Will Wright vil vite alt om deg

Skaperen av The Sims vil gjøre overvåking til noe positivt.

Will Wright er en mann med lang erfaring som spillskaper. Han grunnla utviklerstudioet Maxis, og laget banebrytende spill som SimCity og The Sims, i tillegg til en bråte mindre kjente men fortsatt spennende simulatorspill. Nå jobber han med noe helt annet.

Wrights nyeste prosjekt heter HiveMind, og her virker det som han planlegger å forvandle noe av det «skumleste» med internett til forhåpentligvis ganske harmløs moro.

Meningen er nemlig at programmet skal spionere på deg, og finne ut alt det kan om livet ditt. Men i stedet for å gjøre dette for å for eksempel kunne gi deg «relevante» reklamer er meningen at HiveMind skal kunne tilby deg spillinnhold og informasjon skreddersydd for akkurat deg.

I en større artikkel om prosjektet på nettstedet VentureBeat trekker Wright frem hans egen bilinteresse som et eksempel. Han var tilfeldigvis innom et spisested en dag hvor en gruppe bilinteresserte samlet seg der for å snakke om gamle biler. Det viste seg at dette var noe de gjorde siste fredag i hver måned, men for Wright var det bare flaks at han stakk innom akkurat mens de holdt på.

Sosialt spillprosjekt fra The Sims-skaperen.

Med HiveMind håper han å skape et system som skal kunne registrere at han for eksempel er interessert i biler, og selv finne frem til hendelser som dette slik at han kan gjøres oppmerksom på dem.

Systemet skal også ha en spillkomponent hvor det skal være mulig å både samarbeide og spille på egenhånd, men detaljene om denne holder Wright fortsatt tett til brystet. Han skjønner at folk er kritiske til å dele informasjon om seg selv, men håper at de vil være villige til å gjøre det om resultatet er godt nok.

Den amerikanske spilldesigneren er ikke fremmed for ambisiøse prosjekter, og ikke alle blir like vellykket. Hans siste skikkelige spill var Spore, som etter mange års utvikling endte opp med å bli litt mindre spennende enn det vi hadde blitt forespeilet.

Siste fra forsiden