– I fremtiden er spillmaskinen inni TV-en

Paradox-sjefen tror neste konsollrunde er den siste tradisjonelle.

HÄRINGE (Gamer.no): Fredrik Wester, direktør og selverklært Lord Protector of the Realm for svenske Paradox, er en uttalt type. For noen år tilbake barberte han hodet, slik han lovte om Victoria 2 tjente penger, og han har tidligere forklart at de ikke trenger spillbutikker lenger.

Fredrik Wester, direktør for Paradox Interactive. (Foto: Paradox)

Under en åpnende pressekonferanse på Paradox' årlige tilstelning utenfor Stockholm, kunne han erklære at 97 prosent av inntjeningen deres skjer over Internett. Den skyldes i all hovedsak Windows-spill, som er det svenske selskapets spesialitet, og han ytret en klar skepsis til dagens konsoller.

– Konsollgenerasjonen som kommer neste år, eller året etter, blir den siste i sin tradisjonelle form. Etter det kommer TV-er til å få integrerte prosessorer og støtte streaming. Det er punktet hvor vi for alvor satser på konsollmarkedet, fordi det kommer til å bli mer likt det åpne PC-markedet, forklarte Wester til de oppmøtte.

I vekst

Dette utsagnet kom etter at spillsjefen gjorde rede for hvorvidt de hadde holdt lovnadene fra fjorårets Paradox-arrangement i New York i fjor eller ikke. Da sa han at de skulle utgi 16 spill til fem plattformer, forbedre kvalitetssikringen sin, satse mer på nettspill og fortsette veksten sin i 2011.

Den eneste de holdt var sistnevnte: selskapet kunne nyte 250 prosent høyere salg enn året før. En del av det skyldes storsuksessen Magicka, som har solgt i over 1,3 millioner eksemplarer og hele 4 millioner utgaver av nedlastbart innhold.

Vil løfte indiespill

I tiden fremover kommer den kombinerte utvikleren og utgiveren til å satse mer på nettspilling, men det betyr ikke nødvendigvis flerspiller. Wester forklarer blant annet at de har lyst til å se på bedre integrering av enspillerdeler med tjenester på Internett, og tilby en bedre opplevelse uten å stille krav om at du må være på nettet for å spille. Kopisperrer tar de fortsatt avstand fra.

Magicka er en av årsakene til at Paradox vokser noe voldsomt.

Derfor har de et par nye tiltak for året. Et av dem er en indierugekasse, hvor uavhengige spillutviklere med idéer kan komme og få hjelp av Paradox til å utvikle en prototype og utbrodere konseptet sitt. Etter tre måneder skal selskapet ta stilling til om de ønsker å fortsette utviklingen eller ikke. Hvis de ikke gjør det, skal de sette dem i kontakt med andre aktører.

Samtidig oppretter de to nye spillstudio, Paradox North og Paradox South. Førstnevnte skal utelukkende jobbe med nettspill, selv om de ikke har annonsert noen enda. Sistnevnte har foreløpig ingen offisielle planer.

Så får vi håpe for Westers del at han treffer blinken i større grad med årets lovnader.

– Vi har hatt noen turbulente utgivelser. Jeg skal være den første til å innrømme at mine lovnader fra i fjor var like tomme som spådommene til Michael Pachter, humrer han uhøytidelig. Nevnte er en velkjent amerikansk spillanalytiker.

Les også
Jazzpunk måler «vitser per minutt»

Les også: Omskriv historien som Napoleon
Les også: Blir dette Dungeon Keeper med dverger?
Les også: Ny vampyrutvidelse til Magicka

Merk: Bildet i toppen er av Sonys PlayStation TV, som de annonserte på E3 i fjor.

Reise og opphold til dette pressearrangementet i Stockholm er betalt av Paradox.

Siste fra forsiden