Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Årets ti beste spill på mobil og nettbrett

Vi runder av året med de beste av de beste.

1: Side 1
2: Side 2

Milkmaid of the Milky Way

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android (Steam)
Utvikler: Mattis Folkestad

Last ned Milkmaid of the Milky Way: iOS, Android. Pris: 38 - 44 kroner.

En ku under stjernehimmelen.

I dette norske spillet spiller man som Ruth, en budeie som bor i en fjellskrent i nærheten av en fjord. Stort mer norsk enn dette går det neppe ann å bli.

Det begynner imidlertid å skje rare ting, og et eventyr ikke veldig typisk for ei budeie startet. Historien er god og velskrevet, selv om det har noen punkter som ikke er like interessante.

I tillegg har spillet en nydelig pikselert stil, som blir støttet opp av flott musikk. Det er deilig stemningsfullt, og det både kjører og ser bra ut både på mobil og nettbrett.

Kanskje det var det at omgivelsene er litt kjente og kjære, men Milmaid of the Milky Way står uansett igjen som et av de mest minneverdige mobilspillene i 2017.

Book of Unwritten Tales 2

Et av de beste eventyrspillene, uavhengig av plattform.

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Fishlabs

Last ned Book of Unwritten Tales 2: iOS, Android. Pris: 46-55 kroner.

The Book of Unwritten Tales 2 er et av de aller beste eventyrspillene jeg har spilt. Det har jeg sagt mange ganger, også i den månedlige oppsummeringen min, og jeg sier det gjerne igjen.

Jeg elsker historien, figurene, humoren og nesten alt ved Book of Unwritten Tales 2. Det er så sjarmerende og vellaget at jeg har veldig lite negativt å si om spillet. Et litt lettere alternativ til mange andre spill på lista, og kanskje også ett som får deg til å flire innimellom.

Les også
Anmeldelse: Milkmaid of the Milky Way

Sunless Sea

Sjanger: Eventyr, strategi
System: iPad
Utvikler: Failbetter Games

Det er mye å lese, men det er en bra ting.

Last ned Sunless Sea: iOS. Pris: 109 kroner.

Det er et eller annet med hvordan Failbetter Games skriver og formidler historie i sine spill som er utrolig fascinerende.

De bygger verden, gir deg kjennskap og forhold til figurer i spillet og får deg til å bry deg på en måte mange andre kan lære noe av. Alt er spennende i Sunless Sea, og hver eneste interaksjon med en ny figur er noe å glede seg til.

Til tross for et kampsystem som, i hvert fall i starten, kan virke litt klønete og vanskelig, så er dette blant de aller best spillene til mobil i 2017.

Hvis du vil ha et dypere innblikk i hvordan spillet er, så kan du lese Bjartes spilldagbok her.

TypeShift

Alle bokstavene skal bli blå.
Zach Gage

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS, Android
Utvikler: Zach Gage

Last ned TypeShift: iOS, Android. Pris: Gratis.

TypeShift er et så typisk mobilspill som det går ann å få det. Du kan holde og spille spillet i en hånd, og du kan spille i 30 sekunder, eller 3 timer alt etter hva du måtte ønske.

Her skal du flytte opp eller ned på rader med bokstaver slik at de lager et ord. Når du greier dette, blir bokstavene blå. Målet er å få alle, eller i det minste flest mulig, av de brune bokstavene til å bli blå. Det høres enkelt ut, men du verden så vanskelig det er å finne alle kombinasjonene til tider.

Deilig tilfredsstillende, herlig enkelt og samtidig masse dybde. Et av årets soleklart beste mobilspill.

Tre spill som fortjener den siste plassen

Helt på tampen i desember kom det en rekke med spill som så definitivt hadde kjempet om en plass på denne lista.

Hvordan vet du det, spør du kanskje? Det er fordi Inside, oppfølgeren til Limbo, er et av de aller beste spillene jeg har spilt, noen gang.

Kjøp hele spillet for 75 kroner på iOS her. Du kan også teste starten på spillet gratis.

Det samme kan også sies om Fez, indiespillet fra 2012, som er vanskelig, mystisk og et fantastisk bra spill som nå har funnet veien til nettbrett og mobil. Hvis du ikke har spilt dette før, så må du rett og slett gjøre det.

Du kan laste det ned her til iOS, og det koster deg 55 kroner.

Og til slutt vil jeg også nevne Gorogoa, et gåtespill som kjennes ut som om du spiller gjennom et eventyr. Det er så vakkert, og så vellaget at det blåste meg nesten av banen. Nydelig spill som fortjener all den heder og ære det måtte få.

Du kan spille Gorogoa på iOS nå, mens en Android-versjon er på vei.

Vil du ha mer av årets beste spill?
Her ser du 14 skribenters personlige topplister fra 2017»

Her er redaksjonens oppsummering av de beste og mest skuffende spillene i 2017»

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden