Feature

Månedens anbefalte mobilspill

Spartanere i krig, monokromatisk skrekk og fugler som bæsjer blant de utvalgte i juli.

1: Side 1
2: Side 2

Is, strand, grilling og ferie. Sommeren er fantastisk, og en tid der det er ekstra deilig å være ute. Da er det også kjekt å ha en liten, bærbar spilldings man kan slå ihjel litt tid med.

Sommermåneden som har gått har gitt oss spill i det mobile format med kjente merkenavn. Halo, Deus Ex og Limbo er spill mange kjenner fra andre plattformer.

Forhåpentligvis er dette en trend, at større og kjente utviklere og spill kommer til nettbrett og telefoner. Det er mye penger å tjene, det har vi sett mange ganger, og med større konkurranse så hever kanskje kvaliteten seg enda mer.

I juli har det i hvert fall kommet mange veldig, veldig bra spill både til iOS, Android og til Windows Phone.

Ser ut som Deus Ex.

Deus Ex: The Fall

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Square Enix

Last ned Deus Ex: The Fall: iOS (Pris 49 kroner).

Deus Ex er en velkjent spillserie. For 13 år siden kom de originale spillet ut, og har siden figurert på en mengde topplister over de beste spillene som noengang er laget.

Det følger dermed med et par ganske store sko som må fylles når du lager et spill med det navnet. For to år siden kom det til nå siste spillet i serien, Human Revolution. Det ble også godt mottatt av både fans og kritikere.

Historien i Deus Ex: The Fall følger tett etter Human Revolution. Denne gangen styrer man den britiske leiesoldaten Ben Saxon, også modifisert på samme måte som protagonisten i spillet fra 2011. Også denne gangen er det sniking, skyting, slåssing og hacking som står i sentrum i dette actionspillet.

Kampsystemet i spillet fungerer åpent, og du velger selv fremgangsmåten du vil bruke. Berøringskontrollene er gode, og utviklerne har vært smarte nok til å ta med ulike kontrolloppsett. Du kan enten trykke direkte dit du vil bevege deg, og trykke på fienden du vil sikte på. I tillegg kan du når som helst bruke virutelle kontroller på høyre og venstre side av spillskjermen for å styre fritt. Etter litt trening kjennes kombinasjonen av de to veldig naturlig ut.

Spillet greier å gi meg en følelse av at det er Deus Ex jeg sitter med, ikke en forenklet og fordummet versjon. Historien er god, figurene du møter på passer til miljøene og stemningen i spillet er interessant. Modifikasjonene og oppgraderingene du får er gode, og grafikken er nydelig.

Et solid skytespill i mobilformat, som på ingen måte gjør skam på navnet det bærer.

Fly avgårde.

Turd Birds

Sjanger: Plattform
System: iOS, Android (testet)
Utvikler2K Games, Inc.

Last ned Turd Birds: iOS / Android (Gratis).

Ja, jeg er barnslig. Selv etter å ha rundet tretti synes jeg prompevitser kan være morsomme. Da jeg så tittelen på dette spillet skjønte jeg fort at dette kom til å være med på månedens utvalgte.

Etter at den ikke full så snille gutten fester en styreanordning på fuglen, kan ha utføre sin diabolske plan. Han skal nemlig styre fuglene, og få de til å bæsje i hodet på intetanende mennesker i gaten. For et konsept!

Turd Birds er et «endless-runner»-spill som for eksempel Subway Surfers eller Temple Run, der målet er å komme seg lengst mulig uten å kræsje i en av de mange hindringene underveis. Dette gjør du ved å sveipe til høyre eller venstre, alt etter hvor du vil fuglen din skal bevege seg. Du slipper «bombene» dine ved å trykke hvor som helst på skjermen.

Disse må beregnes slik at du treffer. Fuglen flyr gradvis raskere, og det blir vanskeligere å manøvrere unna hindringer, samtidig som du skal treffe blink med bæsjen.

Som i Subway Surfers får du også her spesifiserte oppdrag, som gir mer penger i kassa. Det er for eksempel å bæsje på fire rampeunger, eller samle sammen et gitt antall mynter.

Dette er nok kanskje det mest utradisjonelle løpespillet jeg har testet, men også et av de jeg har ledd mest av.

Spennende historier.

Walking Dead: 400 days

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Telltale Inc

Last ned Walking Dead: 400 days: iOS (35 kroner, må ha tidligere episoder.)

Den første sesongen med The Walking Dead fra Telltale var historiefortelling i spillformat på sitt aller ypperste.

Med fokus på valgmulighet, konsekvenser og brutal historie ble spillere over hele verden grepet av spillet. Tellatale har sagt at det kommer en oppfølger, men datoen er enda usikker. For å gjør ventetiden litt kortere gav de ut 400 Days, en mellomepisode mellom den første og andre sesongen med Walking Dead-spill.

Denne gangen møter vi fem nye personer, og vi får et lite innblikk i hvordan deres side av historien er. Du står fritt til å velge hvem du vil spille når. Totalt vil jeg anslå at du vil bruke rundt 20 minutter på hver persons historie.

Det er altså ikke timesvis med nytt materiale du får her. Det man får, er heldigvis av samme kvalitet som vi er vant til fra tidligere. Historien som blir fortalt er spennende, og de ulike figurene vi blir presentert for er spennende.

Kontrollene fungerer på samme måte som tidligere spill i serien, og er gode. Grafikken er fortsatt god, lyd og stemmeskuespill er det ingenting å utsette på. Personlig foretrekker jeg å spille på iPad, rett og slett for størrelsen på bildet sin del.

Spillets korte varighet er det eneste som er negativt her, mest fordi jeg definitivt hadde lyst på mer når jeg var ferdig.

Halo på telefon? Ja takk!

Halo: Spartan Assault

Sjanger: Action
System: Windows Phone
Utvikler: 343 Industries/Vanguard Games

Last ned Halo: Spartan Assault: Windows Phone (Pris 49 kroner)

Halo, med Master Cheif i spissen, er kanskje den viktigste spillserien Xbox og Microsoft har. Nå beveger den seg over i mobilformat, og det gjør den bra.

Den største forskjellen på dette og tidligere spill i Halo-serien, er synsvinkelen. Denne gangen ser man skrått ovenfra og ned, litt som i Diablo. Du beveger soldaten med venstre tommel, mens du med den høyre sikter og skyter. Kontrollen fungerer greit, men det tar litt tid å bli komfortabel med siktingen.

Grafikken i spillet er bra, og veldig tro til serien. Hvis du tidligere har vært innom et Halo-spill, vil du nikke gjenkjennende både til verdenen du befinner deg i, soldatene du kjemper ved siden av og våpenene. De ulike typer fiender du møter på er også lett å gjenkjenne. Den autentiske følelsen gjør at denne definitivt kjennes ut som et spill verdig sitt navn.

Spillets kuntige intelligens er dårlig, og kan til tider ødelegge litt av opplevelsen. Fiendene du møter reagerer kun om du beveger den innenfor en viss radius, noe som kan utnyttes til din fordel flere ganger. Utover dette er de 25 nivåene varierte, og det er en rekke ulike oppgaver du sendes ut på.

I tillegg til dette er det irriterende at man ikke får tilgang på alt spillet har å tilby uten å måtte bruke mer penger. 49 kroner er dyrere enn gjennomsnittet, og i tillegg da stenge ut våpen og evner bak en betalingsvegg kjennes unødvendig ut.

Halo: Spartan Assault er verdig Halo-navnet, noe som er et sikkert kvalitetstegn i seg selv. Til tross for visse irritasjonsmoment er dette et morsom og underholdende skytespill.

Morsom grafikk.

Tiny Thief

Sjanger: Plattform
System: iOS / Android
Utvikler: Rovio Stars Ltd. / 5 Ants

Last ned Tiny Thief: iOS / Android (Pris 21 kroner).

Atter en gang imponerer Angry Birds-skapernes nye publiseringsinitiativ, Rovio Stars. Denne gangen er det 5 Ants som har utviklet spillet under Rovio Stars vinger. Forrige gang stiftet vi bekjentskap med isbrytende vikinger, denne gangen slår vi følge med en liten tyv på eventyr.

Gjennom en rekke flotte, middelalderske områder skal du styre og stjele fra de rike, og hjelpe de fattige i ren Robin Hood-ånd. Gåtene må løses lineært, det vil si at du må finne en gjenstand, bruke den for å finne neste åpning. Det finnes kun en måte å løse utfordringene på, og en spesifik rekkefølge.

Det fungerer i all hovedsak greit, men noen av oppgavene du møter på er nesten umulige å løse. Her må du forvente å bruke mye tid på å prøve og feile før du finner den rette løsningen. Den er i hvert fall ikke logisk lagt opp. Hintsystemet som kan brukes hver fjerde time er ikke alltid til god hjelp, og det kjennes tynt ut når oppgavene er såpass lite tydelige.

Uansett er spillet underholdende, det har en god humor og miljøene du beveger deg i er flotte. Animasjoner og lyd holder også høyt nivå, og jeg trivdes veldig godt som tyv.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden