– Wii U ble offer for dårlig timing

Shigeru Miyamoto forklarer hvorfor konsollen ikke slo an som forventet.

Wiiu-spiele.com/Creative Commons

Nintendo var først ute med å annonsere sin utfordrer i en ny konsollgenerasjon, så tidlig som i 2011. Året etter kom den i salg.

Til tross for et helt års forsprang på konkurrentene Xbox One og PlayStation 4, har ikke Wii U solgt mer enn i overkant av ni millioner eksemplarer etter lansering. Antageligvis ikke helt hva Nintendo hadde sett for seg på forhånd. Konsollen har for lengst blitt tatt igjen av sine konkurrenter som etter rapportene har solgt henholdsvis rundt ti og tjue millioner.

Nå har generalen over alle Nintendo-generaler, Shigeru Miyamoto, forsøkt å gi en forklaring på hvorfor salget har gått så smått.

Den nesten alltid smilende Shigeru Myiamoto har forsøkt å forklare salgsproblemet til Wii U.
Nintendo

─ Dårlig timing

Det som gjør Wii U unik er den store kontrollen med en drøyt seks tommer stor berøringsskjerm i midten. Problemet var at berøringskjermer allerede hadde begynt å poppe opp over alt da Wii U kom på markedet, mener Myiamoto.

─ Nettbrett begynte å dukke opp på markedet, og utviklet seg veldig, veldig raskt. Dessverre førte det til at Wii U ble lansert i et tidsrom hvor særegenheten ikke var like sterk som da vi begynte utviklingen, sier Miyamoto i et intervju med National Public Radio.

─ Det som er spesielt med Nintendo er at vi alltid jobber hardt for å gjøre ting som føles unikt og annerledes. Noen ganger funker det, mens andre ganger går det ikke som vi håpet, fortsetter Miyamoto.

Nintendos Wii U hørtes lovende ut ved annonseringen, men har neppe ikke solgt som Nintendo forventet.

Satser på NX

Nå håper han at Nintendo skal lykkes med sin neste konsoll, som har fått kodenavnet NX.

─ Vi håper at vårt neste prosjekt skal bli en stor hit, sier Nintendo-legenden.

Vi vet nesten ingenting om NX på nåværende tidspunkt, og vi fikk heller ikke vite noe under årets E3-messe i Los Angeles i forrige uke. Nintendo var mer opptatt av å vise fram spill som kommer til Wii U og 3DS.

Under en pressekonferanse i mars ble det sagt at NX skal bli en dedikert spillkonsoll, og samtidig ble den beskrevet som «en ny maskinvare med et helt nytt konsept» av Nintendo-sjef Saturo Iwata. Ryktene skal ha det til at NX kan bli en Android-basert konsoll.

Selv om Wii U ikke har solgt all verdens, gikk Nintendo i overskudd i 2014. Håndholdte 3DS skal imidlertid ta størstedelen av æren for akkurat det, med over 50 millioner solgte konsoller.

Konsollens salgstall betyr nødvendigvis ikke at det ikke finnes gode spill til den. Vi har gitt gode karakterer til flere Wii U-spill, deriblant Pikmin 3, ZombieU, Super Mario 3D World, Bayonetta 2 og Mario Kart 8.

Siste fra forsiden