Anmeldelse

UEFA Euro 2012

Blodfattig og småtrasig fotball-EM.

EA Sports har i mange år vært stemningsleverandør når det gjelder oppkjøringen til de flotte fotballmesterskapene EM og VM, som kommer og sprer glede med jevne mellomrom. Spillet som kom til mesterskapet i Sør-Afrika i 2010 hadde fokus på folkefesten og gleden som slutter seg omkring et slikt mesterskap.

Årets europamesterskap i fotball finner sted i Polen og Ukraina, og i den anledning har EA Sports kommet med sitt bidrag. Det er imidlertid én ganske klar forskjell fra tidligere mesterskapsutgivelser – UEFA Euro 2012 kommer ikke som et eget spill, men som en nedlastbar utvidelsespakke til FIFA 12.

Casillas har full kontroll.

Tafatt

Det er sikkert mange grunner til at dette kommer som nedlastbart tillegg. For det første kutter det distribusjonskostnader for utgiveren. Videre er andelen spillere som benytter seg av nedlastbart materiale økende, hvilket gjør at man som utvikler ikke behøver å være redd for å tape penger på å gjøre det slik. Det som likevel er kanskje mest påfallende i denne sammenheng, er at det ikke stilles like høye forventninger til et nedlastbart tillegg. Mange spillere er kun ute etter EM-stemning i stua frem mot mesterskapet, og da slipper EA Sports å «bruke opp» nyskapningsideer som de sårt trenger til høstens nye FIFA-utgivelse. Uansett hva grunnen måtte være, er det ikke til å komme unna at UEFA Euro 2012 er en forholdsvis blodfattig ekspansjon til FIFA 12.

Som seg hør og bør kan man selvfølgelig spille gjennom sommerens EM med det laget man måtte ønske og løfte pokalen over hodet, men dette har ikke den helt store underholdningsverdien i seg selv, all den tid spillet tross alt baserer seg på samme spillmotor som FIFA 12. For å få noen som helst form for nytt materiale har EA Sports lagt inn to mer eller mindre nye moduser – noe som i utgangspunktet skulle bringe litt vitalitet.

Den ene nyheten er en utfordringsmodus hvor spilleren blir kastet inn i en spesiell oppgave, men det gir ikke mye til denne typen spill. Det er ikke særlig givende å starte en kamp mellom Norge og Danmark etter 85 minutter på stillingen 1-2, hvor du må score mål for å kvalifisere Norge til mesterskapet.

På ball!

Merkelige designvalg

Den eneste modusen som har et snev av nyskapning ved seg, er også den modusen som utviser det største identitetsproblemet et fotballspill har sett på veldig lenge. I «expedition mode» velger du en hvilken som helst europeisk spiller som kaptein og får tildelt et fantasifotballag bestående av relativt dårlige spillere fra europeiske land. Ved å spille mot og slå ulike landslag i de ulike EM-kvalifiseringsgruppene, kan du vinne spillere til ditt lag. I utgangspunktet høres dette ut som en ganske morsom modus, men implementasjonen faller i fisk.

Man kan ikke spille mot hvilket lag man vil, men må åpne «veier» til nye nasjoner ved å vinne – alt mer eller mindre forhåndsbestemt av spillet på forhånd. Videre er det lagt opp til at hvert landslag må slås tre ganger, dette fordi du får en reservelagsspiller første gang, en benkespiller andre gang og en førstelagsspiller tredje gang du vinner. Dette er rimelig håpløst av flere årsaker. For det første er det ingen som vil ha reservelagsspillere fra Georgia på fantasilaget sitt, og videre er det kjedelig å spille mot det samme laget tre ganger.

Jeg klarer heller ikke helt å se hvorfor man må låse opp «veier» til nye nasjoner. Hvorfor må jeg spille mot små og fotballmessig ubetydelige nasjoner når jeg vil spille mot land med bedre spillere? Det hele blir en modus hvor det handler om å dra det ut i det lengste, og jeg begynner å kjede meg lenge før jeg er i nærheten av de store stjernene.

Kan Nasri skyte Frankrike videre i sommerens EM?

Manglende lisens

Hele fantasifotballprinsippet faller også fra hverandre når spillet heller ikke har lisens på alle landslagene. EA Sports har tatt seg råd til å forhandle frem lisens med de største lagene, men nasjoner som Wales og Ukraina mangler ordentlige spillere – hvorfor i all verden skal jeg orke å spille tre ganger mot dem da?

Som en gulrot for å bøte på dette får du et stykke mosaikk for de tre første gangene du slår en nasjon. Hvis du slår alle lagene tre ganger, betyr dette at du får frem et mosaikk-bilde på skjermen som bevis på dine meritter. Hva i alle dager er dette? Jeg liker fotballsporten, og kunne ikke brydd meg mindre om veier mellom nasjoner og mosaikk. Dette gjør hele «expedition mode» til en smålatterlig modus som i mine øyne utviser en manglende forståelse på hva de som kjøper UEFA Euro 2012 er ute etter.

Mye av det som gjør FIFA 12 til et spill jeg fremdeles spiller er Ultimate Team-modusen og muligheten til å spille både lokal og nettbasert flerspiller. Man kan riktignok spille gjennom EM-sluttspillet over nettet mot andre, men jeg føler ikke at det gir spillet noe spesielt som det er verdt å betale penger for.

Klassikeren England-Tyskland er alltid spennende!

Konklusjon

Hvis sommerens fotball-EM skal bli like tafatt som det offisielle EM-spillet, kommer det til å bli et kjempestort antiklimaks i forhold til det flotte verdensmesterskapet vi så i 2010. UEFA Euro 2012 er en utvidelsespakke som bringer lite eller ingenting nytt til en spillserie som i flere år har stått litt i stampe selv.

De nye modusene er ikke spesielt givende og jeg får en følelse av at utviklerne har hentet opp disse fra skuffen med forkastede ideer til FIFA-spillene. Slenger du på det faktum at EA Sports ikke har tatt seg bryet/kostnaden med å hente inn lisens til alle nasjonene, sitter du igjen med en blodfattig utvidelse som ikke er verdt pengene de skal ha for det.

Siste fra forsiden