Verdens helseorganisasjon - dataspillavhengighet

Dataspillavhengighet offisielt inkludert på WHOs liste over sykdommer

Illustrasjonsbilde.
Nintendo

I helgen stemte Verdens helseorganisasjon (WHO) frem en ny utgave av stiftelsens klassifisering av sykdommer og relaterte helseproblemer, og for første gang er dataspillavhengighet offisielt med på listen.

Medlemslandene i WHO var samlet i Geneve i helgen, for World Health Assembly.
WHO

Organisasjonens planer om å inkludere posten ble først kunngjort i fjor sommer, men det er først nå det altså er vedtatt. Den nye listen trer i kraft for alle medlemsland fra og med 1. januar 2022.

Les også: BT-kommentator mener dataspill og e-sport er idrettens fiende, uten gode argumenter »

På linje med avhengighet av pengespill

International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD-11) plasserer «Gaming disorder» under kategorien for lidelser forårsaket av avhengighetsskapende adferd.

Under denne kategorien finner vi også avhengighet av pengespill – gjerne kalt spilleavhengighet. De to lidelsene beskrives tilnærmet identisk, bortsett fra at oppføringen for dataspillavhengighet bytter ut ordet «gambling» med «gaming».

Begge preges, ifølge WHO, av nedsatt kontroll over hvor ofte man spiller og hvor lenge eller hvilken intensitet spillingen foregår med. Videre er prioritering av spill fremfor andre interesser og aktiviteter et kjennetegn på avhengighet, spesielt dersom spillingen fortsetter på tross at den fører til negative konsekvenser.

Misnøye i spillbransjen

Vedtaket har blitt mottatt med misnøye i deler av verdens spillbransje. I en felles uttalelse ba interessegrupper fra Europa, USA og flere andre land om at WHO ville foreta en revurdering av hvorvidt dataspillavhengighet skal inkluderes på listen.

– Verdens helseorganisasjon er en høyt aktet organisasjon og dens veiledning er nødt til å være basert på jevnlige, inkluderende og åpne undersøkelser som støttes av uavhengige eksperter. «Gaming disorder» er ikke basert på beviser som er tilstrekkelig robuste til å rettferdiggjøre at lidelsen inkluderes.

Les også: Fikk aha-opplevelse da hun endret holdning til sønnens spillinteresse »
Les også: Prins Harry mener Fortnite burde vært forbudt »

Siste fra forsiden