– Ingen videospill har fortalt en virkelig god historie

David Jaffe synes utviklere burde fokusere på selve spillet.

David Jaffe tilhører den mer ukonvensjonelle delen av spillbransjen. Som produsent har han utformet de kritikerroste God of War- og Twisted Metal-seriene, som spillpersonlighet har han markert seg som en frittalende fyr. «Faen ta Halo!» lød en av uttalelsene hans for noen år siden, og han kalte nylig en kritisk journalist en «Fucking stupid, poorly educated dick».

Skyrim gjør historiefortelling riktig, ifølge Jaffe.

Det pleier likevel å være et poeng blant all bannskapen, som da han deltok på DICE-messen som nettopp gikk av stabelen i Las Vegas. Der tok han et oppgjør med historiefokuserte spill på sitt sedvanlige vis, etter hva Gamasutra forteller.

– Hvis du har noe inni deg som er så mektig, hvorfor i helvete velger du det mediet som historisk sett har vært dårligst til å uttrykke filosofi og historie, spurte Jaffe retorisk under et foredag, etter å ha hørt spillskapere som satt på mektige historier, idéer og filosofier.

– Å lage spill med et hovedfokus på narrativ og historiefortelling er en dårlig idé og sløsing av tid og penger. Jeg tror det har hindret videospillenes utvikling.

Skyrim bra, Batman dårlig

Spillskaperen mener at The Elder Scrolls V: Skyrim er et glimrende eksempel på hvordan man bør fortelle historier i spill, fordi handlingen er så engasjerende at spilleren til syvende og sist lager sin egen historie. Batman: Arkham City skal derimot ha noen sekvenser Jaffe ikke setter pris på, selv om han elsket spillet i sin helhet.

Twisted Metal får neppe mye historiefortelling.

I starten av spillet blir Batmans alter ego, Bruce Wayne, fanget og bragt i håndjern til et fengsel. Det gjør at spilleren kun kan traske rundt og observere omgivelsene, og bli slått uten å kunne slå tilbake. Dette mente han var en åpenbar designmessig svikt, til tross for at scenen kun er noen minutter lang.

– Det er ingen ordentlige eksempler på at noen har flettet historie og følelser inn i spill med virkelig suksess, erklærer den frittalende spillskaperen.

Han presiserer likevel at han ikke ønsker seg tilbake til Atari 2600-tiden, da spillene hadde et abstrakt utseende. Han synes det er viktig at spill er tilknyttet sterke merkevarer, fordi det gjør det lettere å relatere til produktet. Men det er spillet som bør stå i sentrum, mener han.

I går ble det klart at David Jaffe forlater Eat Sleep Play, studioet han stiftet med en gjeng bransjeveteraner. De har jobbet med Twisted Metal, som utgis den 7. mars, og det er ikke klart hva den rappkjeftede produsenten tenker å gjøre fremover.

Siste fra forsiden