Feature

Disse nye indiespillene bør du prøve

Vi anbefaler alt fra klassisk plattformhopping til herlig eventyrmoro.

1: Side 1
2: Side 2

Det er lett å overse mindre utgivelser i det store havet av spill som kommer på markedet hver måned. Derfor forsøker vi jevnlig å samle sammen gode indiespill som vi vil anbefale at spillinteresserte tar en titt på. Denne gangen har vi funnet frem fire relativt ferske spillutgivelser for PC, og artikkelen bør inneholde noe for enhver smak.

Cave Story+

Cave Story+

Plattformspillet Cave Story er et av mange bevis på at mye av det beste her i livet er gratis. Spillet ble opprinnelig lansert som Doukutsu Monogatari, og var et enmannsprosjekt som tok den japanske indiespillutvikleren Pixel fem år å lage. Etter hvert fikk det en engelsk oversettelse, og gradvis ble det anerkjent som et av de beste 2D-plattformspillene tilgjengelig.

Cave Story+ er en kommersiell nyutgave av Cave Story. Spillmekanikken, kontrollene og nivåene er så godt som identiske med den gamle versjonen, mens presentasjonen har fått seg et ansiktsløft. Grafikken har blitt forbedret på en måte som er svært trofast mot den piksellerte originalgrafikken – som også er tilgjengelig i denne versjonen. På musikksiden har man hele tre valg: originalmusikken med herlig chip-musikk, et lydspor hvor man har tatt utgangspunkt i originalmusikken men brukt nye instrumenter og et lydspor med covermusikk hvor man har tatt seg større friheter.

I Cave Story våkner figuren din opp i et stort og omfattende hulesystem. Kort etter finner du en liten landsby befolket av noen søte småfolk, men her er det trøbbel på gang. Småfolkene blir nemlig kidnappet en etter en, av en ondsinnet professor og hans kumpaner. Din jobb blir etter hvert å finne ut hvorfor, og se om det er mulig å redde de stakkars folkene. Selv om Cave Story er et søtt spill, kan handlingen være overraskende mørk – og det er ikke gitt at utfallet blir lykkelig. Spillet har tre forskjellige avslutninger, og hvis du vil oppleve den optimale slutten må du virkelig jobbe for det.

Spillsnadder fra Japan.

Spillet foregår i en serie sammenkoblede huler, og minner litt om 2D-spillene i serier som Castlevania og Metroid. Selv om det er et plattformspill er det stort sett ikke selve plattformhoppingen som er i fokus, men kamp mot massevis av ulike fiender. Du finner en rekke forskjellige våpen underveis, som kan oppgraderes ved hjelp av oransje erfaringbokser sluppet av drepte fiender, og samlet gir de deg et svært variert arsenal hvor det er noe for enhver situasjon. Du lærer raskt at riktig våpen til riktig tid kan forvandle en tilsynelatende håpløs situasjon til noe langt mer håndterbart.

Det er vanskelig å forklare nøyaktig hvorfor Cave Story fungerer så godt. Det har noe av den magien som kun de aller beste spillene kan skilte med, og det er klart at en stor del av de fem årene spillet tok å lage ble brukt på finpuss og balansering for å få alt så perfekt som overhodet mulig. Resultatet er svært vanedannende og moro, og en genuin plattformklassiker. Det eneste jeg vil pirke på er noen dårlig plasserte lagrepunkter som gjør den siste delen av spillet et par hakk mer frustrerende enn den behøver å være, i alle fall om du velger å ikke gå for den letteste slutten.

Naturligvis er det umulig å komme bort fra at gratisutgaven av Cave Story gjør jobben akkurat like godt som den kommersielle versjonen, men selv satt jeg pris på den oppgraderte grafikken og musikken. Dessuten skal en faktisk ikke undervurdere verdien av ting som «Steam-achievements». Uansett om du velger å gå for originalen eller nyversjonen er det i alle fall én ting som er sikkert: Cave Story må du spille.

Du kan kjøpe Cave Story+ på Steam. Spillet er også ute på Wii.

Alien Zombie Megadeath.

Alien Zombie Megadeath

Les også
Investorpengene velter inn for Oculus Rift

Britiske PomPom Games er en veteran i indiescenen. Deres første spill, det Uridium-aktige romskytespillet Space Tripper, kom i 2001, og siden den tid har de laget mange kritikerroste og populære arkadespill. Alien Zombie Megadeath er deres nyeste utgivelse, og nok en gang viser britene at de har arkademoro i blodet.

I Alien Zombie Megadeath spiller du en astronaut under angrep av romzombier. Handlingen sees fra siden, og foregår på relativt små brett med flere nivåer. En måte å beskrive spillet på må være som en slags krysning av et plattformspill og et arenaskytespill i Geometry Wars-stil. Du angripes fra alle kanter, av flere typer romzombier som kommer i fastsatte angrepsmønstre, og må hoppe opp og ned på brettet mens du skyter dem i fillebiter.

Alien Zombie Megadeath er utfordrende fra første stund, og vanskelighetsgraden fungerer nærmest perfekt. Jo bedre du blir, jo større blir også utfordringene du møter. Samtidig kan du hele tiden gå tilbake til brett du har fullført tidligere for å gjøre det bedre der, og dermed få en skikkelig følelse av å ha utviklet deg. Kontrollsystemet fungerer dessuten glimrende, noe som er helt nødvendig i et spill hvor raske og nøyaktige bevegelser er i fokus.

Fiendene ser egentlig ikke mye ut som zombier.

Spillets struktur er også svært god. I starten trenger du ikke å bry deg om mer enn å kvitte deg med fiendene, og du låser raskt opp en bråte brett som kan spilles. Dermed kan du også hoppe over brett hvis du sliter. Men etter hvert blir det vanskeligere. Du trenger nemlig medaljer for å komme videre, og hvert brett gir maksimalt tre medaljer. Disse får du for å oppnå visse ting, som spesifikke poengsummer eller drepe en viss mengde fiender.

Dermed begynner du gradvis å spille mer og mer effektivt, og bli flinkere og flinkere til å utnytte deg av mekanismer som hjelper deg å få mer poeng. Dette tilfører opplevelsen ekstra dybde, og det er veldig tilfredsstillende å endelig ta en medalje etter å ha kjempet lenge for å få den.

Alien Zombie Megadeath er et godt, gammeldags arkadespill med sin egen unike vri. Det er vanedannende og intenst, og byr dessuten på overraskende mye variasjon underveis. Jeg vet ikke hvordan salgstallene er, men det ser absolutt ikke ut til at dette flotte spillet har fått den oppmerksomheten det fortjener. Jeg vil i alle fall varmt anbefale det til alle gamere med sans for action.

Du kan kjøpe Alien Zombie Megadeath på Steam.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden