Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Denne gangen byr vi på alt fra norsk flerspillerløping til japansk byplanlegging.

1: Side 1
2: Side 2

Save the Puppies

Spis pølser, bli lang.

Sjanger: Gåteløsning
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: HandyGames
Last ned her

I denne sjarmerende tittelen fra Handygames spiller vi en hundemor som av en eller annen grunn har blitt frastjålet valpene sine. Disse er forsåvidt ikke så vanskelige å få øye på, men hunden vi styrer er ikke i stand til å hoppe. I tillegg kan hun kun snu seg nitti grader av gangen. Med et såpass begrenset manøvreringspotensiale, blir utfordringen brått større.

Som hunder flest er hovedpersonen glad i pølser. De fleste artsfrender jeg kjenner til legger på seg i bredden av disse, men vår helt strekker seg i stedet i lengden. Etter mange nok pølser er hun derfor i stand til å bruke seg selv som «bro» i enkelte situasjoner. I tillegg kan vi skyve bokser, skremme katter og tråkke på halen til andre hunder, slik at de våkner og flytter hodet. Løsningene på brettene er ofte både fantasifulle og komiske.

I tillegg til å finne selve løsningene, er det et poeng å bruke færrest mulig skritt. Dette påvirker poengsummen for hvert brett, og dessverre også hvor lenge du får spille før du må ta pause. Du begynner nemlig med et visst antall når du laster ned spillet, og disse lades ikke opp igjen mellom hvert brett, men med faste mellomrom. Når du er tom for dem, har du valget mellom å vente noen timer, eller å kjøpe flere skritt for penger. Dette ødelegger en del for opplevelsen, og setter en kjedelig stopper for et spill som ellers oser av kreativitet og sjarme.

Granny Smith

En stokk kan ha mange bruksområder.

Sjanger: Plattform
Pris: 6,20 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Mediocre
Kan kjøpes her

Spreke bestemødre finnes det mange av, og Granny Smith er ikke et unntak. Eplehagen hennes er nemlig under angrep, noe man ikke bør finne seg i. Hun setter derfor etter epletyven i full fart – med rulleskøyter og stokk. Resultatet er et løpespill med saltomortaler og glidebaner, hvor vi bruker stokken som «trinse».

Dette spillet er fullspekket av humor, og også nokså utfordrende. Det gjelder å finne den optimale ruten gjennom hindre og bygninger, beregne hoppene riktig, og ikke minst å lande på bena. Smith er heldigvis en nokså robust kvinne, og tåler greit å smadre seg gjennom en vegg eller to. Mageplask går også helt greit, men dette fører til tap av både tid og poeng. Når du er ferdig med brettet, får du se et opptak av prestasjonene dine, som video med en klassisk sepia-effekt.

Etter hvert låser du også opp andre figurer, med andre egenskaper. Banene er varierte, og i all hovedsak godt utformet. Spillet er godt egnet til å bringe frem latteren; her er det umulig å ikke komme i absurde situasjoner. Dessverre kan vanskelighetsgraden være litt ujevn, og ofte noe lav. Likevel er det mer enn utfordrende nok å plukke opp alle bonusgjenstander på hver bane, og den humoristiske tonen bidrar til å skape en lettsindig og hyggelig plattformopplevelse.

Bombshells: Hell's Belles

Break! Break! Break!

Sjanger: Action
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Glu Mobile
Last ned her

Selv om akselerometer-kontrollerte mobilspill var fascinerende da de først dukket opp, har jeg aldri helt fått sansen for dem. Kontrollene blir gjerne for sensitive eller for trege, og det er som regel vanskelig å kalibrere dette ordentlig. Flysimulatoren Bombshells lider også litt under dette, men fungerer likevel bra.

I stedet for høy hastighet og raske manøvrer, styrer man her et fly som er i stand til å holde seg i luften også i nokså lave hastigheter. Dette kan for eksempel utnyttes ved å bremse ned mens man flyr mot fiender, for å få plassert inn flest mulig skudd før man må snu. I tillegg til å ta ut andre fly, ubåter og lignende, dukker det opp ressurser og bonuser som man kan plukke opp underveis. Jevnt over fungerer flyvingen bra, vel å merke med litt tilvenning.

