Anmeldelse

Battlefield 3: Close Quarters

Når Battlefield danser tango med Call of Duty.

Close Quarters er den andre av totalt fem planlagte utvidelsespakker til Battlefield 3, og inngår som del av Premium-pakken mange kanskje allerede har gått til anskaffelse av.

Den forrige utgivelsen, Back to Karkand, var på mange måter en hyllest til legendariske Battlefield-kart ikledd Frostbite 2-motoren. Det var et frieri og en nærmest obligatorisk leveranse til et brukersamfunn som lenge hadde ytret ønske om å få et gjensyn med kjente områder. Med Close Quarters vender Battlefield tilbake den evinnelige kampen om å være kongen av skytespillsjangeren – og dette gjør de med å kjøre kniven rett i strupen på Call of Duty.

Angriper der det gjør mest vondt

Battlefield- og Call of Duty-serien har posisjonert seg som to av de hardest rivaliserende spillseriene om dagen. Til tross for at de begge er førstepersons skytespill satt i nåtid, har de sine særtrekk som gjør at de under overflaten skiller seg ganske markant fra hverandre. Der Battlefield i større grad har lagt opp til lagarbeid på store kart med militære kjøretøy, helikoptre og fly, byr Call of Duty-spillene på langt mer intime og intensive kamper mellom infanterister.

Begge disse to spillestilene har sin sjarm og appell, men med Close Quarters forsøker Battlefield og egle seg inn på Call of Duty-spillestilen. Tilleggspakken bærer tydelig preg av å være tilrettelagt de som tørster etter umiddelbar action – her har de skuddredde ingen plass å gjemme seg.

Som i den forrige tilleggspakken kommer også Close Quarters med nye «assignments» som igjen gir tilgang på nye våpen og utrustinger, men det er ikke dette som peker seg ut som det bærende elementet i denne pakken. Som navnet indikerer er det infanterikamper på små kart som står i fokus, noe som tilføyer Battlefield 3 en helt ny dimensjon.

Som sild i tønne

Close Quarters har to mer eller mindre nye moduser. «Conquest Domination» er på mange måter en avart av «Domination», bare at den er mer lik den tilsvarende modusen i Call of Duty. Spillerne kommer til live enten ved å starte ved en levende lagkamerat eller bli plassert på et tilfeldig punkt på kartet. Det tar også kort tid å ta over fiendens flagg. Alle som har spilt Call of Duty vil se likheten her, og Battlefield klarer langt på vei å oppnå den samme actionfylte spillbarheten.

Trange korridorer byr på flust av ildveksling.

Den andre nye modusen er også velkjent for bevandrede i sjangeren. I «Gun Master» rykker du opp og får bedre og bedre våpen etter hvert som du nedlegger fiender. Du starter med en vanlig pistol og oppgraderer for hver andre fiende du tar ut. Etter å ha gått gjennom rundt 15 våpen innenfor alle grener og disipliner, må du til slutt ta ut en person med kniven før du vinner hele runden. Dette er en morsom og avvekslende modus som implementeres med godt hell.

Det som virkelig er definerende for Close Quarters som utvidelsespakke, er de fire svært kompakte brettene pakken inneholder. Kvaliteten er gjennomgående god på disse, og de finner en fin balanse mellom å gi akkurat nok rom til å holde actionfesten i gang, og til å skape intense runder. De beste kartene er de som klarer å kombinere varierende lysforhold og avstander, samt at de utnytter det vertikale rommet i tillegg til det horisontale i sin design. «Scrapmetal» er et godt eksempel på dette. Det skal dog nevnes at selv om det nok er forsøkt å gjøre kartene så skalerbare som mulig, er det med færre enn 32 spillere at de er på sitt beste. Med 64 spillere samtidig blir det en eneste stor mølje der gjennomsnittlig levetid kryper ned på sekundnivå.

Puss støvet av børsa

En bieffekt med en tilleggspakke som Close Quarters er at du som spiller får begynne å bruke våpen som du vanligvis aldri ville hatt i arsenalet. Jeg bruker nær aldri hagle eller små maskinpistoler på store kart som «Caspian Border», men når fienden sjelden er mer enn ti meter unna geværløpet ditt, gjør de vei i vellinga. Dette er med på å gi et spill man gjerne har spilt i mange hundre timer vitalitet – og nettopp vitalitet er alfa omega for at slike spill skal klare å holde på brukerbasen sin over tid.

Slik ender det svært hyppig.

Isolert sett er Close Quarters viktigere for Battlefield 3 enn det Back to Karkand var. Hvis man i tillegg tar nostalgien ut av bildet, kan man også trygt si at det er en bedre tilleggspakke. Når det er sagt er det ingen hvem-som-helst de står opp mot, og en duell med Call of Duty på sistnevntes egen hjemmebane er vel ikke noe man går seirende ut av?

Det er noe småplukk som gjør at Call of Duty fremdeles hevder seg godt i ADHD-generasjonens gullalder. Når det kommer til purt, actionfylt gameplay kommer nok Battlefield litt til kort mot sin konkurrent. Gjenopplivingssystemet i Call of Duty er langt mer strømlineformet og følger en bedre algoritme enn i Battlefield. I Close Quarters kan det tilfeldige gjenopplivingssystemet plutselig slenge deg med trynet først rett i fiendens geværmunning – til stor frustrasjon. Jeg merker også at jeg føler at det er liten eller ingen motivasjon i å nedlegge flere fiender på rad, og selv om et slikt system kanskje skaper ubalanse, er det også et lite krydder i spillopplevelsen.

Konklusjon

Battlefield 3: Close Quarters er en god utvidelsespakke til fjorårets beste skytespill. Det krydrer spillopplevelsen ved å la spillerne få prøve noe som er forholdsvis nytt for serien. I tillegg til nye moduser, inneholder utvidelsen også fire nye, veldesignede kart.

Close Quarters klarer langt på vei å være en reell utfordrer til Call of Duty med tanke på å levere en intens og actionfylt spillopplevelse uten for mye dødtid. Det er likevel ikke like terpet på området som konkurrenten sin, men med sin flotte våpenfysikk og grafikk er det likevel en verdig konkurrent i kampen om spillernes oppmerksomhet.

Battlefield 3: Close Quarters kom i salg i butikk og digitalt i slutten av juni i år til PC, Playstation 3 og Xbox 360. Det kan kjøpes som en egen utvidelsespakke, men er også del av den fordelaktige Premium-pakken til Battlefield 3. Vi har testet spillet på PC, og beklager at ferieavvikling har gjort at anmeldelsen kommer noe sent.

Siste fra forsiden