finnes to modi du kan kjempe i. Den ene dreier seg om kontroll av punkter. Jo flere punkter ditt lag kontrollerer, jo raskere tikker poengene inn. Førstemann til tusen vinner. I modus nummer to gjelder det å bli første lag til å drepe fiendene 41 ganger. I hvert modus er det maks åtte på hvert lag.

Kampene er ganske tradisjonelle, og du må ikke vente mange sekunder etter at døden inntreffer før du kan kaste deg inn i virvelvinden igjen. Det kuleste med flerspillerdelen er likevel progresjonen.

Skreddersy din Space Marine

Her tilegner du deg nemlig erfaringspoeng og låser opp nye våpen og evner etter hvert som du stiger i erfaringsnivå. Du får en stor slump poeng hvis du er på det vinnende laget, men også bonuser hvis du dreper mange fiender eller tar kontroll over kritiske punkter.

I hver kamp velger du mellom en av tre klasser. Du kan blant annet være «Tactical», som etter hvert får flest våpen å velge mellom. Disse er ganske lette våpen som automatgevær, rifler og hagler. Eller du kan være «Devastator». De lusker rundt med de tunge våpnene, som kraftige maskingevær. Eller du kan velge «Assault»-klassen, som lar deg bruke en råkul «Jump Pack» som du kan fly rundt med og lande på hodet til fienden før du denger løs med sverd, hammer eller øks.

Chaos Space Marine i flerspiller.

Etter hvert som du stiger i erfaringsnivå, det øverste er forresten 41, kan du tilpasse disse klassene som du selv ønsker. Både når det gjelder utvalget av våpen, men også gjennom spesielle evner. Slik føles kampene i starten kanskje noe urettferdige hvis du møter spillere som har mye bedre utstyr enn deg selv.

Noe av det kuleste flerspillerdelen har å by på er at den lar deg avgjøre hvordan din Space Marine, enten den er ond eller god, skal se ut. Etter nivå fire kan du gå inn på både små og store detaljer, og velge både farge og utforming. Prosessen gir mange muligheter og minner i stor grad om å male egne miniatyrfigurer.

Konklusjon

Warhammer 40, 000: Space Marine er et veldig underholdende og godt actionspill. Det utfordrer på ingen måte sjangeren, men byr på en sterk spillopplevelse uten særlige svakheter.

Jeg skulle ønske historien og innholdet i Space Marine gav spilleren mer frihet, for omgivelsen er virkelig fantastiske. Det hadde vært veldig gøy å kunne utforske mer av planeten på egenhånd, i stedet for å bli ledet etter nesen hele tiden. Kamp er uansett kjempemorsomt og flyter utrolig godt i spillet. Du bytter raskt mellom forskjellige skytevåpen og tar frem hammer og øks når det trengs.

Flerspillerdelen er også ganske god. Den hadde vært enda mer interessant om vi fikk flere typer kamper å velge mellom, og jeg er sikker på at det er ganske mange tusen der ute som håper det også blir mulig å spille som enten ork eller Eldar. Vi kan jo håpe.

En seier med bitter ettersmak.

Til slutt er det ikke annet å si at det å spille Space Marine er knallrått. Er du fan av actionspill eller Warhammer 40, 000 finnes det ingen gode grunner for ikke å prøve dette spillet. Den evige krigen venter på deg.

Siste fra forsiden