Selv om manøvreringen er nokså enkel, blir spillet fort vanskeligere, med tøffere og flere fiender. I tillegg er det viktig å bruke rett type våpen til rett type fiende. Her er det lagt opp til mikrotransaksjoner for å kjøpe oppgraderinger, men man klarer seg også med ressursene man tjener opp under oppdragene. Alt i alt er dette en vellykket arkadesimulator, og absolutt verdt en titt.

Total War Battles: Shogun

Slag under oppseiling.

Sjanger: Strategi
Pris: 29 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: SEGA
Kan kjøpes her

Mobilutgaven av Total War: Shogun ble utgitt til iOS tidligere i år, og er endelig ute for Android. Spillet fokuserer utelukkende på kamp og basebygging, men til gjengjeld gjøres dette svært bra. Det er gjort mange tilpasninger for å gjøre spillet egnet til mobiltelefon, deriblant et nokså enkelt manøvreringssystem for tropper. Dette dummer likevel ikke spillet ned – snarere tvert imot.

SEGA har klart å treffe en balanse mellom dybde og lettfattelighet som egner seg godt til mobilt format. For eksempel kan tropper bare bevege seg rett mot fienden, eller skifte «fil» ved å bevege seg diagonalt. Plasseringen av ulike typer enheter i forhold til hverandre er likevel viktig. Denne begrensningen fører derfor til at man må planlegge endel for at angrepet skal utarte seg slik man har planlagt. I tillegg må de forskjellige typene bygninger være korrekt sammensatt for å fungere. Det kreves at man tenker før man handler, og forenklingene i spillsystemene fører derfor til økt dybde, og ikke nødvendigvis det motsatte.

I tillegg til enspillerkampanjen og «skirmish»-modus er det mulighet for lokal tospiller med delt skjerm. Hver spiller får da sitt brukergrensersnitt på hver sin side av skjermen, og kartet ses rett ovenfra i stedet for isometrisk. Dette egner seg nok bedre på et nettbrett enn på en liten mobil. Jeg skulle gjerne ha sett mulighet for å spille mot andre på nett; det er tross alt mer enn ett eksempel på velfungerende onlinemodus blant denne månedens spill. Men uansett er det timevis med solounderholdning av høy standard å hente, og det til en svært sympatisk pris.

Letters from Nowhere 2

Her er det bare å ta på seg brillene.

Sjanger: Gåteløsning
Pris: Gratis for prøveversjon, 30 kr for å låse opp alt innhold
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: G5 Entertainment
Last ned her

Spill hvor du skal finne gjenstander i et bilde har eksistert lenge, både digitalt og på papir. Letters from Nowhere 2 består hovedsakelig av slike oppdrag, krydret med forskjellige minispill og en nokså standard spøkelseshistorie. Utfordringene minner om dem man finner i enkelte pek-ogklikk-spill, men uten noen form for utforskning av omgivelser.

De forskjellige oppdragene er godt utformet, og det er lett å glemme bort tiden mens man sitter og leter etter gjenstandene man skal finne. Til tider kan de være litt vanskelige å få øye på, særlig på en liten mobilskjerm, men man får heldigvis tilgang til hint med jevne mellomrom. Man får utmerkelser for å klare seg uten disse, og for prestasjoner som å finne alt av ekstragjenstander som befinner seg i alle brett.

Selv om et spill kun bestående av leteoppdrag av denne typen kan bli litt ensformig, kan jeg ikke annet enn å like Letters from Nowhere 2. Spillet rendyrker en type oppdrag, og gjennomfører dem godt. Dette er et kjempefint spill å trekke frem når man ønsker tidsfordriv uten action-fokus.

Bombshells: Hell's Belles, Total War Battles: Shogun og Letters from Nowhere 2 ble testet på Samsung Galaxy SII. Resten ble testet på LG Optimus 3D.

Les også:Månedens anbefalte Android-spill (august)
Les også: Månedens anbefalte Android-spill (juli)

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden