Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Denne måneden kan vi presentere alt fra rugby til godteri-spisende frosker.

1: Side 1
2: Side 2

Vi er inne i april måned, og for de studerende blant oss, er eksamenstiden skremmende nær. Om noen få uker dukker gjenkjennelige datoer opp på melkekartongene, lesesalene blir fulle stadig tidligere på morgenen, og energidrikksalget øker kraftig. I slike perioder er mobilspill gull verdt for å få roet sinnet fra tid til annen. Heldigvis har det dukket opp en mengde gode Android-spill de siste ukene. Vi har valgt ut ti av dem, til glede for både studenter og andre.

Pipe World

Sjanger: Hjernetrim
Pris: Gratis prøveversjon, 6,71 kr for fullversjon
Type: Android (testet)
Utvikler: Garrok
Last ned prøveversjonen her

Bildetekst: Ingen lekkasjer her!

Gode, gamle Pipe Mania er et av de mest vanedannende hjernetrimspillene jeg kan tenke meg. Prinsippet er enkelt: Du har en kran, som om kort tid vil åpnes, og et avløp, men ingen rør. Du blir gitt ett og ett ledd av gangen, og kan ikke velge hvilken type du vil ha. Hvis du ikke har koblet alt sammen innen tiden går ut, inntreffer enhver huseiers verste mareritt: Lekkasje. Kombinasjonen av tidspress, puslespill og utallige muligheter kunne oppsluke meg i timevis som barn. Det har ikke endret seg.

Utvikleren Garrok har gjort oss den tjeneste å lage en moderne versjon av spillet, uten særlige endringer utover utseende og tilpasning til mobil. Akkurat denne gangen er mangelen på nyvinning en fordel. Pipe World fanger opplevelsen fra Pipe Mania svært bra. Denne klassikeren anbefales varmt, og vil stå igjen som en av årets største gjenoppdagelser i min bok. Gratisversjonen inneholder tyve brett, og betaler du noen kroner ekstra, får du seksti nivåer å bryne deg på.

Dungeon Village

Idylliske omgivelser for garvede krigere.

Sjanger: Bysimulator
Pris: Gratis prøveversjon, 26,99 kr for fullversjon
Type: Android (testet)
Utvikler: Kairosoft
Last ned prøveversjonen her

Kairosoft har tidligere gjort suksess med blant annet Game Dev Story, og nyutgivelsen Dungeon Village har også blitt populær. Denne gangen får vi i oppdrag å bygge opp en middelaldersk landsby. Som borgermester har du ansvar for å tiltrekke deg flest mulig helter, siden disse ikke bare er kjekke å ha, men også legger igjen mye penger. Disse heltene er ettertraktede, derfor gjelder det å gjøre landsbyen din så attraktiv som mulig, så de ikke slår seg ned et annet sted.

Spillet minner mye om det store utvalget av andre bysimulatorer på mobilmarkedet, men har sitt særpreg i kombinasjonen av bysimulering og fantasy-eventyr. Du tar ikke selv del i disse, men når muligheten til å utforske huler, drepe monstre og lignende dukker opp, betaler du heltene i byen din for å ordne opp. Disse bringer tilbake utstyr som du kan selge i butikkene dine, og dermed tjene mer penger. Du kan også smøre dem ved å gi dem utstyr i gave – temmelig festlig, siden de tross alt har skaffet det til veie selv.

Oppgavene er godt balansert. I tillegg til å sende helter ut på oppdrag, er du avhengig av alt fra stadig å utvide servicetilbudet i form av butikker og vertshus, til å holde arrangementer og festivaler. Når heltene dine begynner å like seg godt nok, kan de bestemme seg for å flytte inn, hvis du har ledige boliger. Jevnt over er det mer enn nok å gjøre, og du må planlegge fremover for å få pengene til å strekke til. Jeg satt likevel aldri fast; vanskelighetsgraden kunne nok vært litt høyere, men det kan jeg tilgi. Dungeon Village er utrolig sjarmerende, fullstendig oppslukende og særdeles godt gjennomført.

Les også
Podkast: Spillskurkene som nekter å forbli døde

Thief Lupin!

På kjeltringtokt i pyramider og gamle slott.

Sjanger: Plattform
Pris: Gratis
Type: Android (testet), iPhone
Utvikler: Bluewind
Last ned spillet her

Det dukker opp stadig flere «løpespill» for tiden, og Thief Lupin! klarer å forlate malen ved å bringe inn større variasjon i kontrollsystemet. Den lille, elegant kledde tyven har som hobby å infiltrere gamle slott, pyramider og andre bygninger hvor man kan forvente å finne ting av verdi. Tyverisikringen er naturligvis av den mer brutale typen, og Lupin må bruke alt han har av akrobatiske egenskaper for å komme ut igjen i live.

Som i vanlige «løpespill» har vi ikke mulighet til å styre retningen spillfiguren beveger seg i, med noen få unntak. Men for hvert brett endrer spillmekanikken seg, avhengig av hva slags hindringer vi møter. Som oftest er dette variasjoner av den typiske «trykk for å hoppe»-stilen, men til tider får vi muligheten til å fly, lage ruter på forhånd, eller rett og slett bare stoppe bevegelsen noen sekunder.

Thief Lupin! er et forfriskende spill i en sjanger som ellers lider av mange blåkopier. Nivåutformingen skaper en viss nostalgi, og minner litt om gamle klassikere som Ice Climber, uten sammenligning av gameplay for øvrig. Spillet kan dessverre oppleves litt ensformig på tross av den store variasjonen i kontrollsystemet, men det er likevel mange timers underholdning å hente.

Angry Birds Space

Spilling hadde vært kjedelig uten Isaac Newton.

Sjanger: Hjernetrim
Pris: Gratis
Type: Android (testet), iPhone, iPad, Windows, OS X
Utvikler: Rovio Mobile
Last ned spillet her

Angry Birds har dukket opp i alle mulige rare fasonger de siste årene, og denne gangen går turen til verdensrommet. Selv var jeg egentlig litt lei av de små sinnataggene, og var litt i tvil om utvikleren ville klare å bringe så mye nytt til bordet. Der tok jeg feil. Astronautversjonen er enkelt og greit vanvittig morsom. Den utstrakte bruken av gravitasjon rundt asteroider og andre himmellegemer tilfører spillet akkurat så mye nytt det trenger for å engasjere meg igjen.

Alt i alt fungerer spillet slik det alltid har gjort. Du får et utvalg fugler, en sprettert og en mengde griser som skal kverkes. Fugletypene er de samme som før. Den eneste forskjellen er nettopp det at vi er i verdensrommet, med morsomme følger for banene. Flere ganger er grisene plassert på baksiden av asteroider, med den følge at du må sende fuglene dine i satellittbane for å treffe dem. Andre ganger er gravitasjonsfeltene fra flere himmellegemer koblet sammen, med temmelig absurde følger for retningen «prosjektilet» tar.

Denne ene endringen fører til at du må tenke helt nytt når du planlegger brettene, og selv om spillet ellers er likt, føles det som noe helt nytt. Det ble mye humring da jeg fikk se utfallene av forskjellige forsøk, og det var vanskelig å legge spillet fra seg. Den festlige stemningen fra de andre spillene er beholdt, og gjennomføringen er som vanlig solid. Spør du meg, er dette det beste Angry Birds-spillet så langt, og må prøves dersom du har likt de tidligere versjonene.

Another World

Her er ikke alt som det skal være.

Sjanger: Plattform
Pris: 30,11 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: DotEmu
Kan kjøpes her

Another World, også kjent som Out of This World, er kjent som et av de mer innovative plattformspillene fra tidlig nittitall, særlig med tanke på fortellerstil og grafiske effekter. DotEmu har gitt ut en HD-versjon av spillet for mobile plattformer, og resultatet er absolutt å anbefale.

Historien er på mange måter lagervare. Hovedpersonen, en fysiker med navnet Lester, forsøker å rekonstruere universets tilblivelse ved hjelp av en partikkelakselerator. Dette går helt galt, og vi befinner oss plutselig i en annen verden, hvor alt og alle ser ut til å være ute etter ham. Derfra handler det om å overleve, og spillet arter seg som en relativt typisk plattformskyter, om enn med en litt spesiell fortellerstil.

DotEmus versjon fungerer i all hovedsak veldig bra, og ser kjempeflott ut. Det eneste jeg har å utsette er at kontrollene til tider kan være litt unøyaktige, men du har muligheten til å bytte mellom en tradisjonell «gamepad-etterligning» og en mer moderne variant basert på gester. Alt i alt er dette veldig godt gjennomført, og bør prøves.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden