Feature

Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill

Ta fotballdrømmen til topps eller reis på et magisk eventyr.

1: Side 1
2: Side 2

Det begynner å bli lyst ute nå, og fuglekvitringen utenfor gluggene vitner om at vi går en varmere tid i møte. Apropos fuglekvitter: Min kjære kollega Kristoffer maktet å snappe opp Angry Birds Space rett foran nesa på meg i sin månedlige Android-artikkel, så om du er på jakt etter en anbefaling av fugler i verdensrommet foreslår jeg at du vender snuten mot hans nyeste anbefalingstekst.

Som vanlig har jeg prøvd å anbefale noe for enhver smak. Denne måneden anbefales blant annet innfløkte gåtespill, nostalgiinduserende kjørespill, en gremmende vanskelig skytespill, og et herlig gjennsyn med et fantastisk musikkspill.

Swordigo.

Swordigo

Sjanger: Eventyr/plattform Pris: 14 kr Type: Universell Utvikler: Touch FooKan kjøpes her

«Before you go, take this sword. It’s dangerous to go unarmed.» Ordene veller ut av den første oppdragsgiveren, og man skjønner allerede her hva slags opplevelse dette blir. Swordigo benytter seg skamløst av hurver med kjennetegn fra Zelda-serien, men klarer likevel å mane frem sin egen identitet i løpet av spillets gang – på både godt og vondt.

Swordigo er et sideskrollende hugg-og-slå-spill hvor du skal lede en unggutt ut på eventyr. I første omgang er målet å finne et legendarisk sverd, og selv om det utvikler seg videre derifra er det ikke snakk om en særlig engasjerende historie. Men så er det ikke historien som er det viktige heller.

Swordigo-trailer.

Der Swordigo virkelig skinner er i utforskingen av det todimensjonale eventyrlandet. Et mengde gode og utfordrende plattformingnivåer, spennende sjefskamper, et enkelt nivåsystem og mange skjulte skatter bidrar til å holde spilleren fengslet. Dessverre er selve sverdkampmekanikken heller halvgjort, og det føles betydelig bedre å bruke de fire magiformlene for å knerte fiendene.

Det er ikke akkurat pent å se på de pastellfargede omgivelsene og figurene – det minner om den haltende PlayStation-æraen på midten av nittitallet. Heldigvis er det lett å overse grafikken og heller fokusere på utforskingen, og med et enkelt og funksjonelt kontrolloppsett er opplevelsen verdt å få med seg.

New Star Soccer.

New Star Soccer

Sjanger: Sport Pris: Gratis (7 kr for å låse opp karrieremodus) Type: Universell og Android Utvikler: New Star GamesKan lastes ned her

Les også
– SimCity er ikke avhengig av nettet

Selv om den forjettede Football Manager-serien i mange år har oppfylt mang en ungguttdrøm om å lede favorittlaget til toppen av tabellen har jeg alltid ønsket meg muligheten til å se den andre siden av mynten. Hvordan er det egentlig å være en fotballspiller? I New Star Soccer får du muligheten til å oppleve nettopp dette.

Det å starte fra en beskjeden begynnelse og nå helt opp til stjernetoppen krever mye. Valutaen her er stjernemynter, og du lønnes etter kontrakt. For å tilfredsstille fansen, treneren og laget må du trene flittig, tiltrekke deg luksuriøse sponsoravtaler, og ikke minst: du må spille en knallsterk kamp når det virkelig gjelder.

New Star Soccer.

Mye av moroa med New Star Soccer er hvordan de håndterer kampene. En jevn tekststrøm forteller deg hvordan kampen utarter seg, og du får ta kontroll over spilleren din når muligheten byr seg. Enten får du ta en pasning, et frispark, gålle eller kapre ballen fra motstanderen. Ballkontrollen krever faktisk litt ferdigheter, og om du ikke passer på kan du ende opp med å skru ballen langt utenfor mål.

Tilfredsstillelsen når du sniker ballen inn i buret er overraskende sterk, og når fansen, treneren og laget digger deg etter en iherdig kamp føler du deg som kongen. Det er likevel kampforberedelsene og livsvalgene som holder deg gående, og når du til slutt sitter der etter å ha brukt timevis på å heve stjernestatusen og får drømmekontrakten fra yndlingsklubben i fanget, ja da blir det liv i stua.

Final Freeway 2R.

Final Freeway 2R

Sjanger: Racing Pris: 7 kr Type: Universell Utvikler: NEWTYPE K.K.Kan kjøpes her

Store deler av mine første spillår ble tilbrakt klistret foran det som nå er en PC fra steinalderen. Du vet, på den tiden da 256 farger var et privilegium i stedet for en selvfølge. Out Run var en storfavoritt, med valgbare fargerike kjøreruter, glimrende musikk og en unik kjørefølelse.

Final Freeway 2R er i bunn og grunn en ny klone av det klassiske bilspillet. Den samme kvasi-3D-grafikken preger kjørebanene, og kjørefølelsen er utrolig lik. Klonen makter likevel å by på noen nyvinninger og et plethora av kontrollmuligheter som egner seg perfekt for mobilplattformen.

Final Freeway 2R-trailer.

Du suser sikksakk gjennom trafikken i varierte miljø i en cabrioliet med en blond og smekker sidepartner. I god gammel arkadestil racer du hele tiden mot klokken, og får mer tide når du når sjekkpunkter. Nytt i klonen er inklusjonen av en innpåsliten rival som kniver om å ta deg igjen, noe som gir kjøredynamikken en ny vri.

Musikken er dessverre ikke på nivå med inspirasjonskilden, men du kan mate inn dine egne favorittlåter fra musikkbiblioteket. Kontrollmulighetene er mange og gode, selv foretrekker jeg å ha rattet på venstresiden og gasspedalen på høyresiden. Kjørefølelsen er også glimrende, det er en fryd å kjøre gjennom de mange valgbare veiene. Alt i alt er Final Freeway 2R en glimrende hyllest til en svunnen arkadeklassiker.

Bug Princess 2.

Bug Princess 2

Sjanger: Arkade/skytespill Pris: 49 kr Type: iPhone Utvikler: CAVEKan kjøpes her

Knapt en måned etter at jeg anbefalte DoDonPachi Blissful Death slår ringrevene i CAVE til med nok en kulehelvete-skytter. Denne gangen er det en oppfølger til det insektsinspirerte Bug Princess som byr på en strabasiøs men underholdende opplevelse.

Det har aldri handlet om presisjonsskyting i de mange CAVE-skytespillene. Nei, som vanlig pumper det lille skipet ditt pumper ut kuler i hytt og gevær, og med et par styrkeoppgraderinger dekkes skjermen lett av seg selv. I stedet er det manøvreringen mellom kuleregnet og valg av våpen som står for utfordringen. Du veksler nemlig mellom det konsentrerte laservåpenet og det mer spredende skuddvåpenet i ulike situasjoner.

Bug Princess 2.

Som vanlig fungerer styringen uproblematisk, med en-til-en-berøringskontroll over det lille skipet. Pent er det også, med godt animerte insektsinspirerte fiender og gigantiske krevende sjefskamper, men jeg hadde ønsket at CAVE kjørte på med en litt høyere oppløsning.

Spillet skilter med fem fargerike og varierte baner, to ikke fullt så varierte figurer å velge mellom, en poengsankemodus og fire vanskelighetsmodi. Som vanlig påpekes det at det «riktige» er å lede skipet gjennom helvettesgraden, men om du som meg føler for å ta det litt mer med ro er «normal» eller «hard» veien å gå.

Light the Flower.

Light the Flower

Sjanger: Puzzle Pris: 7 kr Type: Universell Utvikler: TribeFlame.Kan kjøpes her

Det er sjelden en spilltittel er så beskrivende for opplevelsen som med Light the Flower. Utgiveren Chillingos nyeste puzzle-spill dreier seg nettopp om å dirigere sollyset fra vinduet og mot en doven blomst, og nok en gang er det snakk om en liten godbit av et spill.

Du dirigerer lyset ved hjelp av flere speilskjermer. Disse kan roteres og plasseres rundt i rommet, slik at du kan påvirke lysets bane fra vinduet og mot blomsten. For å komplisere det hele inkluderes det etter hvert flere blomster per brett, lyssensitive brytere, prismer som splitter lyskilden i tre, og lysfiltre som korresponderer med blomster av ulike farger.

Light the Flower-trailer.

Læringsgraden føles intuitiv og godt planlagt, og utfordringen ligger i å forstå hvordan lyset reflekteres mellom de forskjellige speilene. Som vanlig er det også tre stjerner som kan skaffes på hvert brett ved å lede lyset gjennom Med enkle og sensitive berøringskontroller uteblir den store frustrasjonen slik at gåreløsningen blir en behagelig opplevelse.

Dette er også et makeløst pent spill med et fargerik og detaljert utseende som ikke står i veien for utgiverens andre titler. Med hele seksti tilgjengelige og varierte brett burde spillet greie å holde på oppmerksomheten i en god stund. Light the Flower er et sikkert kjøp, og en av de bedre gåtespillene så langt i år.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden