Skytespill kan forbedre synet ditt

Medal of Honor har hatt en fantastisk virkning på pasienter med dårlig syn.

For ikke så lenge siden gikk vi gjennom noen av de mange positive helsegevinstene av å spille videospill. Det viser seg blant annet at man lettere lærer seg jobben sin, og blir stødigere på hånden av å lefle med spillmediet.

Det er bra for synet, mamma!

Fersk forskning peker også mot at de som sliter med grå stær kan ha en svært positiv virkning av å spille skytespill. En gruppe på seks pasienter som har slitt med øyesykdommen hele livet ble anmodet å spille Medal of Honor ti timer i uka. Etter en måned merket fem av dem store synsforbedringer, skriver Digital Trends.

Konstruktivt adrenalinrush

Forsøket ble utført av Daphne Maurer ved McMaster-universitetet i Canada. Studien viser at de som tok del i actionspillene opplevde forbedringer innen to tredeler av egenskapene de målte under synsprøvene.

Spillingen ble fordelt over fem dager i uka, med maks to timer hver. De som spilte mest hadde altså rundt 40 timer med skyting bak seg da prøvene ble gjort. Begrensningene skyldes at forskeren var redd for at deltakerne skulle bli hektet på krigsspillet, hvor man jager Taliban-styrker som en amerikansk spesialsoldat.

De store forbedringen, som gjorde at pasientene lettere så ansikt og leste mindre skrift, skal blant annet skyldes at actionspill klemmer dopamin og adrenalin ut av hjernen og gjør den mer aktiv. Videre mener Maurer å ha bevist at det visuelle nervesystemet fortsatt er formbart nok til å opprette nye forbindelser i voksen alder, og at dette kan være overførbart til enhver synsfeil.

Lager eget spill

Forskeren har derimot ingenting til overs for voldeligheten i Medal of Honor. Etter at studien ble avslørt begynte hun og medhjelperne å jobbe på et synsforbedrende videospill, som skal kombinere de mest effektive delene av skytespillet med andre elementer som kan hjelpe pasienter med dårlig syn. Det blir ikke-voldelig.

Enn så lenge kan man nok heller ha ekstra god samvittighet for de sene timene med Battlefield 3 eller Modern Warfare 3. Om så bare for synets del.

Siste fra forsiden